Menu
 

Pēc Lieldienām Latvijā ievērojami pasliktinājusies gaisa kvalitāte

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Sausuma, vēja, ugunsgrēku un citu faktoru dēļ daudzviet Eiropā, arī Latvijā, ievērojami pasliktinājusies gaisa kvalitāte, liecina meteoroloģiskā informācija.

Gaisā suspendēto cieto daļiņu ar diametru līdz desmit mikrometriem jeb PM10 koncentrācija otrdien, 23.aprīlī, pārsniegusi normu piecās no sešām novērojumu stacijām Latvijā, kuru dati pieejami Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra un Valsts vides dienesta mājaslapā.

Norma otrdien pārsniegta Brīvības ielā un Kronvalda bulvārī Rīgā, O.Kalpaka ielā Liepājā, Jāņa ielā Ventspilī un Atbrīvošanas alejā Rēzeknē, tā netika pārsniegta vienīgi Sliežu ielā Liepājā.

Arī sīko putekļu ar diametru līdz 2,5 mikrometriem jeb PM2.5 koncentrācija otrdien teju visās monitoringa stacijās, kur tiek veikti šādi mērījumi, pārsniegusi Pasaules Veselības organizācijas noteikto lielumu. Tas pārsniegts ne tikai pilsētās, bet arī Rucavā.

Trešdien Sliežu ielā, Liepājas ostas teritorijā, reģistrēts viens no visu laiku sliktākajiem gaisa kvalitātes rādītājiem pilsētā - PM10 diennakts vidējā koncentrācija paaugstinājās līdz 113,6 mikrogramiem kubikmetrā. Ventspilī, Jāņa ielā, tā sasniedza 77,8 mikrogramus kubikmetrā. Mazāk strauji abās pilsētās palielinājusies arī PM2.5 koncentrācija.

Pēdējās dienās plaši savvaļas ugunsgrēki izcēlušies Baltkrievijas un Ukrainas pierobežā, to dūmi izkliedētā veidā sasnieguši Lietuvu. Trešdien divi meža ugunsgrēki izcēlušies arī Baltkrievijā pie Lietuvas robežas. Tāpat Baltijas valstis sasnieguši putekļi un dūmi no Krievijas.

Sausuma un spēcīga vēja dēļ vietām Eiropā novērota putekļu un smilšu vētra, stiprākā tā bija otrdien Polijā. Neliels daudzums putekļu Eiropā ienācis no Sahāras, lielāka to koncentrācija ir Vidusjūrā, Itālijā un Balkānu reģionā.

Gaisā ir arī liels daudzums ziedputekšņu, it īpaši bērza putekšņu. Bērzs ir viens no galvenajiem ziedputekšņu alerģijas jeb polinozes izraisītājiem Latvijā.

Gaisa kvalitātes pasliktināšanos pilsētās veicinājusi satiksmes intensitātes palielināšanās darba dienās. Lieldienu brīvdienās gaisa kvalitāte daudzviet bija uzlabojusies.

Lielais putekļu daudzums atmosfērā padara krāšņākus saullēktus un saulrietus.

Jau ziņots, ka Zaļajā ceturtdienā, 18.aprīlī, Rīgā reģistrētais putekļu daudzums Brīvības ielā bija lielākais kopš novērojumu stacijas darbības sākuma 2008.gadā, savukārt Kronvalda bulvārī - lielākais kopš 2014.gada.

Eiropas Savienības direktīva un Latvijas Ministru kabineta noteikumi par gaisa kvalitāti nosaka, ka gaisā suspendēto cieto daļiņu PM10 robežlielums cilvēka veselības aizsardzībai ir 50 mikrogrami kubikmetrā 24 stundu periodā, bet gadā atļauti 35 pārsniegumi.

Gada pirmajos trīs mēnešos Kronvalda bulvārī, Rīgā, netika reģistrēts neviens pārsniegums, bet Brīvības ielā to bija 11. Aprīļa pirmajās 23 dienās reģistrēti septiņi pārsniegumi Brīvības ielā un trīs pārsniegumi Kronvalda bulvārī.

Tuvākajās diennaktīs vietām Latvijā līs un dārdēs pērkons, no svētdienas gaidāms austrumu, ziemeļaustrumu vējš, kas nesīs sausu un vēsāku gaisu. Šo faktoru ietekmē var samazināties putekļu koncentrācija gaisā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.