Menu
 

Pagājušais mēnesis – ne tikai sausākais, bet arī viens no siltākajiem aprīļiem Latvijas vēsturē

  • Autors:  LETA
Foto - Vija Vāvere Foto - Vija Vāvere

Šā gada aprīlis Latvijā bija sausākais novērojumu vēsturē, apstiprina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs, turklāt kopā ar pērnā gada aprīli tas bija arī trešais siltākais.

Nokrišņu daudzums šā gada ceturtajā mēnesī valstī vidēji bija tikai trīs milimetri jeb 9% no normas. Iepriekšējais mazākais nokrišņu daudzums aprīlī bija 1974.gadā - nepilni pieci milimetri. Savukārt iepriekšējais sausākais aprīlis šajā gadsimtā bija 2009.gadā, kad vidējais nokrišņu daudzums Latvijā bija septiņi milimetri.

Dažās novērojumu stacijās izmērītais nokrišņu daudzums pagājušajā mēnesī nesasniedza pat vienu milimetru, Rēzeknē un Zīlanos nesasniedzot pat 0,1 milimetru. Vairāk nekā pieci milimetri nokrišņu bija Ziemeļkurzemē un Siguldā.

Sausākais aprīlis seko sausajam 2018.gadam, kad nokrišņu summa valstī vidēji bija mazākā kopš 1924.gada, kad visā valsts teritorijā sāka darboties vienots meteoroloģisko novērojumu tīkls. Sausuma ietekmē vairākās upēs ūdens līmenis sasniedza zemāko atzīmi, kāda novērota aprīlī.

Aprīļa vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +7,8 grādi jeb 2,1 grāds virs mēneša normas, kopā ar pagājušā gada aprīli kļūstot par trešo siltāko novērojumu vēsturē.

Mēneša minimālā gaisa temperatūra bija -7,9 grādi 2.aprīlī Mērsragā, bet maksimālā gaisa temperatūra bija +27 grādi 27.aprīlī Liepājā un Pāvilostā, kas ir jauns Latvijas 27.aprīļa siltuma rekords. Liepājā, Ventspilī un Rēzeknē tika labots arī visa mēneša rekords.

Kopējais saules spīdēšanas ilgums aprīlī vidēji Latvijā bija 311 stundas. Visvairāk saule spīdēja Rīgā (327 stundas), bet vismazāk - Daugavpilī (283 stundas).

Vidējais relatīvais gaisa mitrums Latvijā aprīlī bija tikai 55% - no 47% Rēzeknē līdz 74% Kolkā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.