Menu
 

Pētījums: Latvijā ar vēja enerģiju saražotā elektrība pērn nodrošināja 1% no kopējā pieprasījuma

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Latvijā pērn ar vēja enerģiju saražotā elektrība nodrošināja 1% no kopējā pieprasījuma, atsaucoties uz vēja enerģijas nozares asociācijas "WindEurope" pētījumu, aģentūrai LETA norādīja Vēja enerģijas asociācijas pārstāvji.

Tikmēr Lietuvā ar vēja enerģiju saražotā elektrība pagājušajā gadā nodrošināja 10%, bet Igaunijā - 7% no kopējā pieprasījuma.

Vienlaikus pētījumā secināts, ka Eiropas Savienībā vēja enerģija pērn veidoja 18,8% no visas Eiropas Savienības enerģijas ražošanas jaudas un nodrošināja 14% no kopējā patēriņa.

"Vēja enerģija pagājušajā gadā bija izteikti populārākais jaunais enerģijas ražošanas veids - 48% no pērn Eiropas Savienībā ieviestās jaunās enerģijas ražošanas jaudas bija tieši vēja enerģijas stacijas. Tas ir skaidrs apliecinājums, ka Eiropas Savienības valstis ir apzinājušās vēja enerģijas nozīmi un potenciālu videi draudzīgas un ekonomiski izdevīgas elektroenerģijas ražošanā," sacīja Vēja enerģijas asociācijas valdes loceklis Toms Nāburgs.

Viņš atzīmēja, ka Latvija no Eiropas Savienības rādītājiem šobrīd būtiski atpaliek, taču virkne sāktu projektu un faktiski visu reģiona lielo ražotāju iesaiste jaunu vēja parku izveidē ļauj cerēt, ka tuvākajos gados tiks sākts izmantot Latvijas vēja potenciālu, kas šobrīd tiek izmantots vien par aptuveni 4%.

Latvijā ir trešā mazākā uzstādītā vēja enerģijas jauda Eiropas Savienībā - kopējā 68 megavats (MW) vēja enerģijas jauda apsteidz tikai Slovēniju un Slovākiju, kurās katrā uzstādīts vien pa trim MW vēja enerģijas jaudas. Lietuvā vēja enerģijas jauda ir 540 MW, bet Igaunijā tā ir 310 MW. Kopumā visvairāk vēja enerģijas ražošanas jaudas Eiropas Savienībā ir uzstādīts Vācijā - 59 311 MW.

Vēja enerģijas asociācija izveidota 2006.gadā, lai sekmētu vēja enerģijas izmantošanu Latvijā. Vēja enerģijas asociācija ir Latvijas Atjaunojamās enerģijas federācijas biedrs.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.