Menu
 

Latvijas vīriešu un sieviešu izlases Eiropas čempionātā sniega regbijā izcīna piekto vietu

  • Autors:  LETA
Foto - Zigismunds Zālmanis, LRF Foto - Zigismunds Zālmanis, LRF

Aizvadītajā nedēļas nogalē Latvijas vīriešu un sieviešu regbija nacionālās izlases izcīnīja piekto vietu Maskavā pirmo reizi vēsturē notikušajā Eiropas čempionātā sniega regbijā, vēsta Latvijas Regbija federācija (LRF).

Latvijas vīri pirms turnīra savā apakšgrupā bija izlikti ar trešo numuru, bet četru komandu vidū spēja izcīnīt otro vietu.

Sacensības tika iesāktas ar pārliecinošu 13:4 uzvaru pār Austriju, kam sekoja neveiksme 3:5 pret galveno favorīti Krieviju. Zīmīgi, ka šajā mačā pēc puslaika Latvijas izlase bija vadībā, bet beigās uz laukuma palika trijatā pret pieciem pretiniekiem un tikai šādi krievi spēja salauzt pašmāju komandas pretestību.

Grupas noslēgumā Latvija ar 6:4 pārspēja Norvēģiju ar latvieti Salvi Stilbu ierindā. Svētdien ceturtdaļfinālā Latvijas vīri ar 4:5 pagarinājumā piekāpās Horvātijai, kam sekoja vēl viena uzvara pār Norvēģiju (7:5), bet spēlē par piekto vietu ar 6:5 pārspēta arī Baltkrievija.

Tikmēr dāmas sacensības iesāka ļoti neveiksmīgi, jo zaudējumus nācās ciest pirmajos četros mačos - apakšgrupā tika zaudēts Ungārijai (4:5), Norvēģijai (5:6) un Austrijai (2:5), bet ceturtdaļfinālā atzīts Krievijas pārākums ar 2:6. Tomēr sacensības latvietes noslēdza ar revanšiem pār Austriju (4:2) un Ungāriju (3:2), līdz ar to arī dāmas kopvērtējuma tabulā spēja pacelties līdz piektajai pozīcijai astoņu valstu vidū.

"Neveiksmīgs turnīrs. Pirmajā dienā divreiz uzvarējām, tomēr formāts ir tāds, ka tas gandrīz neko nenozīmē, jo pats galvenais uzvarēt otrās dienas rītā notiekošajā ceturtdaļfināla spēlē - pēc tās vai nu cīnies par medaļām, vai dodies uz zaudētāju zaru," ļoti neapmierināts ar piekto vietu bija Latvijas vīru izlases galvenais treneris Svajūns Mikalčus.

"Rumānija un Krievija bija spēcīgākas, bet mums bija pavisam reālas izredzes izcīnīt trešo vietu, jo bronzas mačā Horvātija ar 8:1 sagrāva Moldovu. Vēsturē ieies mūsu izcīnītā vieta nevis tas cik skaisti spēlējām. Tomēr kopumā visi spēlētāji centās, katrs spēlēja, kā varēja. Par spēlētājiem varu teikt tikai labu. Tāpat paldies arī Arkādijam Smirnovam un Robertam Brikmanim, kuri trenējās ar mums, bet noslēgumā palika ārpus sastāva. Arī šiem spēlētājiem būs laba nākotne." 

Galvenais treneris arī uzteica turnīra organizatoru darbu. "Čempionāta organizācija bija augstākajā līmenī. Ar sniegu sacensību rīkotājiem klājās grūti, viņi to veduši no tālienes, tomēr tāpat sacensības notika. Visu cieņu," teica lietuviešu speciālists. 

Neapmierināts ar savas komandas sniegumu bija arī sieviešu izlases galvenais treneris Uldis Bautris, kurš bija pārliecināts, ka gan viņa, gan Mikalčuka vadītās komandas varēja demonstrēt augstvērtīgāku sniegumu.

"Abām izlasēm rezultāts bija sliktāks nekā varējām paveikt. Vajadzēja būt augstākās vietās," secināja Latvijas dāmu izlases galvenais treneris Bautris. "Mūsu pirmā spēle pret Ungāriju bija līdzvērtīga, tomēr īsti nesapratām tiesāšanu - bija bardaks, kas radīja zināmu stresu, un beigās arī pietrūka veiksmes, zaudējot ar vienu punktu. Tāpat ļoti līdzīgs bija arī otrais mačs pret vēlākajām vicečempionēm norvēģietēm - ilgstoši atradāmies priekšā, tomēr pēdējā brīdī pretinieces uzvarēja." 

"Norvēģietes bija lielas un spēcīgas, mums neizdevās viņas apturēt. Pirmie rezultāti bija tādi, ka uzvara trešajā spēlē pret Austriju dotu otro vietu grupā, tomēr šis duelis neizdevās, pieļāvām daudz kļūdu. It kā mēs bijām nedaudz stiprāki, bet iekšā nesa pretinieces."

Speciālists pirmajos mačos piedzīvotās neveiksmes skaidroja ar sadarbības trūkumu starp spēlētājām, bet turnīram turpinoties, sniegumu izdevies uzlabot.

"Pirmās dienas galvenais neveiksmju iemesls bija tas, ka meitenes nebija saspēlējušās. Uz otro dienu sakārtojām spēli un ceturtdaļfinālā pret Krieviju jau nospēlējām cienījami. Ilgstoši spēle bija līdzīga, līdz pēdējai minūtei pretinieču pārsvars bija pavisam neliels, tomēr noslēgumā viņas divus piezemējumus mums ienesa," par spēli stāstīja Bautris, atzīstot, ka tieši pret Latviju krievietes guvušas vismazāk pārliecinošo uzvaru un visas pārējās pretinieces viņas sagrāva smagāk. 

"Cīnoties par piekto vietu, Austriju uzvarējām viegli pat pēc tam, kad spēles beigās palikām mazākumā, savukārt pēdējā spēle bija slikta, tomēr tāpat izdevās saglabāt rezultātu. Kopumā turnīrā izlases bija ļoti līdzīgas. Varējām izcīnīt gan otro, gan pēdējo, astoto pozīciju. Ja pirmajā dienā būtu nedaudz paveicies, rezultāts varēja būt cits."

Treneris arī pauda cerību, ka pēc pirmās reizes, kas bijusi kā laba mācība, turpmāk veiksies labāk.

"Iespējams, turpmāk noteikumi būs skaidrāki, bet šoreiz tiesāšana bija ļoti nesaprotama, to nesapratu ne es, ne Svajūns. Taču šis bija pirmais ziemas turnīrs un esam ieguvuši labu pieredzi," teica Bautris, kurš piebilda, ka pirmajā spēļu dienā spēļu laukums vairāk izskatījies pēc asfalta, bet otrajā jau mīkstāks, tomēr tāpat diezgan ass.

Gan vīru, gan dāmu konkurencē par Eiropas čempioniem kļuva Krievijas sportisti. Vīri finālā ar 4:2 apspēlēja Rumāniju, kamēr dāmas ar 8:0 sagrāva līdz tam pārsteidzoši veiksmīgu sniegumu parādījušās Norvēģijas sportistes.

Latvijas vīriešu izlases sastāvs: Janeks Taškāns, Valters Raņķis, Egidijs Šemeta, Kristaps Bērziņš, Kaspars Briedis (visi - "Livonia"), Ingus Aivars, Ričards Iesalnieks (abi - "Eži"), Emīls Zerafims, Andrejs Borisovs (abi - "Jūrmala"), Juris Iesalnieks, Emīls Balodis (abi - "Miesnieki"), Artjoms Ņikiforovs ("Eleja").

Latvijas sieviešu izlases sastāvs: Anete Skrastiņa, Zane Sirsniņa-Kukaine, Liene Lēvalde, Lāsma Šķēle, Alise Limmane, Zane Limmane (visas - "Selēna"), Anna Viktorija Žeimunde, Patrīcija Paula Mūrniece, Krista Vītola (visas - "Imanta"), Stefānija Dzene, Hanna Evelīna Neilande, Poļina Čigaka (visas - "Jūrmala").

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.