Menu
 

Par atslēgu uz futbola parku Apriņķis.lv

  • Autors:  Ilvars Koscinkevičs
Vidzemes čempionātā izcīnītais kauss un emocijas. Foto - no “Futbola parka “Academy”“ arhīva Vidzemes čempionātā izcīnītais kauss un emocijas. Foto - no “Futbola parka “Academy”“ arhīva

Šogad piecu gadu jubileju svinēs futbola klubs “Futbola parks “Academy”“, kam mājas ir arī Stopiņu novadā. Kluba logo redzama neparasta atslēga. Ko tā atslēdz un kādas ir kluba ambīcijas nākamajā piecgadē – to sarunā atklāj kluba dibinātājs, vadītājs un dvēsele, arī Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas lektors Kristaps Slaidiņš.

– Izstāstiet, ko atslēdz ar atslēgu, kas ir kluba simbolikā?

– Jebkurš no mums – vai tas ir bērns, pusaudzis vai pieaugušais – ir īpašs, katram ir sava personība ar savu lielo “Es”. Lai šis “Es” kļūtu mums atvērtāks gan treniņprocesā, gan ikdienas saziņā, ir nepieciešama pieeja jeb mācību metodika, kuru šis “Es” ar prieku un entuziasmu vēlētos uztvert, ieklausīties, izprast un spētu atbildēt uz jautājumu: kāpēc es to daru?

Kristaps Slaidiņš: “Mūsu kluba simbolikā atslēga nozīmē atrast pieeju katram individuāli, spēt atslēgt sirsniņu lēmumiem veiksmīgai, labākai bērna un jaunieša nākotnei ne tikai futbolā, bet arī dzīvē.”


– Tātad – šī ir īpaša atslēga!

– Jā! Jo atceras neba atmiņa vai domā domāšana pati; tā ir personība, kas domā un pārdzīvo. Tādēļ mūsu kluba simbolikā atslēga nozīmē atrast pieeju katram individuāli, spēt atslēgt sirsniņu lēmumiem veiksmīgai, labākai bērna un jaunieša nākotnei ne tikai futbolā, bet arī dzīvē. Par profesionālu futbolistu kļūs tikai retais. Mums ir jādomā arī par tiem, kuri, beidzot futbolista gaitas, paliks šajā segmentā un turpinās būt futbola entuziasti. Šī atslēdziņa ir kā simbols paraudzīties uz sevi – personību – plašākā spektrā un palīdzēt izdarīt pareizos lēmumus un secinājumus.

– Cik liels šobrīd ir futbola klubs?

– Šobrīd klubam kā strādājošai organizācijai rit jau ceturtais gads. Šajā laikā esam izveidojuši gana spēcīgus kluba struktūras pamatus. Apzināmies, ka nākotnē, ejot soli pa solim, varam kļūt arvien lielāki, tikai nepieciešams laiks, pacietība un uzticība. Šobrīd organizācijā iesaistīti 15 cilvēki – galvenie treneri un viņu asistenti, administrators, projektu vadītājs un vēl daži. Audzēkņi jeb parka puikas, kā es viņus dēvēju, kuri regulāri apmeklē futbola parka “Academy” organizētās aktivitātes, vecumā no četriem līdz piecpadsmit gadiem mums ir 220 – jaunieši un jaunietes.

– Pastāstiet par treneriem.

– Mūsu treneri ir samērā jauni, līdz ar to – ar lielu vēlmi mācīties un izzināt futbola pasauli, disciplinēti, entuziastiski un azartiski. Daļa no šiem treneriem nākotnē noteikti apmācīs un sagatavos ne tikai audzēkņus, bet arī nākamos kluba trenerus. Ar ikvienu mūsu treneri klubs rēķinās ilgtermiņā. Klubs ir izstrādājis savu treniņu filozofiju un spēles principus, kas tiek nodota treneriem, bet viņi to visu jau māca audzēkņiem. Protams, mēs saprotam, ka darba rezultātus redzēsim tikai pēc ilgāka laika, ka tas viss ir ilgtermiņa process.

– Kur jūsu treneri izglītojas?

– Daļa treneru ir pabeiguši Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmiju, bet vēl daži turpina tajā izglītoties. Mums kā klubam ir svarīgi, lai treneris ne tikai būtu ar atbilstošu kvalifikāciju un zināšanām par atbilstošā vecumposma īpatnībām, bet arī ar vēlmi mācīties, augstu atbildības sajūtu, attieksmi pret darbu, augstām organizatoriskajām prasmēm un labām cilvēciskajām īpašībām. Noteikti ir svarīgi, lai treneris ar savu uzvedību būtu paraugs, piemērs. Uzskatu, ka Sporta pedagoģijas akadēmija spēj sagatavot šāda veida jaunos trenerus. Nākamais solis trenera kvalifikācijas paaugstināšanai, protams, ir Latvijas Futbola federācijas organizētie kursi, kuros mūsu speciālisti allaž ir klāt.

– Kur jūs bāzējaties?

– Esam izvietojušies trīs filiālēs Teikā, Pārdaugavā un Stopiņos. Par pamatfiliāli pieejamās infrastruktūras dēļ tiek uzskatīta Teikas filiāle pie Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas, kurā šobrīd darbojas sešas treniņu grupas. Pārdaugavas filiālē, kas bāzējas Āgenskalna sākumskolā un Iļģuciema vidusskolas laukumā, darbojas trīs. Tikmēr Stopiņu filiālē Ulbrokas Sporta kompleksā darbojas divas treniņu grupas, taču par trešo var uzskatīt nodarbības Stopiņu novada bērnudārzā “Pienenīte”. Šobrīd klubā ir divpadsmit treniņu grupas, janvārī plānots atvērt vēl divas – pa vienai Teikas un Pārdaugavas filiālē. Gadu pēc gada klubs kļūst arvien lielāks.

Īpaši lielu paldies noteikti ir pelnījuši tie treneri, kuri jau šajā laikā darbojās klubā, jo bez viņu neatlaidības un azarta tik strauja izaugsmes dinamika nebūtu iespējama. Jāturpina strādāt, lai to saglabātu! Reiz man viens pieredzējis futbola cilvēks teica tā: “Interesantākie gadi sāksies pēc otrā un trešā, kad organizācija kļūs atpazīstamāka. Ja būsiet strādājuši ar sirdi un dvēseli, dinamika noteikti turpinās augt!”

– Viens ir bērnus aicināt, pavisam kas cits – radīt vidi, lai klubā viņiem patiktu ne tikai plika futbola dēļ. Ko jūsu klubs šajā ziņā dara?

– Mēs cenšamies iedibināt kluba tradīcijas. Piemēram, rīkojam ģimenes dienas kopā ar vecākiem, jaunākajiem parka puikām ir Lieldienu festivāls, bet Ziemassvētku laikā mums ir koptreniņš ar vecākiem.

– Kas jums kā klubam šobrīd ir lielākais izaicinājums?

– Tuvāko gadu laikā tādi būs vairāki. Pirmkārt, lielākais izaicinājums no treniņu procesa un konkurences viedokļa būs nodrošināt konkurētspējīgas komandas futbolā 11 pret 11, jo vecākajās futbola parka komandās audzēkņu skaits pagaidām nav tik liels.

Otrkārt, kamēr mums nav savas pieaugušo komandas, daudzi netic, ka audzēknim, kļūstot vecākam, būs iespējas turpināt apgūt futbola prasmes mūsu klubā konkurētspējīgos apstākļos. Jaunākajiem puišiem tas ir svarīgi, lai būtu lielā komanda, lai viņi redzētu, uz ko tiekties. Tādēļ daži, kad nonākuši futbolā 11 pret 11, pāriet uz lielākām futbola akadēmijām. Viņi redz, ka tur jau ir sava pieaugušo futbola komanda, un cer nākotnē tajā spēlēt.

Šajā ziņā ļoti simpātisks ir Jura Docenko futbola skolas “Alberts” piemērs. Klubs soli pa solītim, pacietīgi un nesteidzoties, izaudzināja savus audzēkņus līdz pieaugušo futbolam un iekļuva Latvijas 1. līgas čempionātā. Turklāt tur viņu komanda ar saviem puišiem arī pietiekami labi spēlē un, ja finanses to atļauj, pieaicina klāt vēl kādu. Ja nemaldos, tas bija pirms sešiem gadiem, kad viņiem vēl tikai veidojās konkurētspējīgs klubs, jaunatne vēl nemaz nespēlēja Latvijas elites sacensībās, taču pakāpeniski pilnveidoja prasmes atbilstoši savam līmenim un varēšanai. To saku arī mūsu kluba audzēkņiem un viņu vecākiem, ka jābūt pacietīgiem, jāsaprot savas spēju robežas un situācija un kopā pamazām jāaug.

Treškārt, infrastruktūras problēmas, kas ir akūtas teju visiem galvaspilsētas klubiem. Rīgā trūkst standarta izmēra laukumu, kas vajadzīgi futbolā 11 pret 11, nemaz nerunājot par to, ka ir augstas kvalitātes laukumu deficīts.

Esam priecīgi par ļoti labo sadarbība ar Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmiju, lai organizētu maksimāli kvalitatīvus un profesionālus treniņus. Tur ir pieeja manēžai, stadionam, sporta zālēm, konferenču telpai, svaru zālei, dušām, tādēļ šo varam saukt par mūsu mājvietu un galveno bāzi. Ļoti laba sadarbība ir arī ar Āgenskalna sākumskolu, kura Pārdaugavas puišiem nodrošina telpas treniņiem ziemā, un Iļģuciema vidusskolu, kura nodrošina Pārdaugavas puišiem laukumu vasarā. Arī ar Stopiņu novada domi esam ļoti labās attiecībās. Tā atbalsta mūsu darbošanos “Pienenītes” telpās un Ulbrokas Sporta kompleksa infrastruktūrā. Stopiņi novadā deklarētos jauniešus atbalsta ar līdzfinansējumu nometnēs un turnīros. Esam atvērti sadarbībai arī ar citām pašvaldībām un organizācijām.

– Pastāstiet, kādu klubu redzat pēc pieciem, desmit gadiem?

– Ticu, ka būsim ieguvuši daudz lielāku sabiedrības uzticību un atpazīstamību, klubā būs vairāk audzēkņu un būsim izveidojuši pirmās iestrādes pieaugušo “Futbola parks “Academy”“ komandai. Ceram piesaistīt kādu ģenerālsponsoru, kurš palīdzētu tieši infrastruktūras jautājumos ar kvalitatīva standarta laukuma iespējām un ticētu mums, nebaidoties no izaicinājuma atbalstīt jaunu organizāciju. Ar treneriem noteikti būsim uzlabojuši arī treniņu kvalitāti un pieeju vienas kopīgas metodikas pielietošanai atbilstoši kluba filozofijai un standartiem. Protams, jāturpina palielināt audzēkņu skaitu. Un noteikti vēlamies nodrošināt komandas visās vecuma grupās Latvijas Futbola federācijas rīkotajās jaunatnes sacensībās neatkarīgi no tā, vai tā būtu elites, meistarības vai attīstības grupa.

Organizāciju vēlētos izveidot kā vienotas sistēmas mehānismu, to pilnveidojot visos aspektos, taču reizē nezaudējot piederības un ģimeniskuma sajūtu. Jau šobrīd esam sakārtojuši interešu izglītības programmu bērniem vecumā no četriem līdz astoņpadsmit gadiem. Plānojam veidot profesionālās ievirzes programmu, proti, izveidot futbola skolu.

Pēc desmit gadiem? Ja mēs vēlamies būt konkurētspējīgi, noteikti jābūt savam standarta laukumam, stabilai un sakārtotai mājvietai. Un klubam “Futbola parks “Academy”“ jābūt 1. līgas sacensībās savai komandai ar saviem audzēkņiem! Un noteikti būs arī savas tradīcijas!

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.