Menu
 

Atklātas Pekinas olimpiskās spēles

  • Autors:  LETA/DPA
Foto - Mareks Galinovskis, FIL Foto - Mareks Galinovskis, FIL

Piektdien tika atklātas Pekinas ziemas olimpiskās spēles, padarot Ķīnas galvaspilsētu par vienīgo, kas uzņēmusi gan vasaras, gan ziemas olimpiskās spēles.

Pēc īsa priekšnesuma atklāšanas ceremonijas nāciju parādi uzsāka antīko olimpisko spēļu mājvieta Grieķija, bet pēc tam valstis stadionā devās pēc ķīniešu alfabēta, izņemot mājinieci Ķīnu, kas stadionā iesoļoja pēdējā, un Itāliju, kas uzņems nākamās ziemas olimpiskās spēles, un stadionā iesoļoja pirms Ķīnas. Latvijas delegācija stadionā iesoļoja kā 43. no 91 nācijas, sarkanbaltsarkano karogu nesot kamaniņu braucējai Elīzai Tīrumai un hokeja izlases kapteinim Laurim Dārziņam.

Neilgi pirms Tokijas vasaras olimpiskajām spēlēm tika nolemts, ka katrai valstij būs divi karognesēji, saglabājot šo tradīciju arī Pekinas olimpiskajās spēlēs.

Lāpas stafetē stadionā piedalījās atpazīstami Ķīnas sportisti no dažādām paaudzēm un noslēgumā olimpisko uguni iededza divi jaunie sportisti, ievietojot olimpisko lāpu lielā sniegpārslā, kas sastāvēja no visu valstu nosaukumiem.

Atklāšanas uzrunā Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) prezidents Tomass Bahs izteica apbrīnu par iespēju noorganizēt olimpiskās spēles šajos apstākļos, nodrošinot drošus apstākļus visiem dalībniekiem. SOK prezidents arī izteicās, ka ir svarīgi dzīvot vienotībā un valstu vadītājiem un politiskajām autoritātēm, jo īpaši olimpisko spēļu laikā, vajadzētu dot mieram iespēju.

Pēc tam Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins pasludināja 24.Ziemas olimpiskās spēles par atklātām.

Atšķirībā no Tokijas vasaras olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijas, Pekinā ceremonija bija īsāka un ilga apmēram divas stundas.

Paredzēts, ka spēlēs piedalīsies apmēram 2900 sportisti no 91 valsts un reģioniem. Viņiem katru dienu tiks veiktas Covid-19 analīzes.

Sportisti sacentīsies 15 disciplīnās septiņos dažādos sporta veidos.

Covid-19 ierobežojumu dēļ atklāšanas ceremoniju un spēļu sacensības klātienē varēja apmeklēt tikai skatītāji ar īpašiem uzaicinājumiem.

Pekinai Ziemas olimpisko spēļu rīkošana tika uzticēta 2015.gadā, kad tās kandidatūra tika atzīta par labāko konkurencē ar Kazahstānas pilsētu Almati. Pekina kļūst par pirmo pilsētu olimpisko spēļu vēsturē, kas uzņēmusi gan vasaras, gan ziemas olimpiskās spēles. Vasaras olimpiskās spēles Pekinā norisinājās 2008.gadā.

Vairākas valstis, tostarp ASV, Austrālija, Kanāda un Lielbritānija jau ir paziņojušas par olimpisko spēļu Pekinā diplomātisku boikotu. Tāpat gatavošanos spēlēm Pekinā pavadīja ne tikai aicinājumi tās boikotēt saistībā ar cilvēktiesību pārkāpumiem Ķīnā, bet arī bažas par tenisistes Penas Šuai drošību un spēļu ietekmi uz vidi, jo to norisei gandrīz pilnībā tiek izmantots mākslīgais sniegs.

Olimpiskās spēles Ķīnas galvaspilsētā norisināsies līdz 20.februārim.

Nākamās ziemas olimpiskās spēles 2026.gadā notiks Itālijas pilsētās Milānā un Kortīnā d'Ampeco, bet 2030.gada olimpisko spēļu norises vieta vēl nav izvēlēta.

Pēc olimpiskajām spēlēm turpat Pekinā no 4. līdz 13.martam norisināsies paralimpiskās spēles.

Pekinā olimpiskajās spēlēs Latviju pārstāvēs 57 sportisti 11 sporta veidos.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.