Menu
 

Latvijai piešķir tiesības rīkot 2025.gada Eiropas basketbola čempionāta finālturnīru (papildināta)

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Starptautiskā Basketbola federācija (FIBA) piešķīrusi Latvijai tiesības rīkot 2025.gada Eiropas basketbola čempionāta finālturnīru. Plānots, ka 2025.gadā čempionāts notiks septembrī.

Kopš jaunā formāta ieviešanas 2015.gadā, Eiropas meistarsacīkstes uzņem četras valstis, kas katra rīko vienas apakšgrupas spēles, bet viena no tām rīko arī finālposmu jeb izslēgšanas spēles. Kopā ar Latviju apakšgrupas spēles notiks arī Kiprā, Somijā un Ukrainā, bet cīņas par medaļām risināsies Rīgā. Ņemot vērā Krievijas uzsākto karadarbību Ukrainā, FIBA sarunas par grupu turnīra spēļu rīkošanas iespējām Ukrainā turpinās līdz šā gada novembrim, bet paralēli strādās pie alternatīviem variantiem. 

Ar Latviju uz finālposma rīkošanu sākotnēji konkurēja Ungārija, Krievija un Ukraina. Februārī savu kandidatūru atsauca Ungārija, bet Krievijas kandidatūra anulēta pēc iebrukuma Ukrainā.

Tagad Izglītības un zinātnes ministrijai sadarbībā ar Latvijas Basketbola savienību (LBS) būs jāsagatavo un jāiesniedz izskatīšanai valdībā priekšlikumi par turpmāko rīcību čempionāta organizēšanai, kā arī par efektīvāko piedāvājumu finansējuma nodrošināšanai. Valdība iepriekš atbalstīja Latvijas kandidatūras pieteikšanu čempionāta organizēšanai, nosakot, ka valsts finansējums grupas turnīra un finālposma organizēšanas gadījumā nepārsniegs 10 miljonus eiro.

Līdzfinansējumu apsolījusi arī Rīgas dome, kas pērn rudenī atbalstīja pašvaldības dalību čempionāta rīkošanā. Tika noteikts, ka grupu turnīra un finālposma spēļu rīkošanas tiesību iegūšanas gadījumā Rīgas pašvaldības 2025.gada budžetā būs jāparedz 1,5 miljoni eiro.

Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (K), kura kopā ar LBS amatpersonām otrdien piedalījās Latvijas kandidatūras prezentācijā FIBA valdes sēdē, uzsver, ka "Latvijas iepriekšējā pieredze, organizējot augstākā līmeņa starptautiskos turnīrus, kā arī sporta jomas pārstāvju profesionalitāte un viesmīlība nodrošinās veiksmīgu rezultātu, ļaujot Latvijas vārdam atkal izskanēt Eiropas basketbola aprindās".  Savukārt LBS prezidents Raimonds Vējonis norāda, ka tiesības rīkot "EuroBasket2025" Rīgā ir lieliska iespēja apliecināt, ka Latvija prot ne tikai kvalitatīvi sarīkot sportiskās sacensības, bet arī noorganizēt vērienīgus basketbola svētkus.

Latvijā vienreiz visas Eiropas meistarsacīkšu spēles jau ir notikušas. Tas notika 1937.gadā ar astoņu komandu līdzdalību. Toreiz par čempioni kļuva ar tautiešiem no ASV pastiprinātā Lietuvas izlase, bet Latvija ierindojās sestajā vietā. Savukārt 2015.gadā Latvija uzņēma vienu no četrām Eiropas čempionāta apakšgrupām.

Vēsturē 41.čempionātam bija jānotiek pērn, taču Covid-19 pandēmijas dēļ uz 2021.gada vasaru tika pārceltas Tokijas olimpiskās spēles, līdz ar to turnīrs notiks šogad no 1. līdz 18.septembrim. Šoruden čempionātu uzņems Čehija, Gruzija, Vācija un Itālija, bet cīņas par medaļām norisināsies Berlīnē.

Pēdējos 16 gados Latvijā ir sarīkoti 12 pasaules un Eiropas čempionāti pieaugušo un jauniešu komandām, ieskaitot 2015.gada Eiropas čempionāta vīriešiem apakšgrupas turnīru. Toreiz izslēgšanas spēles noritēja Francijas pilsētā Lillē.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.