Menu
 

Mārcis Bendiks. Prātojums par klauniem un "nu kā tā var?" Apriņķis.lv

  • Autors:  Mārcis Bendiks, publicists
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Kaimiņzemē Ukrainā pēc sensacionālas uzvaras prezidenta vēlēšanās šajā pavasarī Volodimirs Zelenskis atlaida valsts parlamentu, un nākamajās parlamenta vēlēšanās viņa partija “Sluha Narodu” ieguva 253 vietas no 450. Tātad jauns prezidents, jauna partija, jauna valdība.

Visnotaļ gudri cilvēki atsāka gaudu dziesmu: “Nu kā tā var, nu kā tā var, tā tak nevar, kur tas redzēts utt. Profesionāls kumēdiņu taisītājs par prezidentu, partija bez pieredzes ar pirmo rāvienu valdībā, – nu kā tā var, nu kā tā var?”

Lūgtum uztraukušos mūžsen gudros politikas vērtētājus un patiesības praviešus pāris reižu ievilkt dziļu elpu un paskatīties mierīgi apkārt. Un atgādināt sev, kas notiek pasaulē, Eiropā un pat tādā Eiropas Savienības nomalē kā Latvija, un ieklausīties vēlreiz savās gaudās par “nu kā tā var, nu kā tā var” Ukrainā.

2016.gada Jāņos uzzinājām, ka britu vēlētāji nobalsojuši par izstāšanos no Eiropas Savienības, un sākās gudrajo gaudas, kādi stulbeņi gan esot briti, ka viņu salas tūlīt nogrimšot jūrā, un kā gan kaut kas tāds varot gadīties.

Aptuveni tajā pašā laikā gandrīz visos mūsu masu “mēdīkļos” tie paši gudrajie ņirgājās par ASV prezidenta kandidātu Trampu: sak’ stulbs ampelmanis un klauns ticis tik tālu, un cik svarīgi mums visiem būs draudzēties ar izcilo politiķi Klintoni. Novembrī izrādījās, ka var atsākt “nu kā tā var, nu kā tā var”, – šoreiz par stulbajiem amerikāņu vēlētājiem. “Nekad tā nav bijis, un še tev – atkal tas pats,” mēdz ironizēt blogosfēras ņirgas.

Varbūt būtu laiks ievērot gan pašiem gudrajiem, gan tiem radio un TV producentiem, kuri turpina aicināt ēterā “ekspertus”, kuri jau ir pietiekami “izekspertējušies” Brežņeva laikos un nespēj saprast, ka pasaule ir mainījusies. Par klaunu dēvētais kandidāts, tagadējais 45. ASV prezidents Donalds Tramps ilgstoši ir bijis plašsaziņas kanālu zvaigzne un arī raidījumu producents. Tāpat kā profesionālais komediants (bez pēdiņām), pašreizējais Ukrainas sestais prezidents Zelenskis, kura skatuves stāžs pārsniedz 20 gadus un kurš arī bijis izklaides industrijas producents.

Tie, kuriem pilnīgi analoģiska sabiedriskās domas attīstība visā demokrātiskajā Eiropā ir pasveša vai pārāk sarežģīta, atļaušos atgādināt, ka tepat, Latvijā, mūsu pašu Saeimā, ar lielu pompu tika ievēlēts kumēdiņu raidījuma vadītājs. Turklāt izveidoja partiju un iekļuva Saeimā atkal. “Nu kā tā var, nu kā tā var, nekad tā nav bijis, un še tev – atkal!”

Uz šī fona trešdien par Apvienotās Karalistes premjeru kļuvušais Boriss Džonsons (55. persona britu premjeru sarakstā, 77. reize, kad tiek nominēts premjers) izskatās pat pārāk nopietns – smalka izglītība, nopietna politiska karjera, divkārtējs Londonas mērs. Bet paši briti brīnās, kā šo populāro žurnālistu un bieži par rudo klaunu dēvēto balamuti varēja iedabūt Dauningstrītā 10.

Dārgie gudrajie un labieši, šodien jūs paši esat klauni ar savu brīnīšanos par breksitu un Trampa stilu. Dienas avīžu ievadraksti vairs nenodrošinās sabiedrības atbalstu. Garlaicīgie, pelēkie ģīmji politikā un gudrajie komentētāji ir ceļā uz to pašu kasti, kas paredzēta nocenotajām sezonas precēm lielveikalā.

Varbūt kāds paķers, bet smalkās vitrīnas un labākie plaukti būs jaunai precei. Atraktīvai, košai, viegli saprotamai. Un tā būs vēl un vēl, un atkal.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.