Menu
 

Aptauja: Latvijā 46% iedzīvotāju izmanto eID karti

  • Autors:  LETA
Foto: www.eparaksts.lv Foto: www.eparaksts.lv

Latvijā personas apliecība (eID karte) ir 46% aptaujāto iedzīvotāju, liecina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) 2019. gada veiktā iedzīvotāju aptauja. 

Aptaujā noskaidrots, ka lielākais pieaugums eID kartes izmantošanā novērojams starp respondentiem 18 līdz 24 gadu vecumā (+9 procentpunkti, salīdzinot ar 2018. gada pētījumu), kā arī starp skolēniem un studentiem (+31 procentpunkts). Savukārt vismazāk eID karti, salīdzinot ar iepriekšējā gada pētījumu, izmanto personas vecumā no 64 gadiem un vecākas (-7 procentpunkti).

Lai gan, salīdzinot ar iepriekšējo pētījumu rezultātiem, būtiskas izmaiņas personu, kurām ir eID karte, skaitā nav vērojamas kopš 2017. gada, eID karti arvien biežāk izmanto lietotāji vecumā līdz 44 gadiem, rīdzinieki, vadītāji, speciālisti, kā arī iedzīvotāji ar personīgajiem ikmēneša ienākumiem virs 600 eiro.

VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" (LVRTC) apkopotie dati liecina, ka pašlaik lietošanā ir 490 866 eID kartes ar aktivizētu "eParaksta" sertifikātu, savukārt dokumentu parakstīšanai "eParaksts" šogad lietots 5,8 miljonus reižu. Salīdzinoši pērn visa gada laikā "eParaksts" tika lietots nedaudz vairāk nekā sešus miljonus reižu. Kopš šā gada 1. janvāra "eParaksts" privātpersonām ir pieejams bez maksas un neierobežotā skaitā. Kā liecina LVRTC dati, e-identitātes apliecināšanai "eParaksta" rīki ("eParaksts", "eParaksta karte" vai "eParaksts mobile") šogad izmantoti 784 000 reizes.

No 2023. gada 1. janvāra eID karte būs obligāts personu apliecinošs dokuments, savukārt pase turpmāk tiks paredzēta kā izvēles personu apliecinošs dokuments vai kā ceļošanas dokuments uz valstīm, kurās eID karte netiek atzīta par personu apliecinošu un ceļošanas dokumentu. 

eID karte ir personu apliecinošs dokuments, ko var izmantot gan identitātes apliecināšanai klātienē, gan arī e-identitātes apliecināšanai un dokumentu parakstīšanai virtuālajā vidē. To nodrošina kartē esošie "eParaksta" sertifikāti. eID karti var saņemt ikviena Latvijas Iedzīvotāju reģistrā reģistrēta persona atbilstoši savam tiesiskajam statusam.

Aptauju pēc VARAM pasūtījuma veica pētījumu kompānija SIA "Jaunrades laboratorija" un pētījumu un konsultāciju kompānija "Kantar TNS" 2019. gada februārī un martā, aptaujājot 1005 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 74 gadiem. Aptauja veikta Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF) projekta "Publiskās pārvaldes informācijas un komunikācijas tehnoloģiju arhitektūras pārvaldes sistēma" laikā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.