Menu
 

Ieva Struka: Jauns mācību gads. Arī dzīvē Apriņķis.lv

  • Autors:  Ieva Struka, speciāli "Kodolam"
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Tas ir klāt. Pat ja sirds 1. septembrī vairs neietrīcas, ieraugot pirmklasniekus, ir skaidrs, ka jauni mācību gadi sākas visa mūža garumā. Vienalga, vai tas saistīts ar sezonas sākumu mākslas institūcijās, ar jaunas pieredzes apgūšanu vai jaunu problēmu risināšanu. Paši alkdami būt atpazīstami pasaulē, mēs ne vienmēr izmantojam tepat Latvijā gūstamo pieredzi par citām nelielām nācijām.

Mans mēneša kultūras klāsta ieteikums šoreiz skar ieskatu rumāņu, armēņu un flāmu kultūrā.

Leona Brieža romāns “Vilcene un atraitnis” ir ievērojamā latviešu dzejnieka, tulkotāja, intelektuāļa, ilggadēja žurnālu “Grāmata” un “Kentaurs” redaktora un izdevēja, esejista debijas romāns.

Arī viņš savā ar renesanses vērienu dzīvotajā profesionālajā dzīvē kaut ko ir darījis pirmo reizi. Tas ir neparasts, poētiski krāšņs, botāniski barokāls (tik daudz dažādu augu raksturojumu latviešu literatūrā grūti atrast) stāsts par kāda paveca vīra atgriešanos jaunības vietās Rumānijas Karpatu kalnos pēc sievas nāves, lai meklētu sirdsmieru un jaunu jēgu dzīvei. Kā saka priekšā nosaukums, kalnos viņš sastop vilceni…

Pagātnes ceļš kopā ar mīļoto meiteni/sievieti saplūst kopā ar tagadnes takām, ko viņš noiet vilcenes sabiedrībā. Patiesībā tas ir stāsts par jauno “mācību gadu”, kurā jāiemācās dzīvot bez cilvēka, ar kuru kopā pavadīts viss mūžs, un šā stāsta galvenajam varonim ir autora vaibsti…

Komitass. “Liturģija”. Armēņu garīgie dziedājumi. Komitass jeb īstajā vārdā Sogomons Sogomonjans (1869–1935) ir Armēņu Apustuliskās baznīcas priesteris, viens no armēņu izcilākajiem komponistiem, bijis arī flautists un diriģents, pierakstījis tautas melodijas.

Par godu viņa 150 gadu jubilejai 20. septembrī Jāņa baznīcā gaidāmais koncerts ir vienreizēja iespēja uzzināt vairāk par armēņu baznīcas, kas, kā zināms, ir viena no vecākajām kristīgajām konfesijām, sakrālo mūziku, bet pats galvenais – dzirdēt to spožā Latvijas Radio kora interpretācijā, piedaloties armēņu solistiem Armenam Badaljanam un Hovannesam Nersesjanam. Nokļūstot Kaukāzā, kas atkal kļūst aizvien populārāks ceļamērķis, mīlestību un cieņu pret Baltiju jūt ik uz soļa. Te ir iespēja atdarīt ar to pašu.

Starptautiskais teātra festivāls “Homo novus”. Jau vairāk nekā 20 gadus starptautiskā teātra festivāla “Homo novus” komanda tiecas paplašināt Latvijas teātra skatītāju pieredzi – gan ģeogrāfiski, gan saturiski, gan fizioloģiski, ierādot, ka teātra baudīšanā var ieslēgt visas maņas, ne tikai redzi un dzirdi.

Festivāls šogad notiks no 5. līdz 13. septembrim, un tā programma ir plaša (www.homonovus.lv). Tajā ir vairāki japāņu mākslinieku darbi, izrāde no Austrālijas, Parīzē rezidējošais un Rīgā jau pazīstamais Filips Kens, tomēr šā raksta kontekstā es vēlos pievērst uzmanību nelielas etniskās grupas pārstāvei – flāmu režisorei un scenogrāfei Mītai Varlopai, kuru festivāla veidotāji piesaka kā cilvēku ar spožu humora izjūtu un neierobežotu iztēli. Festivālā piedalās divas viņas izrādes, no kurām vismaz viena jau ar nosaukumu vien attaisno viņas raksturojumu, – “Spoku rakstnieks un salauztā rokas bremze” (13. septembris), otra izrāde – “Darba augļi” (11. un 12. septembris).

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.