Menu
 

Aptauja Rīgā: Kā vērtējat ieceri, ka ātrās palīdzības brigādēs darbosies divi cilvēki – šoferis un feldšeris? Apriņķis.lv

  • Autors:  Una Griškeviča
Foto - Una Gruškeviča un arhīvs Foto - Una Gruškeviča un arhīvs

Pirmsslimnīcas neatliekamās medicīniskās palīdzības stratēģija 2020.–2026. gadam paredz virkni dažādu risinājumu, tostarp pakāpenisku pāreju uz divu personu brigādēm, žurnālistus informēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktore Liene Cipule. Pēc viņas paustā, kaut arī nav noteikts konkrēts laika periods, līdz kuram varētu notikt pāreja uz divu personu brigādēm, ir pilnīgi skaidrs, ka piecu sešu gadu laikā tai būs jānotiek.

Vienlaikus Cipule skaidroja, ka dienests pēc iespējas saglabās trīs personu brigādes, tostarp augstas prioritātes izsaukumu izpildīšanai. Cipule gan atzina, ka dienests ir gatavs situācijām, kad trīs personu brigādi nav iespējams nokomplektēt. Zināms, ka jau patlaban dienestā trūkst 587 mediķi, bet vēl 200 personu tuvākajā laikā dosies izdienas pensijā.

Maija, dzīvo Rāmavā

Cik saprotu, tas izdomāts, lai taupītu finanses. Taču šāda iecere šķiet mazliet nenopietna, jo ir tik daudz gadījumu, kad palīdzība uz vietas nepieciešama visaugstākajā līmenī un kad dārga ir katra sekunde. Varbūt varētu vēl būt feldšeris ar autovadītāja tiesībām plus ārsts?

Aija, atpūšas

Situācija diezgan skumja. Pieļauju, ka lielā daļā situāciju var iztikt ar vienu mediķi, bet to vajadzētu izvērtēt pēc izsaukuma nopietnības. Uz viena mediķa pleciem uzkraut cilvēka dzīvību ir diezgan neatbildīgi.

Jānis, piedalās akcijā “Grupu kreklu diena”

Ja “ātro” brigādē ir tikai šoferis un feldšere, bieži vien viņi netiek galā situācijās, kad nepieciešams cilvēku uz nestuvēm nogādāt pa trepēm vai liftā uz mašīnu, jo tās jaunās meitenes pat nespēj pacelt nestuves ar slimnieku! Tādēļ šāds lēmums, manuprāt, ir ļoti absurds un nesaprātīgs.

Agnese, dzer kafiju

Par šo jautājumu neko daudz gan nevaru pateikt, jo, par laimi, man ar to nav bijusi saskare.

Māris, bauda vasaru Baldonē

Teorētiski ar diviem cilvēkiem “ātro” brigādē varētu pietikt, bet tikai tad, ja šoferis ir mediķis ar autovadītāja tiesībām un spēj palīdzēt iecelt nestuves mašīnā. Agrāk, manuprāt, brigādēs nemaz nebija vairāk par diviem cilvēkiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.