Menu
 

Aptauja Rīgā. Kāda ir latvieša humora izjūta? Apriņķis.lv

  • Autors:  Una Griškeviča
Foto - Una Griškeviča un lsm.lv Foto - Una Griškeviča un lsm.lv

Sākusies jaunā televīzijas sezona, par kuru nepārstāj slavinoši stāstīt vispirms jau paši TV kanāli. Vēlam šiem veiksmi un skatītājiem dažu jauku brīdi pie TV ekrāna. Tomēr, mazliet aptaujājot Latvijas Televīziju zinātājus, izrādījās, ka viens žanrs – humora programmas – vismaz pašmāju oriģinālo raidījumu ziņā ir gana trūcīgs. Viņuprāt, vai nu nav gandrīz nekā, vai ir tas pats iepriekšējā sezonā redzētais Jānis Skutelis LTV1.

Runājot par humora un satīras programmām, TV pārstāvji atzīst, ka piedāvājumu nosaka pieprasījums, līdz ar to sanāk, ka nekāda īpašā pieprasījuma nav, vismaz pēc pašmāju humora ne. No šī izriet nākamais pieņēmums – latvietis nesaprot humoru. Vai tiešām?

Tas pats Jānis Skutelis teicis, ka latviešiem esot izsmalcināta humora izjūta, savukārt Nacionālā teātra aktieris Mārtiņš Egliens vērtējis, ka latvietim humora izjūta esot brīnišķīga, bet vairāk uz iekšu vērsta. Sociālantropologs, Rīgas Stradiņa universitātes mācībspēks Klāvs Sedlenieks bijis nīgrāks, norādot, ka latviešu humors bieži ir pārmēru pamācošs un zobgalīgs. Komiķis Edgars Bāliņš savukārt konstatējis, ka lielai daļai latviešu ir savi tabu, par kuriem viņi neuzdrošinās jokot un kategoriski nepieņem, ja to dara kāds cits. Kāda ir latvieša humora izjūta šobrīd, 2019. gada septembrī, vaicājām Rīgas ielās.

Gustavs, bauda silto vakaru

Ļoti mulsinošs jautājums, un to humora izjūtu ir grūti raksturot. Bet pieļauju, ka kaut kāda humora izjūta latviešiem tomēr piemīt.

Linda, strādā Dzirnavu ielā

Latviešiem humora izjūta ir, tas pilnīgi skaidrs. Bet man drīzāk šķistu, ka tā atšķiras paaudžu līmenī – vecāko jokus pavisam jaunie palaikam nesaprot, bet par jauno humoriņu vecie mēdz apvainoties.

Irbe, dzīvo Imantā

Latviešu humora izjūta mēdz būt mazliet smagnēja, bet, protams, labākie jokotāji ir lieliskā līmenī.

Aigars, strādā Pārdaugavā

Gaužām bēdīga, jo neprotam tā īsti pajokot ne par sevi, ne citiem. Arī humora uztvere pieklibo. Bieži skatos kaimiņzemes humora šovus, un šķiet, ka tur viss ir tik dabiski... Bet ko padarīsi – mums ir cita mentalitāte.

Maira, dodas pusdienās

Man un maniem draugiem – noteikti laba. Kopumā vērtējot – kā nu kuram.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.