Menu
 

Desmit mīti par digitalizāciju un automatizāciju

  • Autors:  Finanšu nozares asociācija
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Tuvākajos gados digitalizācija un automatizācija turpinās uzņemt apgriezienus, liekot uzņēmumiem meklēt radošus risinājumus efektivitātes paaugstināšanai, konkurētspējas saglabāšanai un talantīgu darbinieku piesaistei pāri industriju robežām. Uzņēmumi tiek nolikti izvēles priekšā – piekopt “status quo” vai “pastāvēs, kas pārvērtīsies” principu. Lai izdarītu pareizu izvēli, ir jāizvērtē uz faktiem balstīta informācija un jāizvairās no pieņēmumiem un nepatiesiem datiem.

Finanšu nozares asociācijas apkopotie Top10 mīti par digitalizāciju un automatizāciju:

Tehnoloģijas ir digitalizācijas un automatizācijas pamats

Veiksmīgi uzņēmumi jau ir sapratuši, ka aiz tehniskiem resursiem stāv spēcīgi cilvēki un organizācijas kultūra, kas patiesībā rada unikalitāti un nodrošina veiksmīgu digitalizācijas un automatizācijas ieviešanu. Jaunas prasmes, gatavība pārmaiņām un tieksme pēc izaugsmes ir stratēģiskās rīcības atslēgas elementi.

Tikai augstākā vadība ir atbildīga par digitalizācijas un automatizācijas ieviešanu

Lai gan augstākā vadība pieņem stratēģiskus lēmumus, procesu ieviešanai un nostiprināšanai ir nepieciešama iesaiste visos līmeņos. Tāpēc ekspertīze un iniciatīva vidējā vadības līmenī un citu darbinieku grupās ir svarīgs faktors veiksmīgai projektu realizācijai. Turklāt šī ir iespēja jaunākai paaudzei apmācīt vecākos kolēģus par digitalizācijas priekšrocībām un kanāliem, tādejādi izlīmeņojot zināšanas visas organizācijas ietvaros.

Digitalizācija un automatizācija veicina jaunu biznesa modeļu un tehnoloģiju ieviešanu, nevis līderību

Digitalizācijas un automatizācijas rezultātā klienta ietekme pieaug, jo ik dienu viņam ir pieejams plašs informācijas klāsts un attiecīgi lielākas izvēles iespējas. Vairākos sektoros parādās jauni tirgus spēlētāji un tehnoloģijas. Ierasto biznesa modeļu dinamiska sagraušana aktivizē plašāku darbaspēka resursu piesaisti, jo pāris vadītāju vairs nespēj veiksmīgi pārzināt visas jomas un pieņemt visus lēmumus. Tagad obligāts priekšnosacījums ir nevis plašs indivīda zināšanu krājums, bet gan līderība, kas iedvesmo un veicina izmaiņas kopīgā domāšanas veidā.

Digitalizācija un automatizācija pārsvarā nozīmē jaunus procesus un sadarbību ar ārējām iesaistītajām pusēm

Arvien vairāk piemēru dažādās industrijās liecina par to, ka augstai klientu apkalpošanas kvalitātei pamatā ir kompetents un rezultatīvs darbaspēks. Pirms modificēt procesus, ir veiksmīgi jāievieš izmaiņas komandā un jānodrošina darbinieku iesaiste. Tas veicinās procesu turpmāku stabilitāti un ilgtspēju.

Mērķauditorija ir start-up uzņēmumi vai pakalpojumu sniedzēji (B2C), nevis B2B modeļa uzņēmumi

Arvien vairāk lielu uzņēmumu un tradicionālo industriju pārstāvju iekļauj digitalizāciju un automatizāciju korporatīvajā stratēģijā, apzinoties, kādas jaunas iespējas paveras modernizēšanas pionieriem.

Lai veiksmīgi ieviestu digitalizāciju un automatizāciju, pietiek pārliecināt un iesaistīt nelielu organizācijas daļu

Ir pierādīts, ka nepieciešama tikai 10% darbinieku jeb dažādu līmeņu iekšējo viedokļu līderu iesaiste, lai iekustinātu izmaiņas. Taču stratēģiskas un neatgriezeniskas ietekmes panākšanai izmaiņas ilgtermiņā ir jāatbalsta visām struktūrvienībām un darbinieku vairākumam. 

Digitālā transformācija ir iespēju pasaule ikvienam

Iespējas profesionāli augt un vairot labklājību ir aizraujošas. Daudzi jauni uzņēmumi veiksmīgi izmanto šo pozitīvo dinamiku. Tai pašā laikā digitalizācija un automatizācija sekmē darbaspēka polarizāciju, un nereti gan uzņēmumi, gan darbinieki nespēj pielāgoties jaunajai situācijai un saglabāt savas pozīcijas tirgū. Jāņem vērā, ka šis aspekts var veicināt sociālu nevienlīdzību un bezdarbu.

Uzvarētāji ir vadošie sektoru spēlētāji

Robežas starp industrijām kļūst arvien neskaidrākas, un konkurētspējīgu uzņēmumu priekšrocības mūsdienās ir daudzfunkcionalitāte un elastīga lēmumu pieņemšana. To pamatā ir veiksmīga digitalizācijas un automatizācijas procesu ieviešana.

Digitalizācija un automatizācija dod ievērojamus rezultātus īstermiņā

Digitalizācija un automatizācija parasti sākas ar akūtu nepieciešamību ieviest izmaiņas tūlītējas efektivitātes panākšanai, taču minēto procesu ieviešana un taustāmi rezultāti parasti prasa ilgāku laiku.

Digitalizācija un automatizācija ir finanšu resursu ietilpīgs process

Digitāla transformācija uzņēmumam var nozīmēt izmaiņu ieviešanu darbības modelī, darbinieku apmācības un pārkvalifikāciju, kas prasa ievērojamus īstermiņa un ilgtermiņa finanšu ieguldījumus. Mūsdienās ir pieejami dažādi finanšu atbalsta veidi, kas piemēroti katram uzņēmuma attīstības posmam, sākot ar idejas attīstīšanu līdz stabilas darbības nodrošināšanai un paplašināšanai.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.