Menu
 

Atgādinājums: Jaungada naktī noteikumi par pirotehnikas izmantošanu nav atcelti

  • Autors:  "Civinity"
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Nekustāmo īpašumu apsaimniekošanas un pārvaldīšanas uzņēmumu grupa "Civinity" aicina iedzīvotājus atcerēties, ka Jaungada naktī nav atceltas likuma normas, kas nosaka pirotehnikas lietošanas kārtību, aizliegumus un drošības pasākumus. Diemžēl ik gadu, izvērtējot situāciju, Jaungada naktī daudzīvokļu namu tuvumā un pagalmos, jāsecina, ka vienlaicīgi tiek pārkāpta virkne aizliegumu, kas minēti saistošajos normatīvajos aktos.

Būtiskākais pārkāpums, uz ko norāda "Civinity" speciālisti un kas regulāri tiek pārkāpts gadumijā (un ne tikai) no iedzīvotāju puses, ir uguņošana daudzdzīvokļu namu pagalmos. Šādā veidā tiesību normas tiek pārkāptas pat vairākkārt, pirmkārt, ignorējot aizliegumu pirotehnikas izmantošanai daudzdzīvokļu māju pagalmos, otrkārt, lietojot to sveša īpašuma, tas ir, automašīnu tuvumā un, treškārt, apdraudot apkārtējo cilvēku veselību un pat dzīvību. "Civinity" norāda arī uz to, ka pirotehniku bieži izmanto cilvēki alkohola reibumā, kas ir arī būtisks likuma normu pārkāpums.

Tāpat jāatcerās, ka neviens nav atcēlis noteikumus, kas aizliedz izmantot pirotehniku uz daudzīvokļu namu balkoniem un terasēm. Šādi pārkāpumi var kaitēt gan cilvēku dzīvībai un veselībai, kā arī bojāt kopīpašumu. Diemžēl arī šādas situācijas joprojām nav retums.

Saprotot, ka svētku laikā, kā Jaungada naktī, kārtības sargiem ir grūti izkontrolēt, vai uguņošana notiek saskaņā ar normatīvo aktu noteiktām prasībām un visiem drošības noteikumiem, "Civinity" aicina iedzīvotājus pašiem būt atbildīgiem un pārdomāti izmantot pirotehniku, domājot gan par savu, gan apkārtējo cilvēku un dzīvnieku veselību, labsajūtu un drošību.

"Jaungada nakts Latvijā ir svētku laiks visu tautību un reliģisko piederību cilvēkiem, tāpēc svin ikviens, tomēr tas nav iemesls, lai pievērtu acis un pilnībā ignorētu visus noteikumus, kas regulē pirotehnikas lietošanu. Vērtējot situācijas, kas pēdējos gados notiek pilsētās, daudzdzīvokļu namu tuvumā, jāsaka, ka Jaungada naktī liels skaits cilvēku pārvēršās par ļaunprātīgiem likuma pārkāpējiem, kas, nedomājot neko sliktu, rada virkni bīstamu situāciju vietās, kur dzīvo daudz cilvēku un arī mājdzīvnieku. Pēdējos gados pirotehnikas piedāvājums tirgū ir gana plašs un brīvi pieejams, un tas šobrīd ir kļuvis par arvien reālāku draudu citu cilvēku veselībai un īpašumam. Noteikumi nav atcelti ne Jaungada naktī, ne citu svētku laikā," norāda Ardis Pāvilsons, "Civinity" reģionālais vadītājs Latvijā.

Pirotehnikas izmantošana dzīvojamās zonās un māju pagalmos nelikumīgi notiek regulāri, arī tagad, svētku laikā līdz Jaunajam gadam, uguņošanas notiek vai ik vakaru, neievērojot arī likuma normu, kas regulē trokšņošanu naktsmiera laikā. "Civinity" aicina cilvēkus būt saprotošiem pret līdzcilvēkiem un atcerēties , ka salūta šaušana pēc pulksten 23.00 ikdienā ir aizliegta. Kaut arī šī norma neattiecās uz svētku dienām, jāņem vērā to, ka mazi bērni un vecāki cilvēki arī svētku dienās šai laikā, visticamāk, jau guļ, un tas ir vēl viens no iemesliem, kādēļ pirotehnikas lietošana dzīvojamo māju tuvumā vispār ir aizliegta.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.