Menu
 

Aptauja Rīgā: Vai esat jau uzstādījuši dūmu detektoru? Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Ozola
Foto: no arhīva un Liene Ozola Foto: no arhīva un Liene Ozola

No šā gada 1. janvāra visos mājokļos ir jābūt uzstādītiem autonomajiem ugunsgrēka detektoriem jeb dūmu detektoriem. Autonomo ugunsgrēka detektoru pielietošana, kā rāda pasaules pieredze, ir efektīvs risinājums, lai pasargātu mājokļa iemītniekus no pēkšņa ugunsgrēka briesmām, tāpēc Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) aicina iedzīvotājus iegādāties un uzstādīt dūmu detektorus.

Analizējot VUGD statistiku par ugunsgrēkiem dzīvojamajās ēkās, secināts, ka aptuveni puse ugunsgrēkos bojāgājušo miruši nevis no fiziskiem apdegumiem, bet gan no saindēšanās ar toksiskiem produktiem, kas rodas, sadegot mājoklī esošajiem sadzīves priekšmetiem un mēbelēm. Turklāt lielākā daļa bojāgājušo nosmakuši dūmos vai sadeguši, atrodoties guļamistabā. Praktiskais risinājums, kā samazināt šādā veidā bojā gājušo skaitu, ir dzīvojamo telpu aprīkošana ar tehniskām iekārtām, kas brīdina cilvēkus par izcēlušos ugunsnelaimi un ļauj tiem paspēt pamest degošās telpas.

Eivids, apsardzes darbinieks (nevēlējās fotografēties)
Zinu, ka ir jāuzstāda, bet neesmu to izdarījis, jo īsti neredzu tam jēgu. Visu mūžu esmu dzīvojis bez dūmu detektora un domāju, ka bez tā var iztikt. Uzskatu to par kārtējo Eiropas Savienības prasību, ar kuru tiek lobēts konkrēts ražotājs vai pārdevējs.

Vija, pensionāre
Esmu to uzstādījusi un paspēju jau arī izmēģināt. Dūmu detektoru uzstādīju virtuvē, taču tas ir tik jutīgs, ka noreaģēja jau uz nelieliem dūmiem, kas rodas, ēdienu gatavojot. Es pārbijos, bet tagad to noliku citā vietā.

Olga, pensionāre
Uzstādījām to jau pirms jaunā gada. Labi, ka man znots palīdzēja, citādi pati nebūtu tikusi galā.

Regīna, pensionāre
Man tas jau ir izdarīts. Tiklīdz uzzināju, ka tas būs nepieciešams, nopirku dūmu detektoru un uzstādīju. Uzskatu, ka cena par to bija adekvāta, jo runa ir par drošību.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.