Menu
 

Aptauja: Latvijas pilsoņi par vissvarīgāko problēmu valstī uzskata veselības un sociālās aprūpes sistēmu

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Latvijas pilsoņi par vissvarīgāko problēmu valstī uzskata veselības un sociālās aprūpes sistēmu, liecina 2019.gada izskaņā veiktās "Eirobarametra" aptaujas rezultāti par svarīgākajām problēmām valstī un cilvēkiem personīgi.

No aptaujas rezultātiem redzams, ka kopš 2019.gada pavasara ir vērojamas izmaiņas pilsoņu priekšstatos par svarīgākajām problēmām valstī. Pēdējā aptaujā 43% respondentu kā vissvarīgāko problēmu valstī ir norādījuši veselības un sociālās aprūpes sistēmu, lai gan vēl 2019.gada pavasarī to kā svarīgāko problēmu minēja vien 32% respondentu.

Kā salīdzinoši svarīgas valstī pastāvošās problēmas ir norādīts arī cenu pieaugums, inflācija un dzīves dārdzība. Šādas problēmas norādījuši 29% aptaujāto Latvijas pilsoņu. Savukārt 24% respondentu par svarīgāko problēmu atzinuši nodokļu sistēmu.

Arī citās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs salīdzinoši bieži kā galvenā problēma norādīta veselības un sociālās aprūpes sistēma - to minējuši vidēji 23% eiropiešu.

Aptaujas dati norāda, ka kopš 2019.gada pavasara būtiski jeb no 14% līdz 18% ir pieaudzis arī to Latvijas pilsoņu īpatsvars, kuri uzskata, ka valsts problēma ir izglītības sistēma, savukārt no 4% līdz 2% samazinājies to Latvijas pilsoņu īpatsvars, kuri uzskata, ka valstij nozīmīgākās ir vides, klimata un enerģētikas problēmas.

Eiropieši kopumā vides, klimata un enerģētikas problēmas par svarīgām savai valstij atzinuši 21% gadījumu. Vēl 20% eiropiešu kā nozīmīgu savai valstij norādījuši bezdarba problēmu.

Salīdzinot ar 2019.gada pavasari, tā paša gada nogalē nedaudz pieaudzis to eiropiešu īpatsvars, kuri kā savām valstīm svarīgas problēmas ir norādījuši noziedzību - no 11% uz 12%, veselības un sociālās aprūpes sistēmu - no 21% uz 23%, izglītības sistēmu - no 12% uz 13%, pensijas - no 14% uz 15%, kā arī vides, klimata un enerģētikas problēmas - no 20% uz 21%.

Kā būtiskākās problēmas, ar ko personīgi saskaras Latvijas pilsoņi, nosaukts cenu pieaugums, inflācija, dzīves dārdzība. Tā norādījuši 42% respondentu. Savukārt 32% atbildējuši, ka personīgi viņiem būtiska problēma ir veselības un sociālās aprūpes sistēma.

Arī eiropieši kā svarīgāko problēmu, ar ko saskaras personīgā līmenī, nosauc gan cenu pieaugumu, inflāciju uz dzīves dārdzību - tā norādījis 31% respondentu, kā arī veselības un sociālās aprūpes sistēmu, ko apliecinājuši 19% aptaujāto eiropiešu.

Kopš 2019.gada pavasara būtiski pieaudzis to Latvijas iedzīvotāju īpatsvars, kuri norāda cenu pieaugumu, inflāciju, dzīves dārdzību kā svarīgāko problēmu, ar kuru saskaras personīgi - no 36% uz 42%.

"Eirobarometra 92" aptauja Latvijā notika no 2019.gada 14. Līdz 28.novembrim, un tās laikā tika aptaujāti 1000 Latvijas pilsoņi vecumā no 15 gadiem. Aptauju Latvijā veica vadošā pētījumu un konsultāciju kompānija Latvijā "Kantar".

"Eirobarometrs 92" ir trīsdesmit otrā "Eurobarometer Standard" aptauja, kopš Latvija ir kļuvusi par ES dalībvalsti. "Eurobarometer Standard" pētījums tiek veikts divas reizes gadā, un šīs aptaujas laikā tiek sekots līdzi pilsoņu viedoklim par dažādiem ES un tās dalībvalstu aktuālajiem jautājumiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.