Menu
 

Redaktora komentārs. Dievs, sargi Latviju! Apriņķis.lv

  • Autors:  Eva Lūse, “Rīgas Apriņķa Avīzes” redaktore
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Situācija pasaulē un valstī pēdējās dienās mainās tik strauji, ka šobrīd ir neiespējami prognozēt notikumu tālāko gaitu. Mēs piedzīvojam tādus laikus un tādus notikumus, kādus cilvēki mūsu valstī nav piedzīvojuši, tāpēc plānot, kas un kā notiks rīt un turpmāk, šobrīd nevar neviens. Taču jau šobrīd ir skaidrs, ka notikumu atspoguļojums, kādu to esam pieraduši veidot, mainīsies atbilstoši situācijai.

Šobrīd visu redakciju e-pastos un informācijas avotos vienīgās ziņas, kas pienāk, ir par to, ka visdažādāko nozaru organizācijas un institūcijas, pildot noteiktos ierobežojumus saistībā ar valdības izsludināto ārkārtējo situāciju, atceļ ieplānotos pasākumus un norises un pāriet uz attālinātu darbu.

No savas puses arī mēs rosinām izturēties pret situāciju nopietni un atbildīgi, tomēr saglabājot mieru un vēsu prātu, lai spētu situāciju objektīvi izvērtēt un konstruktīvi rīkoties tai atbilstoši. Kā viss attīstīsies tālāk, ir grūti pateikt, tomēr vērts ieklausīties zemkopības ministra Kaspara Gerharda teiktajā saistībā ar šajās dienās piedzīvoto lielveikalu izpirkšanu.

Ministrs sabiedrību informējis, ka Latvijā pārtikas produktu neaptrūks, jo mūsu valstī pašlaik saražo divas reizes vairāk piena, nekā tiek patērēts, un graudaugus saražo gandrīz trīs reizes vairāk, nekā tiek patērēts, tātad izejvielu makaroniem un maizei pietiek. Olas tiek saražotas pusotru reizi vairāk, nekā tiek patērētas, un Latvija pilnībā spēj apmierināt iedzīvotāju pieprasījumu arī pēc svaigas cūkgaļas. Savukārt kartupeļu krājums ir pietiekams, lai nodrošinātu iedzīvotājus līdz nākamajai sezonai.

“Palielināt ražošanas jaudu mēs vairs nevaram, bet esam nolēmuši, ka vietējais tirgus mums būs prioritāte, tādēļ esam samazinājuši eksporta apjomus un pasūtījumu izpildi un strādājam vairāk uz vietējo tirgu,” publiski paudis “Dobeles dzirnavnieka” valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils.

Šobrīd arī valdība risina jautājumus, kā sniegt atbalstu uzņēmējiem visā Latvijā. Ne tikai pārtikas ražotājiem, ne tikai pārtikas tirgotājiem, bet arī zemniekiem. Ir skaidrs, ka tiks iedarbināti ļoti nozīmīgi resursi attiecībā uz kredītu garantijām un to, lai uzņēmēji saņemtu līdzekļus apgrozāmajiem līdzekļiem un varētu šos ārkārtas situācijas laikus pārvarēt, pauda Gerhards.

Arī tirgotāji norādījuši – pārtikas produktu neaptrūksies. Noliktavas ir pilnas, tikai jādod iespēja veikalu darbiniekiem plauktus papildināt.

Ierastais dzīves ritms mainīsies daudzās ģimenēs – skolēniem un jauniešiem būs jāiemācās strādāt un pildīt mācību uzdevumus arī bez tiešas pedagoga klātbūtnes un uzraudzības, sporta un mūzikas skolu nodarbības nenotiks, plānotie atpūtas braucieni un kopīgās izklaides būs jāatliek.

Tomēr gribētos cerēt, ka no šīs situācijas būs arī ieguvumi – ģimenes locekļiem būs iespēja vairāk laika pavadīt kopā un kļūt saliedētākiem; iespējams, šis laiks daudziem liks paraudzīties uz būtiskajām lietām savā dzīvē, un ļoti gribētos cerēt, ka šajās satraukuma pilnajās dienās cilvēki raidīs lūgšanas Dievam, kā tas allaž ir bijis briesmu, grūtību un neziņas brīžos, vēršoties pie īstā palīga.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.