Menu
 

Aptauja: Vairāk nekā pusei Latvijas iedzīvotāju trūkst zināšanu par savu datu drošību un privātumu digitālajā vidē

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Vairāk nekā pusei jeb 54% Latvijas iedzīvotāju trūkst zināšanu par savu datu drošību un privātumu digitālajā vidē, liecina tehnoloģiju uzņēmuma "Huawei" un pētījumu centra SKDS kopīgi veiktais pētījums "Iedzīvotāju pieredze un informētība par drošību un privātumu internetā un uzbrukumiem digitālajā vidē".

Vairāk nekā pusei jeb 60% iedzīvotāju šķiet, ka viņu dati digitālajā vidē atrodas drošībā, kamēr pārējie vairs nav par to tik pārliecināti. Tikpat jeb 60% aptaujāto īsti nezina, kā droši uzglabāt savus datus viedtālrunī.

"Kaut arī lielākā daļa aptaujāto digitālajā vidē nav pieredzējuši nepatīkamus starpgadījumus, jāņem vērā, ka nākotnē digitālā vide mūsu dzīvēs spēlēs arvien lielāku lomu. Tādēļ zināšanas par savu datu aizsardzību ir akūti svarīgas," pauda "Huawei Technologies" komunikācijas vadītājs Baltijā Mindaugs Pluķis.

"Huawei" viceprezidents kiberdrošības jautājumos Mika Laude norādīja, ka saskaņā ar pētījumu lielākā daļa cilvēku, lai gan ne visi, jau ir ieviesuši galvenos digitālās vides aizsardzības pasākumus - drošas paroles, aizsardzības programmas un citus. Taču tikai visiem kopā - valdībai, pārdevējiem, nozares pārstāvjiem un iedzīvotājiem - ir iespējams radīt uzticību digitālajiem pakalpojumiem. Pēc viņa sacītā, lielākā daļa cilvēku drošību uztver kā pašsaprotamu, taču, ja cilvēkam ir bankas konta numurs, informācija par savu veselības stāvokli vai uzņēmējam informācija par kompāniju, vajadzētu apsvērt arī iespēju ieguldīt drošībā.

Viņa galvenie ieteikumi digitālās vides drošībā ir apsvērt, kur un ko "klikšķināt" un instalēt, apsvērt, kādas privilēģijas piešķirt savām lietojumprogrammām un, kur jūs iegūt vai lejupielādējat programmas. Tāpat jāizvērtē, kas sūta vēstules un jāatceras instalēt visus savas platformas atjauninājumus, jāsaprot, kas vai kādi dati jums ir jāaizsargā un jāpārbauda, vai nav jāveic ierīces atjauninājumi.

Tāpat "Huawei" viceprezidents kiberdrošības jautājumos ieteica apsvērt iespēju izmantot ugunsmūri, aizsardzību pret vīrusiem, šifrēšanu, apsvērt iespēju saņemt palīdzību savu digitālo īpašumu aizsardzībai, dublēt svarīgākos datus, fiziski aizsargāt savas ierīces un nesniegt itin visur savu personisko informāciju.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.