Menu
 

Optometriste: Lietot kontaktlēcas arī patreiz ir droši, ja tiek ievērotas higiēnas prasības

  • Autors:  Kristīne Detkova, “OC Vision” eksperte kontaktlēcu jautājumos
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Pielāgoties jauniem apstākļiem nav sarežģīti, ja rīkojamies atbilstoši norādītajai informācijai un ievērojam drošības pasākumus. Neskatoties uz Latvijā un pasaulē notiekošo, ir jāturpina sekot līdzi redzes veselībai. Vai brīdī, kad pastiprināti jāpievērš uzmanība higiēnas prasībām, būtu nepieciešams mainīt ieradumus, kas attiecas uz redzes korekcijas līdzekļu lietošanu?

Interneta vidē pavīdējusi informācija, ka kontaktlēcu lietošana pašreizējos apstākļos nav droša. Tomēr nav tiesa, ka vīrusa izplatības laikā nepieciešams mainīt savus paradumus, atsakoties no jau ierasto redzes korekcijas līdzekļu lietošanas. Lai gan izskan dažādi viedokļi, šobrīd nav zinātniski pierādīts, ka optisko briļļu lietošana mūs pasargātu no mikroorganismu iekļūšanas acīs. Jā, varbūt tas mazina iespēju pieskarties acīm, tomēr, ievērojot higiēnas prasības un speciālista norādījumus, šajā laikā var lietot arī kontaktlēcas.

Lietojot kontaktlēcas, vienmēr ir bijis svarīgi ievērot higiēnas prasības, lai aizsargātu savas acis no mikrobu iekļūšanas tajās. Protams, lēcu izņemšanas un ielikšanas laikā nepieciešams pieskarties sejai, taču, ja tas tiek darīts ar tīrām rokām, neradīsies nekādas problēmas.

Pirms kontaktlēcu ievietošanas acīs būtiski ir parūpēties par roku tīrību – nepieciešams vismaz 20 sekundes rūpīgi tās mazgāt ar ziepēm un siltu, tekošu ūdeni. Ierastā dvieļa vietā ieteiktu izmantot vienreiz lietojamos papīra dvieļus. Tomēr, ja jums nav pieejams ūdens un ziepes, risinājums var būt roku dezinfekcijas līdzeklis, kurš satur vismaz 60% alkohola. Tiesa, jāuzmanās, lai dezinfekcijas līdzekļa atliekas nenonāktu acīs vai uz kontaktlēcām, jo tas var spēcīgi kairināt acis un sabojāt kontaktlēcas. Roku higiēnas prasības nepieciešams ievērot gan ieliekot, gan izņemot kontaktlēcas, gan pieskaroties acīm dienas gaitā.

Lai kontaktlēcu lietošana būtu droša, atceries, ka vienreizlietojamās lēcas pēc to izņemšanas nepieciešams izmest, savukārt, ja lieto divu nedēļu vai mēnešu lēcas, jāatceras par tām parūpēties brīžos, kad tās neatrodas Jūsu acīs – ievietojot tās tīrā uzglabāšanas konteinerī, lietojot speciālista ieteikto kontaktlēcu kopšanas šķīdumu.

Svarīgi atcerēties, ka pilnai kontaktlēcu dezinfekcijai nepieciešams laiks – vismaz 4 līdz 6 stundas, atkarībā no šķīduma ķīmiskā sastāva. Un kontaktlēcu kopšanai katru reizi konteinerī jāielej svaigs šķīdums, pretējā gadījumā lēcu dezinfekcija nenoris. Šobrīd, vīrusa izplatības laikā, labāk būtu ieteicams lietot vienreizlietojamās lēcās, kas samazinās saskares iespēju ar mikrobiem, jo katru reizi acīs tiks ielikta sterila kontaktlēca, bet vakarā līdz ar lēcu tiks izmesti visi netīrumi  un alergēni, kas dienas laikā sakrājušies.

Svarīgi: droši ir lietot tikai piemērotas, oriģinālas un savas kontaktlēcas. Ir nepieņemami mainīties ar kontaktlēcām vai to kopšanas konteineriem, aizņemties, aizdot tās draugam. Kontaktlēcas uzsūc visus asaru komponentus, arī konteineris, par spīti centieniem to mazgāt un kopt, ļoti ātri pieaug ar mikroorganismu un netīrumu nosēdumiem. Tādēļ, lietojot svešus kontaktkorekcijas piederumus, pastāv infekciju risks.

Paliekot siltākam un saulainākam, nepieciešams domāt par acu papildu aizsardzību no kaitīgajiem saules izstarotajiem UV stariem. Ja ikdienā lietojiet kontaktlēcas un plānojiet doties ārā, atcerieties izmantot saulesbrilles. Pat ja kontaktlēcās ir iestrādāts UV filtrs, ar to vien nepietiek, jo saulesbrilles aizsargās acu ārējās daļas un ādu ap acīm pret kaitīgo starojumu un apdegumiem. Tāpat jāņem vērā, ka kontaktlēcas acīs ir stingri noteikts neatstāt, dodoties dušā, apmeklējot saunu, baseinu vai nododoties citām, ar ūdeni saistītām aktivitātēm. Ja tiek izmantota kosmētika, kontaktlēcas ievieto acīs pirms tā tiek uzklāta uz sejas. Arī vakarā vispirms nomazgā rokas, izņem kontaktlēcas un tikai pēc tam ņem nost kosmētiku.
Lietojot kontaktlēcas vienmēr ir bijis nepieciešams pievērst uzmanību higiēnas prasībām un acu veselības stāvoklim, un šobrīd tām ir jāpievērš pastiprināta vērība. Ja sajūtiet graušanu acīs vai esiet piefiksējuši kādus Covid – 19 vīrusa slimības simptomus, pārtrauciet lietot kontaktlēcas. Gadījumā, ja vēlaties iegādāties jaunas kontaktlēcas, bet receptei ir beidzies derīguma termiņš, rīkojieties atbildīgi un sazinieties ar savu optometristu vai acu ārstu, lai spētu rast atbilstošāko risinājumu situācijai. Kontaktlēcu lietošana, pārsniedzot norādīto termiņu noteikti nav labākā izvēle. Ir vairāki kontaktlēcu interneta veikali, kas arī šajos apstākļos, līdz pat mājas durvīm nogādās vajadzīgo korekcijas līdzekli.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.