Menu
 

Viedoklis. Zinātnē steidzami jāiegulda papildus vismaz 10 miljoni un vēl 20 tuvāko divu gadu laikā

  • Autors:  Raivis Dzintars, Nacionālās apvienības priekšsēdētājs
Foto - Saeimas administrācija Foto - Saeimas administrācija

Nacionālā apvienība pirmdien Sadarbības sanāksmē aicinās koalīcijas partnerus vienoties par vismaz 30 miljonu papildus ieguldījumiem zinātnē trīs gadu laikā, sniedzot atbalstu Latvijas zinātnieku darbam Covid 19 izpētē un apkarošanā, kā arī atbalstot perspektīvākās idejas, kas var dot izaugsmi tautsaimniecībai.

Atbilstoši Latvijas zinātnieku saimes aicinājumam, ko formulējusi Latvijas Jauno zinātnieku apvienība, būtu steidzami jālemj par trīs veida ieguldījumiem zinātnē. Pirmkārt, 5 miljoni eiro valsts pētījumu programmai Covid 19 apkarošanai trīs sadaļās: medicīna, inženierzinātnes un ekonomikā. Otrkārt, 5 miljoni zinātnes bāzē, lai no 2021.gada pārietu uz rezultātā orientētu sistēmu. Treškārt, papildus 5 miljoni šogad un tuvākos divus gadus, lai finansētu vairāk ārvalstu ekspertu izcili novērtētus pētniecības projektus FLPP.

Tieši šobrīd vairāk kā nekad valsts vadītājiem jāspēj domāt kopsakarībās un saprast, kas ir krīzes pārvarēšanas un Latvijas izaugsmes stūrakmeņi. Valsts ir sākusi mērķtiecīgi sniegt atbalstu tiem, kuri krīzes laikā var palikt bez ienākumiem, bet vienlaikus jau tagad jāpieņem lēmumi, kas ļautu gudri ieguldīt, lai iespējami ātrāk atgrieztos uz izaugsmes takas.

Latvijas zinātnieki jau pēta Covid 19 genomu un strādā pie vakcīnas izstrādes. Valstij ir jādod lielāks atbalsts, lai zinātnieki varētu jauno vīrusu izpētīt, mazināt tā negatīvo ietekmi un atrast ceļus, kā to uzvarēt. Tāpat jāpiešķir līdzekļi, atbalstot perspektīvākos pētījumus, kas inovācijas un idejas transformēs ienākumos Latvijas tautsaimniecībai un valsts kasei.

Vienlaikus steidzami jāatgriežas pie diskusijas par bāzes finansējuma palielināšanu zinātnei, lai nodrošinātu uz rezultātu orientētas sistēmas izstrādi.

Par koalīcijas pirmās sarunas rezultātiem medijus varēsim informēt šodien pēc Sadarbības sanāksmes preses konferencē. Nacionālā apvienība ir apņēmības pilna aktīvi komunicēt ar visu koalīcijas partiju pārstāvjiem, lai panāktu rezultātu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.