Menu
 

Aptauja: Galvenās problēmas bērniem Latvijā – atkarības, mazkustīgs dzīvesveids un vecāku vienaldzība

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Visā pasaulē 1. jūnijā tiek atzīmēta Bērnu aizsardzības diena. Īsi pirms tās pētījumu un konsultāciju kompānija “Kantar” veica aptauju, lai noskaidrotu, kuras ir trīs galvenās problēmas, ar kurām, pēc iedzīvotāju domām, saskaras bērni Latvijā.

Līdzīgi kā iepriekšējā pirms četriem gadiem veiktajā pētījumā, Latvijas iedzīvotāji kā galvenās problēmas ir norādījuši dažādas atkarības (alkohols, narkotikas, smēķēšana, pārmērīgi lietots dators, internets, mobilais telefons u.c. – 74%), mazkustīgu dzīvesveidu (58%), kā arī vecāku vienaldzību (41%).

Vēl kā problēmas, ar kurām saskaras bērni Latvijā, iedzīvotāji norādījuši vardarbību no citu cilvēku puses (21%), pedagogu negatīvo attieksmi pret bērniem bērnudārzos un skolās (19%), pašu vecāku vardarbību (19%), kā arī ierobežotas brīvā laika pavadīšanas iespējas (19%).

Savukārt 3% iedzīvotāju ir norādījuši kādu citu problēmu. Tāds pats respondentu skaits nav sniedzis konkrētu atbildi.

Salīdzinot ar 2016. gadā veikto pētījumu, šogad iedzīvotāji biežāk nosaukuši vecāku vardarbību, turklāt caurmērā biežāk šādu viedokli pauduši gados jaunāki iedzīvotāji (18-29 g.v.). Šīs vecuma grupas pārstāvji salīdzinoši biežāk kā problēmu ir norādījuši arī vardarbību no citu cilvēku puses.

Šogad relatīvi retāk iedzīvotāji kā problēmas, ar kurām saskaras bērni Latvijā, ir atzīmējuši dažādas atkarības, mazkustīgu dzīvesveidu, ierobežotas brīvā laika pavadīšanas iespējas.

Interesanti, ka uz vecāku vienaldzību salīdzinoši biežāk ir norādījušas sievietes, kā arī latvieši, savukārt ierobežotas brīvā laika pavadīšanas iespējas salīdzinoši biežāk akcentējuši cittautieši.

Aptauju veica pētījumu kompānija “Kantar” laikā no 26. līdz 28. maijam, ar interneta starpniecību visā Latvijā aptaujājot 800 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 60 gadiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.