Menu
 

Ekonomiste: Pagaidām cenas zemākas

  • Autors:  Laimdota Komare, "Swedbank" ekonomiste
Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Jūnijā reģistrēta deflācija 0,7% apmērā, kas nozīmē, ka šī gada jūnijā cenas bija par 0,7% mazākas nekā pirms gada. Preču cenas samazinājās par 1,6% – tāpat kā pirms mēneša. Savukārt pakalpojumu cenas pieauga, bet jau ar mazāku sparu – vien par 1,3%.

Nepārtikas preču cenām bija vislielākais gada inflāciju lejup velkošais spēks, kuru, galvenokārt, noteica zemākas degvielas cenas nekā pērn. Tomēr mēneša laikā degvielas cenas ir strauji kāpušas. Jūnijā bākas uzpildīšana izmaksāja par 9,2% vairāk nekā maijā. Neskatoties uz šo kāpumu, degviela jūnijā maksāja vidēji par 16% mazāk nekā 2019.gada jūnijā. Jūlijā pasaules "Brent" naftas cena pārsniedz 40 dolārus par barelu, kas ir divreiz vairāk nekā zemākajā punktā šogad, bet joprojām krietni zem pagājušā gada līmeņa.

Nepārtikas preču cenu samazinājumu 2020.gada jūnijā ietekmēja arī apģērbu un apavu cenas. Vēl maijā abu šo kategoriju cenas mēneša griezumā mainījās neraksturīgi ierastajām sezonālajām pārmaiņām, bet jūnijā izmaiņas bijušas tuvu ierastajām. Tomēr tas ir atstājis nospiedumu gada inflācijā, kā rezultātā jūnijā varēja izdevīgi papildināt savu garderobi, jo vidēji tas izmaksāja par teju 3% mazāk nekā pirms gada.

Kopējo cenu līmeni turpina vilkt uz leju arī ar mājokli saistītās izmaksas, t.i., komunālie maksājumi. No 1.jūnijā AS "Rīgas siltums" ieviesa jaunu siltumenerģijas tarifu. Visdrīzāk, ka lielākā daļa patērētāju to varēs novērot ar apkures sezonas sākumu, bet statistiski šīs pārmaiņas jau fiksētas kā 2% samazinājums. Iespējams, ka jūlijā elektrības rēķini būs mazāki tiem patērētājiem, kuriem ir izvēlēta mainīgas biržas cenas opcija, jo 6.jūlijā Latvijā novērota negatīva vairumtirdzniecības elektroenerģijas cena.

Vēl arī jūnijā statistikā līdz galam neparādās visi dati par cenu pārmaiņām, kuras būtu ietekmējusi Covid-19 izraisītā krīze. Piemēram, vēl joprojām nav pieejami dati par pasažieru aviopārvadājumiem, kinoteātru un teātru pakalpojumiem un kompleksiem atpūtas pakalpojumiem. Tomēr mēs jau redzam, ka, salīdzinot ar pērnā gada jūniju, par teju 22% kritušas viesnīcu un viesu māju pakalpojumu cenas.

Pateicoties tam, ka koronavīrusa izplatība Latvijā tiek labi kontrolēta un martā ieviestie ierobežojumi tika visai ātri mīkstināti, situācija ar cenu pārmaiņām sāk stabilizēties. Mēs varam novērot korekcijas pakalpojumu sektorā, kur kaut gan vidēji cenas aug, tomēr novērojams straujš cenu kritums atsevišķiem pakalpojumiem. Ar degvielu "importētais" cenu kritums mazinās. Vienīgi komunālo pakalpojumu cenas pagaidām noturēsies gana zemu. Visticamāk, inflācija Latvijā atgriezīsies jau uz šī gada beigām.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.