Menu
 

Ko vēlas mūsdienu jaunieši, uzsākot darba attiecības Apriņķis.lv

  • Autors:  Līga Millere, "Transcom Worldwide Latvia" personāldaļas vadītāja Baltijā
Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Jo īpaši tagad, kad ikviens esošais un potenciālais darbinieks darbu uztver kā lielu vērtību, arī gaidas no darba devēja ir mainījušās. Meklējot darbavietu, jaunieši arvien vairāk novērtē stabilitāti un izaugsmes iespējas, savukārt korporatīvās ballītes ir kļuvušas mazāk nozīmīgas. Ko no darba devēja tagad sagaida gados jaunāki darbinieki, skaidro Līga Millere, "Transcom Worldwide Latvia" personāldaļas vadītāja Baltijā.

Stabils atalgojums – prioritāte

Drošības un stabilitātes sajūta šobrīd viennozīmīgi ir visaugstāk novērtētā uzņēmuma sniegtā vērtība. Jauniešiem ir svarīgi, lai uzņēmums par atbilstošu darbu piedāvā garantētu un laikus samaksātu atalgojumu. To jo īpaši novērtē studenti un jaunieši, kuriem šī ir pirmā darbavieta, tādējādi kļūstot patstāvīgiem, vienlaikus izkļūstot no "vecāku ligzdas".

Intervējot potenciālos darbiniekus, novēroju, ka jaunieši vecumā no 20 līdz 30 gadiem arvien lielāku interesi izrāda par uzņēmumiem, kas spēj nodrošināt stabilitāti atalgojuma un sociālo garantiju ziņā un vienlaikus danamisku darba ritmu un iespēju gana strauji kāpt pa karjeras kāpnēm. Ja iepriekš izjutām jo īpaši lielu novērtējumu par dažādiem komandas saliedēšanās pasākumiem, tad tagad šīs aktivitātes prioritāšu topā ir nedaudz zemāk. Darbiniekiem svarīgākais ir saņemt stabilu atalgojumu un būt drošam, ka darba attiecības ir ilgtermiņa – šī tendence ir kļuvusi jo īpaši izteiksmīga Covid-19 pandēmijas rezultātā.

Izaugsme

Mūsdienu jaunietis vēlas būt pārliecināts, ka pēc noteikta laika vai darbu izpildes ir iespēja tikt paaugstinātam. Ne vienmēr jaunieša izvēlētā sākotnējā profesija ir ilgtermiņa, tāpēc jo īpaši svarīgi ir uzņēmuma iekšienē nodrošināt iespēju izmēģināt savas prasmes vairākos amatos. Piemēram, ja darba gaitas "Transcom" sāktas kā zvanu centra operatoram, pēc laika iespējams kļūt par daļu no IT, biznesa attīstības, personālvadības vai finanšu departamenta komandas – svarīga ir vēlme attīstīties un apgūt jaunas iemaņas. Lai palīdzētu darbiniekiem attīstīt savas prasmes, ir vērtīgi ieguldīt darbinieku apmācībās un motivēt arī viņus pašus nemitīgi pašizglītoties. Darbinieks ir ilgtermiņa investīcija, un darbinieka izaugsme motivēs ikvienu citu darbinieku, sniedzot lielu vērtību arī uzņēmumam.

Motivējoši bonusi

Ikdienas darbu apjoms var nereti nomākt vēlmi attīstīties, tādēļ kā motivējošs atbalsts var būt dažāda veida labumi. Piemēram, iespēja saņemt finansiālu bonusu par katru atvesto draugu vai paziņu, kurš arī ilgtermiņā turpina darba attiecības kompānijā. Darba ņēmēji, bet jo īpaši jaunieši šobrīd novērtē arī elastīgus darba apstākļus – iespēju strādāt attālināti un sev ērtā laikā, apvienojot ar mācībām. Noteiktu plusiņu sava labā darba devējai karmai saņems arī tie uzņēmumi, kuri darbiniekiem kompensēs iespēju trenēties sporta zālē un braukt ar taksi.

Svētki un komandas saliedēšanās pasākumi

Protams, galvenā kolēģu vienojošā motivācija ir darbs un tā atalgojums, tomēr ikdienas rutīnā ir svarīgi atcerēties arī par jautrību un kopābūšanu. Uzņēmumos, kuros svin starptautiskus svētkus, kā arī dodas kopīgos saliedēšanās pasākumos, darbinieki izjūt lielāku kopības sajūtu un līdz ar to vairo savstarpējo uzticēšanos. Liela un maza mēroga svētku atzīmēšana, kā arī kopīgi kino vakari pēc darba laika saliedē, ļaujot izjust lielāku prieku, atrodoties darbā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.