Menu
 

Zīle: ES daudzgadu budžeta projekts jāuzlabo

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Eiropas Savienības (ES) daudzgadu budžeta projekts ir jāuzlabo, lai rudenī Eiropas Parlaments (EP) pilnveidoto versiju varētu atbalstīt, šādu viedokli EP ārkārtas plenārsēdē pauda deputāts, Eiropas Konservatīvo un reformistu grupas (ECR) viceprezidents Roberts Zīle (VL-TB/LNNK).

Šodien Briselē noris Parlamenta ārkārtas plenārsēdē, kur deputāti debatē par ES dalībvalstu līderu nesen panākto ES atkopšanās un daudzgadu budžeta projekta vienošanos. Zīle EP frakciju līderu uzrunu raundā pauda gandarījumu par panākto vienošanos, tomēr uzsvēra, ka nepilnības un pretrunas turpina pastāvēt.

Kā aģentūru LETA informēja Zīles pārstāvis Kārlis Būmeisters, politiķis norādījis, ka daudzgadu budžeta projekta ietvarā nedrīkst samazināt lauku attīstības, pētniecības, vienotā digitālā tirgus darbības un nodarbinātības godīga atbalsta programmas.

"Ironiski var teikt, - kamēr 27 ES līderi acīmredzot pārspējuši viens otru, varētu likties, ka zaudētāju nav. Bet, kad uguņošanas dūmi nosēžas, laiks ar vēsu prātu atgriezties pie sarunu galda," izteicies politiķis.

EP deputāte, Kultūras un izglītības komitejas priekšsēdētājas vietniece Dace Melbārde (VL-TB/LNNK) piekrīt, ka darbs pie atlabšanas pakotnes ir tikai sācies.

Viņas ieskatā, ir apsveicami, ka valstu līderi pēc teju ilgākā ES samita vēsturē un krasi atšķirīgām sākuma pozīcijām spēja nonākt pie kompromisa un panākt vienošanos.

"Tajā pašā laikā ir svarīgi neaizmirst, ka šī ir politiska vienošanās un darbs ir tikai sācies. Jāatceras, ka EP būs gala vārds pār ES budžetu. Cita starpā, ir jānodrošina, ka kultūra saņem pienācīgu finansējumu, kā to vēl pirmskrīzes laikā Parlaments ir prasījis," uzsvēra Melbārde, norādot, ka Eiropadomes vienošanās pielikt kultūras programmas "Radošā Eiropa" budžetam vien 100 miljonus eiro neatbilst publiskajam uzstādījumam, ka kultūra ir svarīga.

"Līdzīgi arī izpētei, tostarp caur "Apvāršņa" programmu, izglītībai caur "Erasmus+", kā arī citām jomām ir vajadzīgs atvēlēt vairāk līdzekļus," uzsvēra politiķe.

LETA jau vēstīja, ka EP frakciju pārstāvji apliecinājuši, ka deputāti nepiekritīs vienošanās nosacījumiem par ilgtermiņa budžetu, kādi tie ir šobrīd, paužot neapmierinātību par tēriņu samazināšanu. EP ir jāapstiprina 1,074 triljonu eiro ES budžets, kas politiskajā līmenī tika pieņemts otrdien.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.