Menu
 

Nekustamais īpašums, kam nepieciešams remonts: trīs jautājumi pirms tā iegādes

  • Autors:  Ingūna Krieva, “Luminor” bankas mājokļu kreditēšanas eksperte
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

“Luminor” bankas dati atklāj, ka pēdējo mēnešu laikā pieaugusi klientu interese par māju un vasarnīcu iegādi, tostarp par īpašumiem, kam nepieciešams remonts. Lai gan tie tirgū pieejami par zemāku cenu, ir vairāki priekšnoteikumi, kas jāņem vērā, lai beigās nesanāktu par mājokli pārmaksāt.

Īpašumi, kam nepieciešams remonts, visbiežāk tirgū pieejami par zemāku cenu un tas var kļūt par labu ieguldījumu nākotnē – sakopjot un atjaunojot īpašumu, tā vērtība varētu pieaugt. Taču pirms šāda īpašuma iegādes ieteicams rūpīgi to izpētīt un piesaistīt profesionāļus, kas novērtēs mājas vai dzīvokļa tehnisko stāvokli – konstruktīvos risinājumus, izmantotos materiālus, to saderību, būves kopējo kalpošanas laiku un realizācijas nepilnības, konkrētus bojājumus, to rašanās iespējamos cēloņus un sagaidāmo ietekmi uz ēkas kopējo kalpošanas laiku, tāpat arī sagaidāmos ēkas ekspluatācijas izdevumus.

Eksperti varēs jau laicīgi aprēķināt iespējamos remonta apjomus un izmaksas, lai kaut aptuveni varētu noteikt īpašuma pirkšanas patiesos izdevumus un vēlāk procesa laikā nerastos vilšanās un neparedzēti papildu izdevumi. Tāpat svarīgi konsultēties ar banku, lai saprastu, kādas finansējuma iespējas konkrētajā situācijā ir iespējamas.

Lūk, trīs jautājumi, ko uzdot sev, izvēloties īpašumu, kuram nepieciešams remonts vai renovācija.

Kāda būs īpašuma vērtība nākotnē?

Nekustamais īpašums ir viens no drošākajiem ieguldījumiem nākotnē. Taču, lai īpašumam augtu vērtība, ir svarīga ne tikai tā tehniskā un estētiskā kvalitāte pēc remonta, bet arī atrašanās vieta, infrastruktūra un citi aspekti, ko cilvēks pats nevar ietekmēt – jāapzinās, ka vienīgā patiesi ilglaicīgā īpašuma sastāvdaļa ir apbūves zemes gabals un tā atrašanās vieta.

Tāpēc, tāpat kā pirms jebkura mājokļa iegādes, rūpīgi jāizvērtē īpašuma atrašanās vieta un apkārtne, piemēram, vai tam ir ērta piekļūšana un tuvumā ir pieejams sabiedriskais transports, skola, bērnudārzs, vai īpašumi konkrētajā apkaimē ir pieprasīti un kādi ir apkārtnes attīstības plāni, kas varētu ietekmēt īpašuma vērtību nākotnē. Šos aspektus izvērtēs arī banka, izvērtējot nodrošinājumu. 

Kādas būs faktiskās remonta izmaksas?

Izvēloties īpašumu, klients var vizuāli novērtēt tā tehnisko stāvokli, taču, ja vien viņš nav jomas eksperts, būs grūti noteikt, cik nopietni remontdarbi veicami un kādus finansiālus ieguldījumus tas prasīs. Tāpēc vēlams piesaistīt būvekspertu, kas novērtēs, kādā stāvoklī ir ēkas būvkonstrukcija, kāda ir tās siltumizolācija, vai nav jāmaina komunikācijas (elektrosistēma, kanalizācija, ūdensvads, apkure), un kas varēs palīdzēt noteikt aptuvenās remonta izmaksas.

Vissvarīgāk ir novērtēt ēkas galvenās nesošās konstrukcijas (pamatus, sienas, pārsegumu, jumtu), jo to remontam vai pārbūvei parasti nepieciešami vislielākie ieguldījumi. Ieteicams arī paredzēt līdzekļus neplānotiem papildu darbiem, jo remonta laikā gandrīz vienmēr atklājas, ka nepieciešami vēl kādi papildu izdevumi.

Kur iegūt finansējumu īpašuma iegādei un remontam?

Katru nekustamā īpašuma kredīta pieprasījumu banka vērtē individuāli, ņemot vērā arī īpašuma tehnisko stāvokli. Ja tas ir labā tehniskā stāvoklī un nepieciešams tikai kosmētiskais remonts, banka īpašuma iegādei piešķir finansējumu standarta kārtībā, balstoties uz īpašuma tirgus vērtību, bet nelieliem remontdarbiem jau esošā mājoklī noderīgs var būt patēriņa kredīts, ja tas iekļaujas līdz 12 000 eiro. Taču gadījumos, ja klients vēlas iegādāties īpašumu, kam nepieciešami nopietnāki remontdarbi, banka vēlēsies pārliecināties, par kādiem līdzekļiem īpašumu plānots atjaunot – vai pircējam ir savi iekrājumi šim mērķim vai nepieciešams aizdevums no bankas.

Vērienīgāku remontdarbu veikšanai (piemēram, jumta vai logu nomaiņai, siltināšanai) nepieciešams bankai iesniegt remontdarbu tāmi. Nauda remontdarbiem tiek izsniegta pa daļām pēc klienta savas daļas ieguldījuma. Lai būtu pārliecība, ka remontdarbi tiks pabeigti, finansējuma izlietojums tiek uzraudzīts un pirms naudas izmaksas bankas pārstāvis-būveksperts apseko īpašumu un sagatavo atzinumu par naudas izlietojumu. 

Piešķirot kredītu remontējama īpašuma iegādei, banka rūpīgi izvērtē klienta vēlmi un iespējas īpašumu savest kārtībā, jo jārēķinās, ka remonts prasa daudz enerģijas un līdzekļu. Taču rezultātā šāda māja vai dzīvoklis kļūs ne vien par īpašnieka prieku un lepnumu, bet arī par vērtīgu ieguldījumu nākotnē.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.