Menu
 

Eksperte: Lielais brālis "Pasažieru vilciens", mazais brālis – "Vivi" Apriņķis.lv

  • Autors:  Jana Bunkus, Biznesa augstskolas “Turība” Komunikācijas virziena vadītāja
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Pagājušajā nedēļā sociālajos tīklos uzvirmoja neskaitāmi joki un komentāri par AS "Pasažieru vilciens" plāniem mainīt zīmolu, kļūstot par "Vivi Latvija". Kosmētikas ražotājs, ātrais kredīts, mūzikas grupa, bērnu preces – tās ir tikai dažas no asociācijām, kas interneta asprāšiem saistījās ar jauno zīmolu. Zīmolam jāatspoguļo uzņēmuma statuss. “Vivi” ir jauks un mīlīgs zīmols, tomēr rodas šaubas, vai tas radīs asociāciju ar mūsdienīgu un augošu pasažieru pārvadājumu kompāniju?

Jaunais zīmols jātestē ar mērķauditorijas fokusgrupām

Zīmola maiņa ikvienā uzņēmumā ir ļoti nopietns solis, kas prasa ilgstošu tirgus un mērķauditorijas izpēti, analīzi u.tml. Turklāt, zīmola maiņai jāiet kopsolī ar kvalitātes izaugsmi un uzņēmuma attīstību kopumā. Tas, cik veiksmīgs būs jaunais zīmols, lielā mērā noteiks, vai uzņēmums uzšausies jaunos augstumos vai nogrims? Lai zīmola maiņa būtu veiksmīga, rūpīgi jāizvērtē tās nepieciešamība, turklāt jaunais zīmols jātestē ar mērķauditorijas fokusgrupām, jo tieši mērķauditorija lietos šo zīmolu.

Par nodokļu maksātāju līdzekļiem

Zīmola maiņa ir arī dārgs process – gan finansiāli, gan reputācijas ziņā. Uzņēmuma reputācijas izveide prasa daudzus gadus, taču to iespējams sagraut dažās minūtēs. Šajā gadījumā arī finansiālajām izmaksām ir būtiska nozīme, jo "Pasažieru vilciens" ir valsts akciju sabiedrība, tātad zīmola maiņa notiks par nodokļu maksātāju līdzekļiem un, kā informējis uzņēmums, jaunā dizaina izstrāde un ieviešana izmaksāšot līdz 100 000 eiro. Manuprāt, šajā gadījumā bija nepieciešams iesaistīt mērķauditoriju, tas liecinātu par labu pārvaldību. 

Nav saprotams, ko uzņēmums ar šo vēlas pateikt?

Šobrīd ir pāragri spriest par to, cik veiksmīga izvēle ir "Vivi Latvija", jo nav skaidra asociācija ar nosaukumu. Nav saprotams, ko uzņēmums ar šo vēlas pateikt? Sabiedrība uzzināja par to ātrāk, nekā uzņēmuma vadība vēlējās, tāpēc šobrīd akūti nepieciešams plašāks skaidrojums un iepazīstināšana ar kopējo konceptu. Kamēr tas netiek darīts, ir ļoti daudz iespēju spekulācijām un ironijai.

Zīmolam jāpauž statuss

Nākamie AS "Pasažieru vilciens" soļi būs ļoti izšķiroši – vai uzņēmums tiks ar to galā un spēs veiksmīgi komunicēt ar mērķauditoriju? Iespējams, iepazīstoties ar jauno konceptu kopumā, mēs sapratīsim, ka interneta jokdariem nebija taisnība, bet pagaidām jaunais zīmols šķiet bērnišķīgs un mīlīgs. Arī mājaslapa izveidota atbilstoša zīmolam, tomēr uzņēmuma lielums un nozare, kurās tas darbojas, uzliek zināmu statusu un zīmolam ir jāpauž šis statuss.

Mēģinājums tuvoties jauniešiem

Ir saprotams, ka uzņēmums vēlas augt un attīstīties, sekmējot arī starptautisko atpazīstamību. "Pasažieru vilciens" ir nosaukums, kas pārnacionālajā līmenī neko daudz neizteikts, taču rodas jautājums, ko izteiks “Vivi”? Iespējams, tas ir mēģinājums tuvoties jauniešiem, taču, vai neparasts nosaukums mudinās jauniešus biežāk braukt ar vilcienu, vai arī to vairāk sekmētu pakalpojuma kvalitātes celšana? Stilīgs nosaukums nesader ar vecmodīgiem vagoniem.

Mazs vilcieniņš, kas iečukčina katrā stacijā

Šī brīža pirmās sajūtas saka, ka bija lielais brālis “Pasažieru vilciens”, kuram tagad būs mazais brālis “Vivi”. To dzirdot, acu priekšā neparādās mūsdienīga vilcienu satiksme, bet mazs vilcieniņš, kas iečukčina katrā stacijā un apstājas pie jaukām būdiņām. Protams, šobrīd ir pāragri kādu nosodīt, nezinot, kas slēpjas aiz jaunā koncepta. Iespējams, mēs visi pārsteigumā iepletīsim acis, sakot – cik fantastiska ideja.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.