Menu
 

Aptauja: Covid-19 ietekmē Latvijas iedzīvotāji sākuši biežāk vēdināt telpas

  • Autors:  Olga Kazaka, "Zepter International Baltic" sabiedrisko attiecību konsultante
Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Uzņēmumu "Zepter International Baltic" un "Norstat" Latvijas iedzīvotāju vidū veiktā aptauja liecina, ka trešdaļa respondentu jeb 29% kopš pandēmijas izsludināšanas sākusi biežāk vēdināt telpas, savukārt 2% ieviesuši samērā jaunu pieeju – lieto gaisa attīrīšanas filtrus, lai nodrošinātu īpaši augstu gaisa kvalitāti.

"Mūsu aptauja liecina, ka pandēmijai ir vislielākā ietekme uz 30–39 gadus vecām personām, cilvēkiem, kuri dzīvo lielās pilsētās, kā arī uz ģimenēm ar diviem bērniem. Latvijas iedzīvotāji ir sākuši biežāk vēdināt telpas, kurās viņi dzīvo un strādā, kā arī izmantot gaisa attīrīšanas ierīces. Lai gan jau sen ir zināms par piesārņota gaisa negatīvo ietekmi uz veselību, tieši pašreizējā pandēmija ir likusi cilvēkiem nopietni aizdomāties par ieelpotā gaisa tīrību," norāda SIA "Zepter International Baltic" ģenerāldirektors Konstantīns Tjagņirjadko.

Jo augstāks gaisa piesārņojuma līmenis, jo lielāks Covid-19 inficēšanās un mirstības risks. Pie šāda secinājuma šā gada aprīlī nonāca Hārvarda universitātes pētnieki. Šos secinājumus apstiprina arī cits pētījums, kas veikts Mārtiņa Lutera Halles-Vitenbergas universitātē Vācijā. Analīze parādīja, ka 78% nāves gadījumu Itālijā, Spānijā, Francijā un Vācijā ir notikuši vispiesārņotākajos reģionos, tāpēc ir sevišķi saasinājies jautājums par gaisa attīrīšanu mājās un sabiedriskajās telpās.

Aptauju, kurā piedalījās 1026 respondentu, pētniecības uzņēmums "Norstat" veica 2020.gada augustā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.