Menu
 

Kārlis Rācenis: Tas, ka vari kādam palīdzēt, ir apbalvojums Apriņķis.lv

  • Autors:  Guntars Laganovskis, “LV portāls”
Foto - Valsts kanceleja Foto - Valsts kanceleja

17.septembrī norisinājās nozīmīgākais gada notikums veselības nozarē – “Gada balvas medicīnā 2019” svinīgā ceremonija, ko jau desmito gadu rīko Latvijas Ārstu biedrība. Balvas tika pasniegtas 14 nominācijās. Balvu nominācijā “Gada notikums medicīnā” saņēma Latvijas Jauno ārstu biedrības pārstāvji Kārļa Rāceņa vadībā par Latvijas jauno ārstu iesaistīšanos un līderības uzņemšanos veselības aprūpes sistēmas pilnveidē, apliecinot, ka Latvijas medicīnas nākotne ir drošās rokās.

Par ārsta darbam nepieciešamajām kvalitātēm, attiecībām ar pacientu un darba samaksu medicīnā sarunā ar nefrologu, Latvijas Jauno ārstu asociācijas vadītāju Kārli Rāceni.

– Jūs vienlaikus esat jauns ārsts un pasniedzējs Rīgas Stradiņa universitātē. Ar kādām domām un motivāciju šodienas jaunieši izvēlas studēt medicīnu?

– Plašāk raugoties – galvenokārt, lai saprastu, kā darbojas cilvēka organisms un kas notiek gadījumos, kad cilvēks saslimst. Ne tik lielā mērā misijas sajūtas dēļ. Interesanti, ka medmāsu un topošo medmāsu vidū vēlme kādu dziedināt, izārstēt ir izplatīta vairāk nekā ārstu vidū, kurus izteiktāk saista organisma funkcionēšana un ar to saistītās problēmas. Tāda bija arī mana studiju motivācija. Manā grupā šādu atbildi sniedza 13 no 15 cilvēkiem. Taču nevajadzētu domāt, ka ārsti iet mācīties medicīnu ar sliktiem motīviem. Ir ļoti grūti tik ilgā termiņā saskatīt, ka varēsi kādam palīdzēt, – tikai pēc sešiem gadiem jaunais ārsts saņem diplomu un var sākt strādāt slimnīcā. Tas, ka vari kādam palīdzēt, ir apbalvojums, ko iegūst ar laiku, ikdienas darbā. Es to esmu izjutis, tikai un vienīgi strādājot. Apziņa, ka varu palīdzēt un tas dod rezultātu, sniedz milzīgu gandarījumu. Un tad sajūtas sāk mainīties – tā vairs nav tik izteikta izzināšanas interese, bet arī misija, ka vēlies un vari palīdzēt.

– Ar kādām īpašībām vajadzētu būt apveltītam jaunajam ārstam? 

– Vēlmi mācīties un mērķtiecību. Ir jārēķinās, ka būs jāiegulda ļoti ilgs darbs, līdz iegūsi kādus rezultātus. Ir jābūt spējai atlikt citas lietas, lai koncentrētos uz kādu vienu norisi vai aspektu, arī personiskās intereses bieži nāksies pakārtot darba ikdienai. Ārsta profesija būtībā ir dzīvesveids, jo arī ārpus slimnīcas ārsts turpina domāt par profesionāliem jautājumiem, tie nepamet mūs ikdienā. Ārstam jāspēj komunicēt ar pacientiem un kolēģiem. Un, protams, viņam jābūt empātiskam.

Pilnu interviju ar Kārli Rāceni lasiet portālā “LV portāls”.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.