Menu
 

Ekonomists: Mazumtirdzniecībā vasara ir bijusi pozitīva Apriņķis.lv

  • Autors:  Mārtiņš Āboliņš, bankas "Citadele" ekonomists
Publicitātes foto Publicitātes foto

Lai gan pēdējās nedēļas laikā arī Latvijā atkal ir sākusi pieaugt Covid-19 saslimstība un šobrīd visā Eiropā ir lielas bažas par pandēmijas otro vilni, ekonomikā vismaz pagaidām turpinās labo ziņu plūsma. Kā liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotā informācija, mazumtirdzniecībā vasara ir bijusi ļoti veiksmīga, nozare lielā mērā ir atkopusies no Covid-19 šoka, un šī gada augustā mazumtirdzniecības apgrozījums ir palielinājies par 4,4% salīdzinājumā ar 2019.gada augustu. Tā ir iepriecinoša ziņa, un mazumtirdzniecība šogad varētu būt viena no straujāk augošajām nozarēm Latvijā. Tomēr nozares labais sniegums šobrīd pilnībā neraksturo notiekošo ekonomikā, un Covid-19 šoka ietekme uz ekonomiku ir bijusi ļoti nevienmērīga.

Domājams, ka labais mazumtirdzniecības sniegums pēdējos mēnešos vismaz daļēji ir saistīts ar pieprasījuma aizvietošana. Atšķirībā no tirdzniecības daļa pakalpojumu nozaru joprojām saskaras ar dažādiem epidemioloģiskajiem ierobežojumiem un izjūt pieprasījuma kritumu. Tāpat iedzīvotāji ir piesardzīgi pret ceļošanu uz ārvalstīm un, kā liecina Citadeles klientu maksājumu karšu apgrozījuma dati, tēriņi uz izklaides, aviācijas, kā arī viesnīcu pakalpojumiem joprojām būtiski atpaliek no līmeņa pirms Covid-19. Tā vietā cilvēki ir izvēlējušies iegādāties dažādas atpūtas preces un elektropreces, ceļot pa Latviju, kā arī veikt mājokļa uzlabojumus. Tā rezultātā mājsaimniecības elektropreču tirdzniecība augustā ir augusi par 26% salīdzinājumā ar 2019.gada augustu, sporta preču un spēļu tirdzniecība – par 20,9%, savukārt degvielas tirdzniecība – par 11,3%.

Līdzīgas patēriņa tendences vērojamas arī citur pasaulē, un īstermiņā tas palielina pieprasījumu pēc rūpniecības precēm. Tomēr, manuprāt, ir ļoti liels jautājums, cik šis pieprasījums būs noturīgs. No mūsu klientu maksājumu karšu apgrozījuma datiem redzam, ka pēdējos divos mēnešos patēriņš Latvijā nav būtiski kāpis. Arī ienākumu pieaugums ir ievērojami noplacis, un, kā liecina Eiropas Komisijas publicētie noskaņojuma rādītāji, patērētāju noskaņojums Latvijā septembrī vairs būtiski neuzlabojas. Papildus tam šobrīd ir vērojama uzņēmēju piesardzība pirms ziemas, ko rada bažas par iespējamu otro Covid-19 izplatības vilni. Tas var nozīmēt mazāk iepriecinošu ekonomikas ziņu plūsmu gada atlikušajos mēnešos un lēnāku, nekā gaidīts, ekonomikas atkopšanos 2021.gadā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.