Menu
 

Eksperte: Covid-19 nedrīkst ietekmēt donoru kustību Apriņķis.lv

  • Autors:  Evelīna Jurševiča, transfuzioloģe, Biznesa augstskolas “Turība” absolvente
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Vīrusa Covid-19 izplatības ietekmē pieaug pieprasījums pēc asins pagatavojumiem, bet donoru aktivitāte ievērojami krītas. Lai gan šī infekcija ir gaisa pilienu un ar asinīm to nevar nodot citiem, daudzi pandēmijas laikā ir pārtraukuši ziedot, lai gan donoru atsaucība šobrīd ir īpaši nepieciešama.

Baiļu pamatā ir neziņa

Asins ziedošana ir ārkārtīgi svarīga jebkurā laikā, neatkarīgi no apkārtējiem apstākļiem. Mums jāsaprot, ka dažādas infekcijas pastāvēs vienmēr un nākotnē radīsies aizvien jaunas. Tomēr jāspēj nošķirt bailes un piesardzība, kā arī izvērtēt, no kā nepieciešams atteikties, un kā tas var ietekmēt citus? Covid-19 nedrīkst apturēt asinsdonoru kustību – ir jāturpina nodot asinis, jo ir neskaitāmi daudz pacientu, kuriem šīs asinis var glābt dzīvību.

Nododot asinis tiek paveikts varoņdarbs, jo ne katrs cilvēks var būt asins donors. Lai cik skarbi tas izklausītos, cilvēki ir slimojuši, slimo un slimos vienmēr. Apstājoties vai būtiski samazinoties donoru kustībai, situācija tikai pasliktināsies – cietīs tie, kuriem ārstēšanās procesā ir nepieciešama asins pagatavojumu pārliešana, kuri gaida rindā uz nopietnām operācijām u.tml. Liela daļa no šiem pacientiem nevar gaidīt.

Jābūt atbildīgiem pret savu veselību

Asins nodošanas procedūra tiek veikta ievērojot visus drošības pasākumus – process notiek saskaņā ar visiem epidemiologu norādījumiem. Risks inficēties ar vīrusu, nododot asinis, tiek samazināts līdz minimumam. Ir jāatceras arī par citām “klusajām infekcijām”, piemēram, C hepatītu, HIV un citām, kas šobrīd ir piemirstas, bet joprojām pastāv.

Raugoties nākotnē, ir skaidrs, ka parādīsies jaunas infekcijas, kas līdz šim nav identificētas un donori uz tām netiek testēti, bet tas nedrīkst ietekmēt asins ziedošanas kustību. Ja vēlaties kļūt par donoru, jābūt atbildīgiem pret savu veselību un maksimāli jāievēro visi drošības pasākumi. Tikai vesels cilvēks, kurš atbilst visiem nepieciešamajiem kritērijiem, var kļūt par asins donoru.

Antivielas un to iedarbība

Šobrīd asinsdonoriem tiek veikta Covid-19 antivielu klātbūtnes noteikšana. No gandrīz 9000 asinsdonoru, kuriem Latvijā tika noteikta šo antivielu klātbūtne, tikai 35 tās tiešām ir atklātas. Savukārt, puse no šiem cilvēkiem nav pat zinājuši, ka pārslimojuši Covid-19. Tas, ka antivielas padara cilvēku imūnu pret šo vīrusu, vēl nav pierādīts. Tomēr jau pašlaik asinsdonoriem visā Latvijā ir iespēja to noteikt.

Asinsdonoriem, kuriem tiks konstatēts pietiekošs antivielu līmenis, ir iespēja kļūt par rekonvalescentās (atveseļojošās) plazmas donoriem. Šo asins komponentu izmantošana šobrīd tiek pētīta un, iespējams, tā potenciāli var kļūt par ārstēšanas metodi pacientiem ar smagu Covid-19 vīrusa slimības gaitu. Tomēr šīm antivielām cilvēka organismā ir jābūt noteiktā līmenī, lai vispār pastāvētu iespēja sniegt atbalstu pacientu ārstēšanā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.