Menu
 

Pētījums: Vien 14% vecāku ir pilnībā apmierināti ar pirmsskolas izglītības iestādi

  • Autors:  Kaiva Upleja, SIA "BeBe.lv" pārstāve
Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Vien septītā daļa vecāku norāda, ka pirmsskolas izglītības iestādē ir ar visu apmierināti, liecina privāto bērnudārzu tīkla SIA "BeBe.lv" rīkotās interneta aptaujas dati, pētot apstākļus pirmsskolas izglītības iestādēs (PII). Kā biežākie neapmierinātības iemesli tika minēts atgriezeniskās saites trūkums (13%) un bērnu laukumiņa neapmierinošais tehniskais stāvoklis vai šāda laukuma neesamība (13%).

12% aptaujāto atbildēs norādīja vairākas lietas, ar ko nav apmierināti, piemēram, iestādes vadības darbs, novecojis aprīkojums un audzināšanas metodes. "Mani bērni ir gājuši gan privātajā, gan pašvaldības PII un jāatzīst, ka viss ir atkarīgs no vadības. Vadītājs ir tas, kurš izvirza darba prioritātes un veido komandu ap sevi. Tā pati atgriezeniskā saite vecākiem ir ļoti nozīmīga un var rast dažādus risinājumus, kā to realizēt daudzos, dažādos veidos, padarot pedagogu darbu aizraujošāku, nevis apgrūtinošāku," stāsta "BeBe.lv" vadītājs Juris Stikāns.

Aptaujas rezultāti atklāj, ka arī vecāki domā līdzīgi: 60% respondentu atzinuši, ka, viņuprāt, tas, vai bērnam tiks nodrošināta labākā vide, nav atkarīgs no tā, vai tā ir privātā vai pašvaldības iestāde. Savukārt ceturtā daļa tomēr uzskata, ka privātā iestāde to spēs nodrošināt labāk nekā pašvaldības. "Ja skatāmies no potenciālajām iespējām, tad tās visiem ir vienādas. Jautājums, cik apņēmīga ir iestādes vadība – cik gatavi iet un teikt "mums vajag", piedalīties konkursos, meklēt iespējas," teic J.Stikāns.

Savukārt, atbildot uz jautājumu, ar ko vecāki ir visvairāk apmierināti, 16% atzina, ka tā ir samērīgā mēneša maksa vai bērna izglītošana pirmsskolas iestādē pilnībā bez maksas, dažādi aizraujoši pasākumi bērniem (13%), kā arī ērta piekļūšana/piebraukšana (13%). Tikai desmitā daļa ir apmierināti ar nodrošināto atgriezenisko saiti, vērtējot to kā kvalitatīvu.

Domājot par faktoriem, kuri visspēcīgāk rada sajūtu, ka var uzticēties PII darbiniekiem, teju trešdaļa (29%) norādīja, ka vadās pēc iekšējām sajūtām, satiekot personālu. 14% to izvērtē pēc tā, kā personāls runā vai izturas pret bērniem aiz aizvērtām durvīm, bet 13% balstās uz to, ko bērns stāsta mājās dienas beigās.

SIA "BeBe.lv" pētījumu veica četras nedēļas interneta vidē, un tajā piedalījās vairāk nekā 500 bērnudārza un sākumskolas bērnu vecāku. Vidējais respondentu vecums bija 32 gadi.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.