Menu
 

Vēlēšanas beidzas, dzīve turpinās jeb Prātojums par skaidri redzamo duļķainos laikos Apriņķis.lv

  • Autors:  Mārcis Bendiks, publicists
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Dienas garums sarucis līdz astoņām ar pusi stundām, un vēl pēc dažām dienām tumsa paņems divas trešdaļas mūsu dzīves. Mārtiņdiena mūsu tradīcijās ir ķekatās iešanu sākums (pareizāk sakot – bija). Vakari šoruden jāizsēž mājās, kur tālrāde ziņu vietā līdz apnikumam dreijā divas sižetus – kā veiksmīgi tiek saskaitīti jaunās sērgas apslimušie un kā varonīgi, bet ne tik veiksmīgi sokas ar balsu skaitīšanu ASV prezidenta vēlēšanās.

Tumsa, drēgnums un dzīvas kompānijas trūkums uzdzen drebuļus un pat tādu kā biedējošu nākotnes vīziju. It kā mums nebūtu gana ar pašu sastrādāto putru vietējā politikā, ar tizlu nodokļu reformu, ar slepkavnieciska terora uzliesmojumu Eiropā un pasaules ekonomikas zvārošanos un veselu tautsaimniecības jomu strauju iznīkšanu! Tas tak vienreiz beigsies, vai ne?

Tā mūs attiecībā uz pandēmiju mierināja pavasarī – sak, tagad pasēdēsim mājās kādu brītiņu, lai Jāņos varētu kopā palīgot, un tad jau uz rudeni, vēlākais jaungadu, būs brīnumpotes, un dzīvosim atkal pa vecam. Ar tām ASV prezidenta vēlēšanām solīja ko līdzīgu: murgs ar ļauno šķeltnieku, kurš kaut kā neizskaidrojami bija iekļuvis Baltajā namā, tūlīt beigsies, ar milzu pārsvaru pie varas nāks gaišie spēki, kas dziedēs visas sabiedrības brūces, aleluja!

Ar rudens tumsu ir atnākusi apjauda, ka mūsu valdīšanas un progresīvo mediju dēstītais vasaras optimisms ir bijusi jūsmīgas debilitātes paraugstunda. Skaidrs, ka būs citādi, bet tieši kā, pārāk skaidrs nav. Tomēr riskēšu paprātot par lietām, kuras arī šais duļķainajos laikos ir iezīmējušās kā jaunā normalitāte un būs mūsu dzīves daļa vēl gadiem ilgi.

ASV tiks pie vēlēšanu rezultāta šī vārda konstitucionālā nozīmē. Protams, ļembasts kādu laiciņu turpināsies – būs štatu likumos jau paredzētās balsu pārskaitīšanas, būs tiesvedības, bet formālo rezultātu tas nemainīs. Trešdien, 2021. gada 20. janvārī, prezidents nodos zvērestu, un vēlēšanu procedūra ar to būs beigusies. Kas nebūs beidzies un vēl nebeigsies pārskatāmā nākotnē, ir ārkārtīgā, nepieredzētā un ļoti biedējošā amerikāņu sabiedrības sašķeltība.

Donalds Tramps 2016. gada vēlēšanās kopā ieguva aptuveni 63 miljonus balsu (aptuveni divus miljonus mazāk par konkurenti), un varētu sagaidīt, ka pēc šiem četriem valdīšanas gadiem skaitļi kritīsies. Viņa narcistiskā uzvedība un neadekvātums varētu atbaidīt krietnu daļu racionāli domājošu republikāņu atbalstītāju, liekot nosvērties nedaudz senilā, bet tomēr “normālākā” demokrātu kandidāta pusē.

Lai kā nu tur ietu ar katra štata balsu skaitīšanu un pārskaitīšanu (kas galu galā noteiks elektoru kolēģijas sastāvu un vēlēšanu uzvarētāju), kopīgais balsu skaits rāda ļoti svarīgu parametru – par Trampu šogad ir nobalsojuši vairāk nekā 70 miljoni vēlētāju. Tas ir krietni vairāk nekā pirms četriem gadiem. Par Baidenu, protams, vēl vairāk – aptuveni 75 miljoni. Svarīgākais secinājums: Trampa elektorāts, kurā ir gan viņa fani, gan kreiso nīdēji, ir milzīgs un pieaugošs. Tāpat kā pretējā nometne. Šāda sašķelta nācija būs aizņemta pati ar sevi vēl krietnu laiku, konkurentiem un nedraugiem par atvieglojumu. Un tas ir bīstami. Bīstami pašiem amerikāņiem, bīstami visai pasaulei, tai skaitā mums.

Ar šo jauno realitāti, kurā vairs nav drošības no sērgu epidēmijām un kurā vairs nebūs ne miņas no sabiedrības saliedētības, ir jāmācās sadzīvot. Aktuālajā sabiedrības fragmentācijas stadijā ikkatrs “atlajst Sajmu!” beigsies ar vēl lielāku kretīnisma kaleidoskopu. Ko darīt? Iesaku turēt siltas kājas un krēslas laikā nedegt sveces. Veltīsim šo brīdi pārdomām: ja reiz visi citi ir tādi stulbeņi un pērkami maitas, kā tas tā gadījies, ka esmu tik unikāls? Un ja reiz citi par mani domā apmēram to pašu, ko es par viņiem, kā mēs tiksim no šejienes ārā?

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.