Menu
 

Četri biežākie iemesli kakla sāpēm un kā pareizi tās ārstēt Apriņķis.lv

  • Autors:  Ieva Virza, “Mēness aptieka” farmaceite
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Ziemā bieži sastopamās kakla sāpes ir viena no pirmajām saslimšanas pazīmēm. Ja tām laikus pievērš uzmanību un sāk pareizi ārstēt, atveseļoties izdosies ātrāk, turklāt tas prasīs mazāk finansiālu līdzekļu.

Īpaši svarīgi tas ir bērniem, jo viņiem elpceļi ir ļoti īsi, tādēļ maksimāli ātri jāaptur gan kakla sāpes, gan iesnas, kas savukārt palīdzēs izvairīties no nepieciešamības lietot antibiotikas un ilgas slimošanas.

Kakla sāpes liecina, ka organisms cīnās ar slimības izraisītājiem – baktērijām, vīrusiem vai sēnītēm. Jo rīkles gala gļotāda veido aizsargbarjeru, lai process būtu lokāls un slimības izraisītāji nenonāktu dziļāk elpceļos un nesāktos vēl nopietnāki iekaisuma procesi.

Biežākie kakla sāpju iemesli

Vīrusi

Lielākoties tie ir adenovīrusi, arī rinovīrusi, kas izraisa kakla gļotādas apsārtumu, skrāpējošu sajūtu kaklā un mandeļu rajonā.

Baktērijas

Biežāk tie ir streptokoki vai zeltainais stafilokoks; kakla sāpes, ko izraisījusi inficēšanās ar tiem, nozīmē arī angīnas sākšanos.

Balss zudums un sāpes

Parasti rodas pēc stipras balss pārpūles – dziedātājiem, citiem skatuves māksliniekiem un to profesiju pārstāvjiem, kuriem daudz jārunā.

Sēnītes

Tās parasti savairojas kakla gļotādā cilvēkiem ar novājinātu imunitāti, pēc ilgstošām saslimšanām, gulošiem pacientiem, pēc ilgstošas (3–4 nedēļas) antibiotiku lietošanas.

Pierasts, ka sēnīte vairojas kuņģa un zarnu traktā, sievietēm – vagināli. Bet arī kaklā ir gļotāda, un, ja dabiskais līdzsvars tās mikroflorā ir izjaukts, arī kaklā var rasties gan sāpes, gan balts aplikums. To, vai tā ir angīna vai sēnīšu radīts aplikums, var noteikt vienīgi ārsts.

Ārstējam kompleksi

Tā kā kakla sāpes ir nepatīkams simptoms, pārsvarā pacienti aptiekā pēc padoma ierodas jau pirmajās dienās. Farmaceiti iesaka ārstēšanu sākt kompleksi, vienlaikus gan ārstējot kakla sāpes, gan stiprinot imunitāti.

Lietojiet daudz šķidruma

Varbūt kādam šķiet, ka kakla sāpes ir maznozīmīgs simptomiņš, tomēr tā nav. Ārstēšanu vajadzētu sākt ar pietiekamu šķidruma uzņemšanu – no pusotra līdz diviem litriem dienā.

Ļoti svarīgi! Lietojiet tikai siltu šķidrumu – ne karstāku par 45 °C. Jo karstāks šķidrums vēl vairāk kairina jau iekaisušo kakla gļotādu.

Iespējams, daudziem vecāka gadagājuma pacientiem atmiņā ir padoms kakla sāpju gadījumā dzert maksimāli karstu citrona vai upeņu dzērienu ar medu. Bet iekaisis un apsārtis kakls līdzinās apdedzinātai ādai un gļotādai. Un, ja lejam tai virsū karstu ūdeni, iekaisums iet dziļāk un plašāk, tūska pastiprinās vēl vairāk.

Šajā gadījumā ir noderīgs jebkurš silts dzēriens, arī ārstniecības augu – aveņu, liepziedu, salvijas – tēja. Tāpat citrona un dzērveņu sula, bet tikai atšķaidītā veidā – jo vājākas koncentrācijas, jo labāk, lai lieki nekairinātu iekaisušo kakla gļotādu.

Skalojiet kaklu trīs četras reizes dienā

Kaklu vajadzētu skalot vairākas reizes dienā – lietojot augu tēju, piemēram, kliņģerīti, eikaliptu, kumelīti, salviju, vai aptiekā nopērkamos antibakteriālos līdzekļus, kas ir jau lietošanai gatavi, ērti lietojami.

Der zināt! Ar sālsūdeni skalojiet kaklu tikai tādā gadījumā, ja ārsts jau saskatījis kaklā strutainu aplikumu. Visos pārējos kakla sāpju gadījumos, ja nav strutaina aplikuma, koncentrēts sālsūdens tikai kairinās kaklu un pašsajūtu neuzlabos.

Lietojiet sūkājamās tabletes vai aerosolus

Izvēle starp kakla tabletēm vai aerosoliem ir paša pacienta ziņā – kāds lietošanas veids katram ir patīkamāks. Jāatceras, ka gan pēc tablešu, gan aerosola lietošanas 15–20 minūtes nevajadzētu ne ēst, ne dzert. Arī siltu tēju ne – jāļauj, lai zāles iedarbojas.

Svarīgi! Maziem bērniem (vecumā līdz trim gadiem) drošības apsvērumu dēļ sūkājamās tabletes nedodiet, tikai aerosolus un pamatā tikai dabiskus. Arī gulošiem pacientiem lietojiet tikai aerosolu.

Aptiekās ir ļoti plašs gan sūkājamo tablešu, gan aerosolu klāsts. Tie ir gan dabiskas izcelsmes, kas satur smiltsērkšķu, kliņģerīšu, piparmētru, tējaskoka eļļu, kas pārklāj un nomierina kakla gļotādu, atjauno dabisko mitrumu un ieeļļo, gan arī ķīmiskas izcelsmes zāles, kam piemīt stiprāka antibakteriāla, pretiekaisuma un arī pretsāpju iedarbība. Pacientam vispiemērotāko līdzekli vienmēr palīdzēs izvēlēties farmaceits, noskaidrojot, cik ilgi jau ir kakla sāpes, vai ir pietūkums, paaugstināta temperatūra un kādi citi simptomi.

Pie ārsta jāvēršas nekavējoties, ja:

- kakla sāpes ir stipras, ilgst jau vairākas dienas;
- ir paaugstināta temperatūra;
- ap rīkli un mandelēm ir balts atlikums;
- kakla gļotāda stipri pietūkusi un ir grūti runāt, elpot un norīt siekalas.

Tas var liecināt, ka, iespējams, saslimšana ir nopietnāka. Piemēram, šādi simptomi var būt arī difterijas sākumstadijā, kad nepieciešams radikāls ārstēšanas veids.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.