Menu
 

Karikatūra. Kurš tēvs, kura māte? Apriņķis.lv

  • Autors:  LETA
Karikatūra - Aigars Lapiņš Karikatūra - Aigars Lapiņš

Pirmo reizi Latvijā līdz šim tikai tēviem pienākošais desmit dienu atvaļinājums pēc bērna piedzimšanas piešķirts sievietei. Tas ir noticis pēc Satversmes tiesas lēmuma, kurā par neatbilstošu Satversmei atzina likuma normu, kas viendzimuma pāriem pēc bērna dzimšanas neparedzēja tiesības uz šo atvaļinājumu.

Satversmes tiesas priekšsēdētāja Sanita Osipova, skaidrojot spriedumu, norādīja, ka ikvienai personai ir tiesības uz savas fiziskās un garīgās integritātes, goda un cieņas aizsardzību, kā arī tiesības dzīvot pēc sava prāta un saskaņā ar savu būtību attīstīt un pilnveidot savu personību, pēc iespējas mazāk ciešot no valsts iejaukšanās tajā.

Tāpat viņa sacīja, ka Satversmes 96. pants nosaka, ka ikvienai personai ir tiesības uz tās neaizskaramību. “Viens no personas privātās dzīves elementiem ir tās dzimumuzvedība, un personas dzimumuzvedības brīvība ir aizsargājama neatkarīgi no tā, kādā formā tā izpaužas vai kāda ir personas seksuālā orientācija. Privātās dzīves ietvaros cilvēkam ir tiesības nodibināt dažāda rakstura attiecības, tai skaitā arī seksuālas,” sacīja Osipova.

Satversmes tiesas spriedums izraisīja plašu rezonansi sabiedrībā, un vairāki politiķi pauda viedokli, ka šis lēmums apdraud ģimeniskās vērtības.

Trešdien arī  Saeimas Sociālo un darba lietu komisija ar asām debatēm sāka spriest par sociālās aizsardzības nodrošināšanu visiem dzīvesbiedriem, bet nekādus lēmumus nepieņēma.

Komisijas priekšsēdētājs Andris Skride (AP) sēdes laikā uzsvēra, ka “cilvēks nepamostas vienā dienā un nemaina orientāciju” un ka “medicīnā nepastāv termins “normāls” vai “nenormāls”, “dabisks” vai “pretdabisks””. Viņš arī paziņoja, ka “mēs mūsu valstī slimojam ar neiecietības slimību” un “mums ir jāizvirza cilvēka cieņa priekšplānā”.

Savukārt deputāte Eva Mārtuža (JKP) sēdē sacīja, ka valstīs, kurās ir atļauts reģistrēt šādu laulību, tikai maza daļa viendzimuma pāru izvēlas to darīt. “Pētnieki secinājuši, ka tikai 2% izmanto šo iespēju. Pārējie turpina defilēt no viena partnera pie otra un pat veidot tā sauktās pasaules turnejas, lai padarītu savas dzīves košākas – kā varavīksnes krāsas,” pauda deputāte.

“Kas notiek, kad bērns psihologam pasaka, ka jūtas kā pretējā dzimuma pārstāvis, un sociālais darbinieks aizved bērnu uz klīniku un, neprasot nedz vecākiem atļauju, neko, pārveido par pretējo dzimumu? Šāda veida situāciju atklāja Anglijā, un bija ļoti lielas tiesas. Tas pats notiek arī Austrālijā,” apgalvoja deputāte, piebilstot, ka “šī situācija nāk uz Latviju”.

Nākamnedēļ Saeimas Sociālo un darba lietu komisija turpinās skatīt jautājumu par viendzimuma pāru, kas nedzīvo laulībā, sociālo nodrošināšanu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.