Menu
 

Aptauja: Ziemassvētku galdā visbiežāk tiks likti mandarīni, piparkūkas un gaļas cepetis ar kartupeļiem Apriņķis.lv

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Lielākā daļa aptaujāto, kuri plāno svinēt Ziemassvētkus, Ziemassvētku galdā iecerējuši likt mandarīnus (77 %), piparkūkas (63 %), vārītus vai ceptus kartupeļus (55%) un gaļas cepeti (54%). No dzērieniem Ziemassvētku galdā salīdzinoši biežāk tiks likta sula (51%), kafija (44%), kam seko tēja (37%) un karstvīns (36%), atklāj vadošās pētījumu un konsultāciju kompānijas “Kantar” decembrī veiktais pētījums par Latvijas iedzīvotāju Ziemassvētku svinēšanas plāniem.

Sievietes, salīdzinoši biežāk nekā vīrieši, galdā liks mandarīnus un piparkūkas. Savukārt vīrieši salīdzinoši biežāk nekā sievietes savam Ziemassvētku galdam izvēlēsies stipros alkoholiskos dzērienus.

Interesanti, ka jaunieši (vecumā no 18 līdz 29 gadiem), biežāk nekā gados vecāki iedzīvotāji galdā plāno likt rasolu, mandarīnus, kā arī atspirdzinošos bezalkoholiskos dzērienus un ūdeni. Savukārt gados vecāki iedzīvotāji biežāk galdā plāno celt zivis un pelēkos zirņus.

Rasolu, piparkūkas, pīrāgus, pelēkos zirņus, štovētus kāpostus salīdzinoši biežāk Ziemassvētku galdā liks latvieši, savukārt zivis – cittautieši. Interesanti, ka štovētus kāpostus, rasolu un piparkūkas salīdzinoši biežāk svētku galdam izvēlēsies vidzemnieki, pelēkos zirņus – Zemgalē dzīvojošie, savukārt rīdzinieki salīdzinoši biežāk nekā citos reģionos dzīvojošie – riekstus un žāvētus augļus.

No ēdieniem, kas atradīsies uz Ziemassvētku galda, iedzīvotāji paši vai viņu ģimenes locekļi visbiežāk gatavos kartupeļus (49%), cepeti (46%), kā arī rasolu (42%).
Jaunieši (vecumā no 18 līdz 29 gadiem) salīdzinoši biežāk nekā citu vecuma grupu pārstāvji ir norādījuši, ka paši, vai viņu ģimenes locekļi ceps piparkūkas un pīrāgus, kā arī gatavos rasolu, savukārt gados vecāki iedzīvotāji gatavos štovētus kāpostus, pelēkos zirņus un ceps zivi.

44% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18-60 gadiem Ziemassvētkus plāno svinēt tikai 24. decembrī. Savukārt 14% iedzīvotāju Ziemassvētkus svinēs tikai 25. decembrī, bet 5% 24. un 25. decembrī vai 24.,25.,26. decembrī. 8% aptaujāto Ziemassvētkus svinēs 7. janvārī (Ziemassvētku vakars pēc Pareizticīgās baznīcas kalendāra), un līdzīgs skaits aptaujāto (8%) – svinēšanai izvēlēsies citas svētku datumu kombinācijas.

Savukārt 16% Latvijas iedzīvotāju neplāno svinēt Ziemassvētkus. Starp viņiem salīdzinoši vairāk ir cittautieši, kā arī cilvēki, kuri dzīvo vieni.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.