Menu
 

Pētījums: 72% iedzīvotāju sagaida zemākas cenas pašmāju produkcijai

  • Autors:  Liene Dupate-Ugule, SIA "Maxima Latvija" komunikācijas vadītāja
Foto: pixabay.com. Infografika: SIA "Maxima Latvija" Foto: pixabay.com. Infografika: SIA "Maxima Latvija"

Lai motivētu biežāk iegādāties Latvijā ražotu produkciju, vairākums iedzīvotāju (72%) atzinuši, ka nepieciešams samazināt gala cenu patērētājiem, secināts nozares pētījumā “Maxima mazumtirdzniecības kompass”. Līdztekus teju puse (46%) respondentu uzskata, ka vietējās produkcijas noietu veicinātu plašāka Latvijas ražojumu pieejamība veikalos un lielajos tirdzniecības tīklos, savukārt nepilni 40% pauduši viedokli, ka pašmāju produkti veikalu plauktos būtu vairāk jāizceļ.

Tieši jaunākā paaudze aktīvi iestājusies par iedzīvotāju informētības līmeņa veicināšanu – 44% respondentu vecumā no 18 līdz 24 gadiem uzskata, ka iedzīvotāji vairāk jāizglīto par Latvijas ražotāju atbalsta priekšrocībām, bet vairāk nekā puse (56%) jauniešu iezīmējusi nepieciešamību pēc vietējo produktu izcelšanas veikalu plauktos, tādējādi padarot tos atpazīstamākus un labāk pamanāmus.

Vienlaikus jaunās paaudzes rīcība atpaliek no vēlamā – tikai 11% jauniešu sākuši biežāk iegādāties vietējo produkciju Covid-19 uzliesmojuma laikā. Liela loma šeit, iespējams, ir cenas faktoram, kas ir viens no svarīgākajiem aspektiem produktu izvēles brīdī. Veicinot ikdienā nepieciešamo pārtikas produktu pieejamību ikvienam Latvijas iedzīvotājam, neatkarīgi no viņa ienākumu līmeņa, “Maxima Latvija” realizējusi iniciatīvu par PVN samazināšanu augļiem, ogām un dārzeņiem, kopā ar Latvijas ražotājiem strādājot pie PVN samazināšanas arī tādām svaigo produktu grupām kā maize, piens, gaļa u.c.

“Pētījuma ietvaros esam pārliecinājušies, ka iedzīvotājiem vietējo produktu iegāde ir neatņemama ikdienas sastāvdaļa, turklāt šie produkti saistās ne tikai ar vietējo garšu, tradīcijām un māju sajūtu, bet arī kvalitāti. Neraugoties uz produktu patriotismu, kas valda gaisā, iedzīvotāji atzinuši, ka papildu motivāciju vietējo produktu iegādei sniegtu arī vairāki ārējie faktori, kā sortimenta dažādība un cena,” stāsta “Maxima Latvija” Biznesa analītikas departamenta direktore Jeļena Popjonoka. Eksperte piebilst, ka vietējās pārtikas noietu tāpat veicina arī Latvijas produkcijas marķēšana un regulāras informatīvās kampaņas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.