Menu
 

Bērni mācās, bet vecākiem jāstrādā. Kā sadalīt telpu Apriņķis.lv

  • Autors:  Dariuss Rimkus, “IKEA” interjera dizaina nodaļas vadītājs
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Šonedēļ jaunāko klašu skolēni ir atsākuši mācības no mājām, bet vecākiem jāturpina produktīvi strādāt. "IKEA" pētījuma "Dzīve mājās" rezultāti liecina, ka valstī noteikto ierobežojumu laikā vairāk nekā trešdaļa (34%) Latvijas iedzīvotāju strādā no mājām. Izaicinājums ir gan sekmīga darba un mācību procesa norise, gan arī darba un privātās dzīves nodalīšana situācijā, kad mājas kļuvušas gan par darba, gan atpūtas vietu. Īpaši sarežģītā situācijā ir kuplas ģimenes, kas mitinās nelielā mājoklī.

Darba stūrītis neizmantotā vietā

Daudzi Latvijas iedzīvotāji šobrīd strādā vai mācās mājās, taču ne visiem mājoklī bija pieejama ērta vieta, kas piemērota darbam vai mācībām. Viena no iespējām ir izveidot ērtu mācību vai darba stūrīti kādā mājas vietā, kas ir piemirsta vai netiek izmantota, piemēram, tukšs pieliekamais, patrepe vai niša starp mēbelēm.

Ļoti mazām telpām vērts izvēlies šauru rakstāmgaldu un krēslu vai regulējama augstuma tabureti, ko vajadzības gadījumā var iestumt pagaldē. Taburete aizņem mazāk vietas nekā krēsls, turklāt, uz tās sēžot, tiek nodarbināti muguras muskuļi un uzlabojas stāja. Ja izdodas atrast vietu rakstāmgaldam – lieliski! Bet, ja telpa tomēr ir pārāk maza, jāizvēlas kompaktas, daudzfunkcionālas mēbeles, piemēram, skapītis ar nolokāmu galdu, ko pēc nepieciešamības var salikt.

Ja mājās ir brīva siena vai starp mēbelēm palikusi neizmantota niša, tur var ērti novietot rakstāmgaldu. Ja standarta galdam vietas ir par maz, var izmantot sienas plauktu ar atvilktnēm vai pie sienas stiprināmu galdu. Šādam "galdam" nav kāju, tāpēc ietaupās vieta uz grīdas.

Risinājumi telpai, kurā vienlaikus mācas vai strādā vairāki cilvēki

Uzstādi aizslietņus

Viens no vienkāršākajiem veidiem, kā atdalīt darba vietu no pārējās telpas, ir izmantot aizslietņus. Tie sadala telpu līdzīgi sienai un rada privātas telpas sajūtu. Šāds risinājums lieti noder, ja nepieciešams neitrāls fons video zvaniem, bet telpā uzturas vēl citi mājinieki vai atrodas personīgās mantas, kuras nevēlies rādīt.

Līdzīgu efektu var panākt ar aizkariem, kurus var pēc nepieciešamības ērti atvilkt un aizvilkt. Telpas sadalīšanai var izmantot arī, piemēram, dažāda izmēra "KALLAX" plauktus, kas izskatās labi no visām pusēm. Ja plauktā saliek kastes vai grozus, tas arī vairs nav caurredzams, turklāt to var ērti izmantot arī neuzkrītošai darbam nepieciešamo mantu glabāšanai.

Ērts risinājums ir arī perforēti dēļi, kurus var izmantot gan sīkumu organizēšanai, gan darba vietas vizuālai nodalīšanai no pārējās telpas. Lai sīki trokšņi netraucētu koncentrēties, var izmantot troksni slāpējošus paneļus, ko piestiprina pie galda, lai varētu strādāt klusumā un mierā.

Izveido mobilu darba vietu

Tiem, kam nav iespēju iekārtot pastāvīgu darba vietu un ir jāstrādā, piemēram, pie ēdamgalda vai pat vairākas reizes dienā jāmaina vieta, kā labāko risinājumu var ieteikt pārvietojamus ratiņus. Ar šādiem ratiņiem virtuvē iekārtoto darba vietu var ātri un ērti pārvērst atpakaļ par ēdamgaldu, un klēpjdatoru, dokumentus un lādētājus var veikli pārvietot tur, kur nepieciešams. Ratiņi ar kārtīgām kastēm un organizatoriem iedvesmos produktīvam darbam. Starp citu, arī ērtam un ergonomiskam krēslam atradīsies vieta pat nelielā mājoklī – vakarā to vienkārši var izmantot kā sēdvietu pie ēdamgalda.

Vēl viens mobils risinājums ir klēpjdatora statīvs, ko vakarā var izmantot kā kafijas galdiņu, bet pa dienu kā nelielu darba galdu pie dīvāna vai pat pie gultas. Tāds risinājums ir labs tiem, kam patīk ērti sēdēt, bet vajadzīgs balsts datoram.

Teju ikvienā mājoklī ir iespējams ierīkot darba vietu strādāšanai stāvus. Tie, kam visu dienu jāstrādā sēdus pozā, nereti jūtas no tā noguruši. Ir pavisam vienkāršs risinājums, kā rakstāmgaldu, virtuves darba virsmu vai palodzi pārvērst paaugstinātā darba vietā – uzliec saliekamo paplāti un gatavs!

Organizē darba vietu

Strādājot vai mācoties mājās, noteikti ir jāpadomā, kur glabāt darbam vajadzīgās mantas. Īpaši svarīgi tas ir tad, ja strādā, piemēram, dzīvojamā istabā. Ja saliksi darba lietas slēgtās kastēs vai skapjos, tad varēsi justies droši, ka neviens neredzēs un neaiztiks svarīgus dokumentus, mapes, piezīmes un citas mantas.

Lai uz rakstāmgalda virsroku neņemtu haoss, kas īpaši slikti izskatās dzīvojamā istabā, ir vērts padomāt par sīkumu organizēšanu. Kastes, rakstāmgalda organizatori, dokumentu turētāji un pat USB lādētāji ar klipšiem ir lieliski palīgi, kad jāsakārto galds pēc darba dienas un kad no rīta ātri jāatrod viss vajadzīgais. Turklāt organizatori var būt labs interjera papildinājums.

Kur beidzas darbs un kur sākas atpūta?

Reizēm cilvēkiem var būt grūtības mājās koncentrēties darbam vai mācībām. Tas ir tikai dabiski, jo iepriekš taču mājas bija vieta atpūtai. Taču pat tad, ja nav iespējas atvēlēt darbam vai mācībām atsevišķu telpu, pastāv dažādas iespējas, kā nodalīt darba vietu tā, lai vismaz psiholoģiski būtu sajūta, ka ieej atsevišķā kabinetā. To ir iespējams risināt ar nelielu viltību palīdzību – izveidojot birojam līdzīgu vietu, mēs varam sevi psiholoģiski pārliecināt, ka atrodamies darbā vai skolā. Tas var palīdzēt labāk koncentrēties.

Galvenais noteikums ir pēc iespējas uzskatāmāk nošķirt darba vietu no pārējām mājokļa zonām. Kaut vai neliels paklājs zem rakstāmgalda var radīt sajūtu par telpu, kurā ieej no rīta un no kuras izej vakarā. Arī krēsls ar augstu atzveltni var radīt zināmu nošķirtības efektu. Galda lampa, ko no rīta ieslēdz, noder ne tikai, lai nodrošinātu pietiekamu apgaismojumu darbam, ko nespēj sniegt vispārējais apgaismojums, bet arī, lai dotu signālu smadzenēm, ka ir laiks koncentrēties. Ieslēgta galda lampa vai uzliktas austiņas var būt signāls pārējiem mājiniekiem, ka šajā laikā esi aizņemts un tevi labāk netraucēt.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.