Menu
 

Ieva Struka. Brīnumzeme Torņakalnā Apriņķis.lv

  • Autors:  Ieva Struka
Foto no arhīva Foto no arhīva

Veroties uz sniegoto ainavu aiz loga un pakļaujoties valdības rīkojumiem, kas ne tikai liedz izbraukt no valsts, bet arī tajā iebraukt, aizvien biežāk domās atgriežos tur, kur esmu bijusi vecajos, labajos laikos. Arī Parīzē. Bet stāsts nav par to, stāsts ir par dažādajiem apskates objektiem. Un Parīzē tāds var būt ne tikai Orsē muzejs vai Bastīlijas opera, esmu tur pabijusi arī Kanalizācijas muzejā, lai pārbaudītu bērnības izjūtas, lasot Igo "Nožēlojamos", un esmu apmeklējusi Grevēna iluzionisma un vaska figūru muzeju, jo kas gan var būt noslēpumaināks par to, kā burvju mākslinieka cepurē vieta atrodas ne tikai puķēm un krāsainiem lakatiņiem, bet arī baložiem un baltiem trušiem. Abi šie muzeji ir apmeklēšanas vērti, kad varēsim izbraukt no Latvijas un atgriezties tajā.

Bet – Parīzes Grevēna muzejā gūtie iespaidi, protams, atausa atmiņā, rudens pusē redzot aktīvo rosīšanos Torņakalnā, bijušajā kinoteātrī, vēlāk Jehovas liecinieku namā Vienības gatvē 30, un uzzinot, ka tur "iemitinājusies" burvju mākslinieku Daces, Enriko un Dantes Pecolli ģimene. Ja šī sleja būtu garāka, noteikti būtu vērts apcerēt kino, reliģijas un burvju mākslas attiecības, bet to citreiz. Mans mērķis ir aicināt pievērst uzmanību Pecolli sagatavotajai virtuālajai ekskursijai tikko iekārtotajā un rudenī atklātajā iluzionisma teātrī-muzejā "Mystero". Cik zinu, atvēršanas svētkus viņi paguva piedzīvot, un tad valstī viss tika slēgts. Biļetes uz stundu garo priekšnesumu var iegādāties internetā un tad ļauties piedzīvojumam, kas ir apskaužami rūpīgi un kvalitatīvi sagatavots, rēķinoties ar to, ka katra kultūras institūcija Latvijā un pasaulē šobrīd sacenšas par katru savu skatītāju.

Pecolli ģimene ir starptautiski atzīti mākslinieki, kuru lielākais oficiālais panākums laikam gan ir ASV Iluzionistu asociācijas galvenā balva par ģimenei domāto "Zemūdens burbuļu šovu", bet neoficiālais – daudzu paaudžu bērnu mīlestība tepat Latvijā. Tomēr par saviem sasniegumiem viņi "ekskursijas" laikā vēstī tikai starp citu, viņu uzmanības lokā ir iluzionisma vēsture pasaulē un izcilāko Latvijas burvju mākslinieku sasniegumi, – šie fakti tiek izstāstīti aizraujošā veidā un izmantojot daudzveidīgu ilustratīvo materiālu un gluži taustāmus "rekvizītus" pat no 19. gadsimta. Viņi paši ir pabijuši daudzviet pasaulē, un viņu stāstījums aizved daudzviet pasaulē. Dace Pecolli ir galvenā stāstniece, un viņa to dara apbrīnojami profesionāli, brīvi peldot bagātajā faktu un košo personību jūrā. No otras puses – burvju māksliniekam nav izvēles, viņam jābūt spilgtai personībai, kas spēj apvārdot manas maņas, lai es ticētu gan pārzāģētai sievietei, gan levitācijai. Enriko un Dante ir viņas palīgi, demonstrējot un atklājot dažus trikus. Tāpat ir iespēja aplūkot dažādus burvju mākslinieku "darbarīkus". Pie personiskā stāsta pieder tas, ka pirmo burvju mākslinieka instrumentu komplektu Enriko vecāki esot uzdāvinājuši viņa brālim, bet par burvju mākslinieku kļuva viņš. No putna lidojuma brīnums ir viss – arī tas, ka Itālijā dzimušais Enriko Pecolli šobrīd ir Latvijas pazīstamākais burvju mākslinieks.

Man nav bijis tas gods šo ģimeni satikt klātienē, bet rosība tik tuvu kaimiņos lika atcerēties Parīzi un atgādināt sev, ka dzīve ilūziju, maģijas, triku un bērnu smieklu pasaulē noteikti ir daudz aizraujošāka par pandēmijas skarto ikdienu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.