Menu
 

Vai saules paneļi uz jumta atmaksājas? Pieredzē dalās Jānis

  • Autors:  Jānis Kronbergs
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Klāt pavasaris un daudzi jau labprāt tīksmīgi pasildās saulītē, pirms sākusies īstā sauļošanās sezona. Taču daži saules gaismu izbauda cauru gadu pat tad, ja debesis apmākušās. Cik stundas dienā saules paneļi ražo elektrību, kur likt neiztērēto enerģiju un ar ko jāskaņo to izvietošana, pieredzē dalās Jānis Kronbergs, kurš, būvējot privātmāju, uzstādījis arī saules paneļus.

Mākoņi nav šķērslis enerģijas ražošanai

Jānim saules paneļi ir jau gadu, un šobrīd viņš var novērtēt sistēmas darbību dažādos gadalaikos un laika apstākļos.

“Vasarā saules paneļi ražo elektrību jau no agra rīta, no pusseptiņiem, un tad līdz pat vakaram – beidz ap astoņiem, pusdeviņiem,” stāsta Jānis. “Nemaz obligāti nav jābūt saulei, jo ultravioletie stari, kas nepieciešami elektrības ražošanai, sistēmu sasniedz arī tad, ja laiks ir apmācies. Ziemā, protams, paneļi ir “slinkāki”, taču es viennozīmīgi izvēlētos šo sistēmu arī otro un trešo reizi. Zinu, ka dienas gaišajā laikā varu droši darbināt ierīces – gaisa kondicionētāju, veļasmašīnu, trauku mašīnu utt., kam lielāko daļu nepieciešamās elektrības nodrošina saules enerģija.”

Saules paneļiem motivēja vēlme ietaupīt

Ideja par paneļiem Jānim bija jau labu laiku, taču viņš atzīst – kad pieņēmis lēmumu, viņam nebija ne jausmas, cik maksā saules paneļu sistēmas uzstādīšana, kādus paneļus izvēlēties, kā tie darbojas un kā tas viss pārvēršas elektrībā. Sācis pētīt tirgu, par svarīgiem kritērijiem nosakot ne tikai cenu, bet arī garantijas laiku un iespēju sadarboties ar sertificētiem, kvalificētiem meistariem un kompetentiem speciālistiem.

“Ceļot privātmāju, sapratu, ka noteikti gribu māju ar rekuperācijas sistēmu, lai siltums paliktu iekšā mājā un visu laiku būtu svaigs gaiss, kā arī ar saules paneļiem,” stāsta Jānis Kronbergs. “Konsultējoties ar citiem privātmāju īpašniekiem, secināju, ka vidējais ikmēneša elektrības patēriņš privātmājā ir ap 700 kilovatstundām, kas rēķinā atspoguļojas kā aptuveni 100 eiro mēnesī jeb 1200 eiro gadā. Tā ir diezgan liela summa, ko gribēju ietaupīt. Saules paneļi kalpo vairāk nekā 20 gadu – negribētos, ka pēc pāris gadiem nebūtu, pie kā vērsties ar garantijas jautājumiem.

Tāpat arī man bija svarīgi, kā šis darbs tiks paveikts, lai pašam nebūtu jākārto formalitātes un lai varētu paļauties uz meistariem – būtu nelāgi, ja, uzstādot saules paneļus, kāds sabojātu jumta segumu vai savienotu nepareizos vadus un nosvilinātu man māju,” smej Jānis.

No pirmās energouzņēmuma “Enefit” speciālistu vizītes Jāņa īpašumā līdz saules enerģijas ražošanai pagāja apmēram trīs mēneši. Pati uzstādīšana aizņem vien pāris dienu, taču pirms tam jāveic rūpīgs plānošanas darbs un jāsaņem visas nepieciešamās atļaujas un saskaņojumi Ekonomikas ministrijā un “Sadales tīklā”. Šbrīd gan process ir atvieglots un Ekonomikas ministrijas atļauja vairs nav nepieciešama. Jānim pašam gan par to galvu lauzīt nevajadzēja – visas šīs darbības veica uzņēmuma pārstāvji.

Neizmantoto enerģiju Jānis pārdod

Pirmajā tikšanās reizē tiek izvērtēta iespējamā saules paneļu atrašanās vieta, pēc tam, ņemot vērā klienta elektrības patēriņu, veikti rūpīgi aprēķini un piemērotākās sistēmas izvēle, lai nav tā, ka uzstādītā sistēma ir dārgāka nekā klients spēj patērēt, un lai saražotā elektrība nav lieki jāatdod tīklā. Pati uzstādīšana, ko veic sertificēti speciālisti, aizņēmusi pāris dienu – tika uzskrūvēti paneļi, uzstādīts invertors, un sistēma varēja sākt darboties.

“Man ir pavisam 30 paneļu ar vidējo ražošanas jaudu 7,2 kilovati un “Fronius Symo” invertors, un kopējās izmaksas bija 6000 eiro ar PVN. Ja kādu dienu redzēšu, ka jaudas par maz, paneļus var pielikt vēl klāt. Protams, cena var svārstīties: daudz kas atkarīgs no jumta slīpuma, uz kura tiek likti paneļi, kādi stiprinājumi vajadzīgi, kāda tipa paneļus montē un cik daudz; svarīgi arī, kā novietota māja. Man ir saules paneļiem ļoti piemēroti apstākļi – gan mājas novietojums, gan jumts ar nelielu 15 grādu slīpumu,” stāsta Jānis.

Viņš prognozē, ka ieguldījums atmaksāsies apmēram 10 gadu laikā. Šobrīd viņš ik mēnesi patērē vidēji 700 kilovatstundas, no kurām 530 kilovatstundas saražo saule. Pērkot elektrību, tie būtu ap 100 eiro, bet Jāņa rēķinā vidēji gadā tie ir 53 eiro. Vasarā, kad vairāk saules un arī saražotās elektrības, tie ir 2–3 eiro, ziemā, kad saules paneļi elektrību ražo mazākā apmērā, var sasniegt arī 100 eiro, tomēr gada griezumā ieguvums ir vērā ņemams.

Jānis izvēlējies pārdot “Enefit” pašpatēriņam neizmantoto elektrību par dienas biržas cenām, bet vakarā, kad tā biržā ir lētāka un pašam vajag vairāk elektrības, to atkal iegādāties, mēneša beigās saņemot rēķinu par atlikušo starpību. Lielākās izmaksas veido OIK, “Sadales tīkla” pakalpojums un maksa par pieslēgumu.

Kādu brīdi Jānis apsvēris arī akumulatoru sistēmas uzstādīšanu dienā nepatērētās enerģijas uzkrāšanai. Tomēr tas prasa gandrīz tādas pašas investīcijas kā saules paneļu sistēma, bet atmaksājas krietni ilgākā laikā, turklāt akumulatoru mūžs ir krietni īsāks, tāpēc, viņaprāt, privātmājām tas nav lietderīgi un drīzāk noder tiem, kuri ļoti aktīvi izmanto elektrību naktīs.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.