Menu
 

Starptautiskā sieviešu diena – svinēt vai nesvinēt? Apriņķis.lv

Karikatūra - Aigars Liepiņš Karikatūra - Aigars Liepiņš

Duālā attieksme pret Starptautiskās sieviešu dienas atzīmēšanu 8. martā Latvijā turpinās jau kuro gadu. No vienas puses, šie svētki it kā asociējas ar komunistu laikiem un PSRS, no otras puses – pavasaris, ziedi, sievietes, neiedziļinoties šo svētku vēsturiskajā izcelsmē un ideoloģijā.

Lai katram individuāli palīdzētu izšķirties – svinēt šos svētkus vai ne, lūk, daži vēsturiski fakti.

* Pirmo reizi Sieviešu dienu sāka svinēt ASV – 1909. gadā Amerikas Sociālistiskā partija februāra pēdējo svētdienu izsludināja par Nacionālo sieviešu dienu. To svinēja līdz 1913. gadam.

* 1910.gada 27. augustā Kopenhāgenā notiekošajā Starptautiskajā sociālistiskajā sieviešu konferencē (Otrās internacionāles VIII kongresa ietvaros) vācu sociāliste Klāra Cetkina ierosināja sākt svinēt starptautisku sieviešu solidaritātes dienu.

* 1914.gadā lielākajā daļā Eiropas valstu šo dienu sāka svinēt 8. martā.

* 1921.gadā Padomju Krievijā II Komunistiskajā sieviešu konferencē nolēma atzīmēt starptautisko sieviešu solidaritātes dienu 8. martā, pieminot 1917. gada 8. martā Pēterburgā notikušo sieviešu streiku, kas aizsāka Februāra revolūciju.

* 1966.gadā ar PSRS Augstākās Padomes Prezidija lēmumu Starptautisko sieviešu dienu 8. martā izsludināja par valsts svētkiem un brīvdienu.

* 1975.gada 8. martā ANO pasludināja Starptautisko sieviešu dienu par svinamu dienu. 1977. gadā ANO Ģenerālā asambleja ar rezolūciju Nr. A/RES/32/142 ieteica dalībvalstīm katru gadu (datumu izvēloties atbilstoši vietējai kultūrai un paražām) svinēt Cīņas par sieviešu tiesībām un Apvienoto Nāciju Organizācijas Starptautiskā miera dienu, ko ANO piesaistīja 8. martam.

* Šobrīd oficiāli valsts svētki šī diena ir Gruzijā, Albānijā, Armēnijā, Azerbaidžānā, Baltkrievijā, Bosnijā un Hercegovinā, Bulgārijā, Kamerūnā, Ķīnā, Kubā, Itālijā, Kazahstānā, Kirgizstānā, Ziemeļmaķedonijā, Moldovā, Mongolijā, Melnkalnē, Krievijā, Serbijā, Tadžikistānā, Ukrainā, Uzbekistānā (sasaistot to ar Mātes dienu) un Vjetnamā.

* Itālijā šajā dienā vīrieši dāvina sievietēm dzeltenas mimozas.

* Līdz 2008. gadam Latvijā Starptautisko sieviešu dienu oficiāli nesvinēja ideoloģisku apsvērumu dēļ, saistot to ar PSRS okupācijas mantojumu, tomēr kopš 2008. gada tā oficiāli atzīta par atzīmējamu dienu, taču ne brīvdienu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.