Menu
 

Dzintris Kolāts. PIK, PIK, PIKošanās bez jēgas Apriņķis.lv

  • Autors:  Dzintris Kolāts
Foto - LETA Foto - LETA

Pagājušajā ceturtdienā Saeima lēma, ka jātaisa gruntīga Parlamentārās izmeklēšanas komisija, saīsināti – PIK. Tā beidzot izvedīšot skaidros ūdeņos visu nesmuko un pamuļķo šmugulēšanos ap kovidepidēmiju, vakcīnām, sejas un deguna maskām un citām lietām.

Opozīcija parakstus savākusi un būšot ļoti prasīga, “lai nepieļautu kādus mēģinājumus sabotēt izmeklēšanas komisijas darbu”. Nebūšot te nekāda rātna tējas dzeršana, bet skarba PIKošana, kur vainīgie, jau uzzinot vien par tādu, kritīšot ģībonī un tūlīt stostīgā balstiņā izklāstīšot visas shēmas, aģentus un kukuļus. Ar to vēl nebūšot gana, jo bargā PIK panākšot, ka šamie ātri un bez cerībām nonāk... cietumā.

Lai piedod lasītājs autora zirgošanos, bet vai tiešām vēl pēc trīsdesmit atjaunotās neatkarības gadiem nav skaidrs, ka šādiem PIKiem nav nekādas jēgas? Ja nu vienīgi dažam deputātam laba spalvu spodrināšanas iespēja.

Autoraprāt, racionālais PIK uzdevums būtu vērtēt notikumu un mēģināt iegrozīt likumos normas, kas tādus kauna traipus padarītu neiespējamus vai vismaz ļoti sāpīgus pašiem traipītājiem. Diemžēl arī šādā rakursā atmiņa neuzrāda labus piemērus. Ja lasītājam kāds ir – vienmēr laipni.

Ņemsim kaut vai 1997. gadu. Lai vidējai un vecākai paaudzei būtu patīkams atmiņu mirklis, lūk, toreizējā 7. Saeima izveidoja PIK par “Lattelekom” (tagad – TET) tarifu atbilstību likumiem un citiem jaukumiem un par kāda tur deputāta iespējamām rebēm ar čekistiem. Šīs abas PIKas tādas remdenas un ne sevišķi interesantas, bet ir arī kas labāks – PIK par iespējamu amatpersonu iesaisti kontrabandas darījumos. (Aizkulisēs nodārd smiekli.) Ļoti diženu PIKu izveidoja par “Latvijas kuģniecības” un citu gardumu pareizu privatizāciju. Protams, pēc šīs PIKas darbības mums visiem kļuva skaidrs un saprotams, kā tur bija, kā ne un kuri ir jāliek cietumā, kur šamie tūdaļ arī paklausīgi devās. Lika pagaidīt!

1997.gada PIKu augstākais sasniegums, protams, bija komisija par to, vai daži smalki kungi ir vai nav meņģējušies ar maziem puisīšiem. Saprotams, ka arī te neviens nekādu skaidrību neguva, katrs palika savos ieskatos, un čokā neviens nesēdēja ne par netiklām darbībām, ne arī par nepamatotu apvainošanu. Ko tauta virtuvēs runāja, tas jau nav avīzē jāraksta...

Līdzīgi nostalģiskas atmiņas var uzburt arī par citu gadu PIKošanos, no kuras nekāda labuma likumu labojumu formātā nebija. Vai arī tik niecīgs, ka tagad sen aizmirsts.

Ir tomēr vairākas ar te aprakstītpo PIKošanos saistītas lietas, kuras būtu īstais laiks atgādināt.

Vispirms – PIK ir lieliska tribīne, kur dažādi izrādīties un izrunāties. Ja šīs lietas pieprot, nav slikti. Otrkārt, PIKas rāda katra mūsu aizvadītā gada trakākos un arī līdz galam nenoskaidrotos notikumus un procesus. Vai tā būtu “Banka Baltija” vai “Maksimas” traģēdija, vai, kā tagad, Covid-19 pandēmijas atbalsojums. Savdabīga Latvijas hronika.

Mums jāielāgo, ka visādas muļķības šai pandēmijas laikā sadara ne tikai valdošās koalīcijas politiķi, jo īpaši – liberālhaotiskie veselības nozares priekšnieki. Diemžēl arī oponentu darbības ik pa brīdim kļūst pagalam muļķīgas, ko redzam no PIKošanās atjaunošanas.

Pieliekot šim stāstam treknu punktu – pirms dalām visus labajos un ļaunajos, domāšanai izmantosim savu galvu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.