Menu
 

Dzintris Kolāts. Nav kārtības "Pribalķikā" Apriņķis.lv

  • Autors:  Dzintris Kolāts
Foto - LETA Foto - LETA

Zināms, ka 9. maijs jau gadiem ir rituāla datums, kad notiek Padomju Savienībā kādreiz svinētās Uzvaras dienas slikta kopēšana ar puķu nolikšanu, kazačoka dejošanu, šņabja dzeršanu un solījumiem visai pasaulei sadot pa purnu.

Tas, kurš sekoja līdzi uzvaras parādes televīzijas versijai no Maskavas, varēja redzēt citu netalantīgas spiegu filmas fragmentu. Kompleksainais punduris Putins histērijas pasākumā brēca par nepiebeigtajiem fašistiem Ukrainā un Pribalķikā, par vēstures pārrakstīšanu, miermīlīgo cilvēku asinīm un ko tik vēl ne. Gluži kā Hitlers, bet – ne tā vēriena, ne talanta...

Kā par nelaimi, arī “fašistiskā Pribalķika” masveida pļēgurošanas un visiem pa purnu došanas dienā nedeva jēdzīgu ieganstu izteikt kādus protestus vai draudus. Kovids šai gadījumā izrādījās veiksmīgs histērijas un zālāju šņabja dzērāju darbības bremzētājs.

Daudzi jau zina, ka pagājušajā svētdienā policija slēdza tiešu piekļuvi piemineklim Uzvaras parkā Pārdaugavā. Svinošie darbaļaudis tika aicināti atnestos ziedus novietot uz galdiem gabaliņu pirms pieminekļa. Tālāk tos aiznesa “Rīgas mežu” darbinieki... Nē, nu padomā tik! Nevar ne bleķa medāļus nomirdzināt, ne muļķīgu runu noturēt! Tā vietā tavas puķes paņem kāds bezpersonisks subjekts zaļā frencī ar “Rīgas mežu” uzrakstu, samet kaudzē uz akmeņiem un lāčo atpakaļ saņemt nākamo tulpīšu paku. Trakākais, ka nevar nekam piesieties. Kovids, biedri...

Sanākušie pukojušies, ka paši nevar puķes līdz pieminekļa pakājei nest, taču konflikti ar policiju neesot izveidojušies. Ne koncerta, ne burziņa turpat zālājā, ne čurāšanas koku paēnā Torņakalna pusē! Jādomā, ka Maskavas pundura ļaudis vietējiem sulaiņiem lasīja bargu morāli: jopt...!!! Ja notikuma nav, tos vajag sadomāt! Nu galīgi ar to Pribalķiku neveicas! Vēl trakāk – arī 16. martā “nepiebeigtie fašisti” nedeva iemeslu krievu ārpolitikas runassievai Zaharovai brēkāt par fašisma mošanos.

Labā ziņa šeit ir Latvijas policijas un arī Rīgas pašvaldības policijas darbošanās, izmantojot kovidaizsegu, sak, piedodiet, atvainojiet, mēs jau neko, bet, ak, tas vīruss! Tā ka esiet tik laipni – puķes šurp, paši turp. Saeimas deputāte Švecova gan solījusi tai lietai “stingri skatīties pakaļā”, bet skaidrs jau uzreiz bijis, ka neko aizdomīgu pakaļā neieraudzīs.

Interesanti, ka policija savu darbu veiksmīgi spēja veikt apstākļos, kad turpat aizmugurē varēja just dažādu augstāku priekšnieku elpu. Tie bija ieradušies “uzraudzīt policijas darbu”. Uzskaitīšu dažus: Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks, iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens, “Saskaņas”, Jaunās konservatīvās partijas un Nacionālās apvienības deputāti (ja var ticēt Latvijas Radio). Pamēģini, piemēram, skaldīt malku, ja tev aizmugurē stāv un skatās pieci seši labākzinātāji.

Tas liecina, ka mūsu aktualitāšu sarakstā nav tikai ziepes un nepatikšanas. Ja iepriekš minētajam vēl pieskaita Krievijas TV kanālu translācijas aizliegumu Latvijā (un paralēli – mūsu radio un TV uzraugu priekšniekam likto aizliegumu iebraukt Krievijā), jāsecina, ka attiecībās ar kašķīgo kaimiņu austrumos nemaz tik slikti nesokas.

Kaut nu Dieviņš dotu mums tikpat skaidru prātu attiecībās ar saviem ārkārtīgi mīlīgajiem, iekļaujošajiem un pakļaujošiem kaimiņiem rietumos. Bet par to citudien.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.