Menu
 

Aptauja: Teju puse Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka dara par maz planētas labā

  • Autors:  Renata Dante, "Ikea" korporatīvās komunikācijas vadītāja Baltijas valstīs
Foto no arhīva Foto no arhīva

Aptaujā* noskaidrojies, ka deviņi no desmit Latvijas iedzīvotājiem mēģina mājās dzīvot dabai draudzīgāk. Tomēr, lai arī vairums aptaujas dalībnieku dod savu artavu ilgtspējīgāka dzīvesveida ieviešanā, gandrīz puse atzīst, ka ir jutušies vainīgi, jo domā, ka nedara pietiekami. Dzīvot zaļāk visvairāk motivē praktiskie aspekti un vēlme ietaupīt.

Ko tieši Latvijas iedzīvotāji dara, lai mājās dzīvotu ilgtspējīgāk? Biežākā atbilde ir - taupām resursus (piemēram, elektrību un ūdeni), samazinām atkritumu daudzumu, atsakāmies no nevajadzīgiem pirkumiem. Daudzi atzīst, ka pārdomā divreiz, pirms iegādāties kaut ko jaunu, un labprātāk paildzina esošo mantu mūžu, tās salabojot, un iepērkas lietotu preču veikalos. Sev nevajadzīgo aptaujas dalībnieki bieži pārdod, atdod vai ziedo labdarībai.

"Latvijas iedzīvotājiem ir interese par ilgtspējīgu dzīvesveidu, tomēr katrs ceturtais uzskata, ka tas ir dārgs un prasa pārāk lielu piepūli. Tāpēc ir svarīgi nodrošināt vienkāršus un maciņam draudzīgus risinājumus," pastāsta "Ikea Latvija" vadītājs Pēteris Grīnbergs.

Gandrīz divas trešdaļas Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka dzīvot zaļāk motivē iespēja samazināt atkritumu daudzumu un ietaupīt naudu. Energoefektīvi, ilgtspējīgi risinājumi mājās samazina tēriņus. Vairāk nekā puse aptaujas dalībnieku (54%) uzskata, ka ilgtspējīga saimniekošana ir veselīga dzīvesveida pamatā, bet trešdaļa dalībnieku atzīst emocionālā aspekta nozīmi - ekoloģisks dzīvesveids rada labāku psiholoģisko pašsajūtu un cerību, ka izdosies samazināt savu ekoloģiskās pēdas nospiedumu un saglabāt mūsu planētu nākamajām paaudzēm.

Gandrīz puse Latvijas iedzīvotāju reizēm jūtas vainīgi, ka dara par maz, un atzīst, ka tā visbiežāk noticis, ja nešķiro atkritumus (45%), izmet pārtiku, apģērbu vai elektroniskās ierīces (39%) vai lieto produktus, kas nav draudzīgi videi (33%).

"Katru savu darbību vienmēr varam skatīt no īstermiņa un ilgtermiņa seku viedokļa. Līdzīgi ir ar paradumu maiņu attiecībā ar zaļāku dzīvesveidu - ar to ir kā ar vingrošanu: īstermiņā ir izaicinājums, bet ilgtermiņā rezultāts ir patīkams un baudāms. Ir svarīgi sevi nekritizēt, bet iedvesmoties un darīt kaut vai nedaudz, pēc savām iespējām. Zaļāka dzīvesveida izvēle nav individuālas sacensības, kur jāizcīna pirmā godalga, tas ir maratons, kurā svarīgi piedalīties mums visiem kopā, dodies uz priekšu un neapstāties," uzver kognitīvi biheiviorālās terapijas speciāliste Agnese Orupe.

Kopumā aptaujas dalībnieki optimistiski raugās nākotnē un uzskata, ka soli pa solim var padarīt savu dzīvi dabai draudzīgāku. Nākamā gada laikā trešā daļa dalībnieku plāno samazināt atkritumu daudzumu un uzlabot šķirošanas paradumus, kā arī padarīt savu dzīvesvietu energoefektīvāku. 38% aptaujāto plāno paši audzēt zaļumus un citu pārtiku, biežāk izvēlēties augu valsts produktus un retāk lietot uzturā gaļu (23%). Tiesa, 7% atzinuši, ka savus paradumus mainīt neplāno.

"Lai iedrošinātu dot otro dzīvi iemīļotām, taču novecojušām mēbelēm, "Ikea" aicina piedalīties mēbeļu atpirkšanas iniciatīvā. Šī iniciatīva dod iespēju saņemt naudu par vecajām mēbelēm, vienlaikus izdarot pakalpojumu mūsu planētai. Iespēja atdot mēbeles būs līdz jūnija beigām," saka P.Grīnbergs.

* Aptauju pēc "Ikea" pasūtījuma 2021.gada maijā veica pētījumu aģentūra "Norstat". Aptaujā piedalījās 500 Latvijas iedzīvotāju.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.