Menu
 

Aptauja: 30% Latvijas iedzīvotāju vismaz reizi nedēļā izjūt muguras sāpes Apriņķis.lv

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Tikai 15% Latvijas iedzīvotāju pēdējo 12 mēnešu laikā nav izjutuši muguras sāpes, kamēr 30% muguras sāpes izjūt vismaz reizi nedēļā vai biežāk, secināts jaunākajos "BENU Aptiekas Veselības monitoringa" datos, kas iegūti sadarbībā ar pētījumu kompāniju SKDS.

No 30% aptaujāto, kuri norādīja, ka vismaz reizi nedēļā izjūt muguras sāpes, 22% ar tām saskaras vairākas reizes nedēļā, kamēr 8% - vismaz reizi nedēļā. Katrs piektais jeb 21% tās izjūt pāris reizes mēnesī, 30% - pāris reizes gadā, bet 4% konkrētu atbildi sniegt nevarēja.

Analizējot datus pēc dzimuma, muguras sāpes vismaz reizi nedēļā pēdējo 12 mēnešu laikā izjutuši 25% vīriešu un 36% sieviešu, savukārt pēc ienākumu un izglītības līmeņa redzams, ka kopumā retāk muguras sāpes izjūt iedzīvotāji ar augstākiem ienākumiem un izglītības līmeni.

Starp iedzīvotājiem ar zemiem vai vidēji zemiem ienākumiem muguras sāpes vismaz reizi nedēļā izjūt attiecīgi 37% un 41%, kamēr iedzīvotāju ar augstiem ienākumiem vidū šis rādītājs ir 26%. Reģionālā griezumā visbiežāk ar muguras sāpēm saskaras Latgales iedzīvotāji - vismaz reizi nedēļā muguras sāpes izjūt 35% Latgales iedzīvotāju, kam seko Zemgale (34%), Vidzeme (31%), Kurzeme (30%) un Rīga (26%).

Aptaujas autori atzīmē, ka viennozīmīga skaidrojuma, kādēļ sievietēm mugura sāp biežāk nekā vīriešiem, nav. Tam par iemeslu var būt vairāki faktori - sievietes kopumā ir apveltītas ar plašāku emocionālo uztveri un spēj labāk raksturot ķermeņa izjūtas, kamēr vīriešiem var būt uz stereotipiem balstīta domāšana, ka viegls savilkums vai muskuļu nogurums nav sāpes.

Tādēļ "Veselības centra 4" fizioterapeite un veselības vadības maģistrante Baiba Narvila norāda, ka arī savā praksē saskaras ar situācijām, kad vīriešu veselības stāvoklis bieži vien jau pirms vēršanās pie speciālista ir hronisks. Vienlaikus speciāliste uzsver, ka ir būtiski noskaidrot visus individuālos riska faktorus un noteikt sāpju cēloņus.

Sēdošs un mazkustīgs dzīvesveids, stress, traumas, artrīts un muguras kanāla stenoze ir tikai daži no izplatītākajiem muguras sāpju cēloņiem, kas aizvien biežāk skar arī gados salīdzinoši jaunus cilvēkus. Vairāk nekā 80% gadījumu skausta un muguras sāpju iemesls ir saspringti un sāpīgi muskuļi, kuri dažādu mugurkaula deformāciju dēļ gadu laikā ir ieņēmuši fizioloģiski nepareizu stāvokli.

Tomēr locītavu stīvums un sāpes, kurām dažkārt pievienojas līdzīgi simptomi muguras rajonā, var būt arī reimatoloģisku saslimšanu pazīmes. No sprandas savilktiem muskuļiem simptomātikai nereti pievienojas galvassāpes, reiboņi vai miega traucējumi, jo ķermenis jūt pastāvīgu sasprindzinājumu.

Fizioterapeite aicina rūpes par muguras veselību neatlikt uz rītdienu, jo pretējā gadījumā tas var nopietni ietekmēt dzīves un kustību kvalitāti. Tāpat viņa mudina ņemt vērā, ka muguras veselību tiešā veidā ietekmē tas, kādā veidā cilvēki ikdienā kustas un strādā. Tādēļ muguras sāpju mazināšanā un profilaksē būtiski aspekti ir stājas jeb posturālā kontrole un darba ergonomika.

Dārza darbu laikā būtu jāuzmanās, lai ķermenis ilgstoši neatrastos vienveidīgā pozīcijā, turklāt pēc darbu veikšanas muskuļi noteikti jāizstiepj, kā arī var palīdzēt kontrasta duša. Karstā laikā ieteicama vēsa pelde vai duša, kā arī, ja nav kontrindicēts, var izkarsēties pirtī. Speciāliste aicina sekot līdzi kustībām - iespēju robežās tupties, nevis liekties, dārza ravēšanas laikā izvēlēties pozīciju četrrāpus, izmantot ķerru, nevis cilāt smagumus, kā arī starp darbiem ieplānot atpūtu.

Aptauja veikta sadarbībā ar pētījumu kompāniju SKDS, 2021.gada jūnijā aptaujājot 1001 respondentu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.