Logo
Drukāt šo lapu

Pētījums: Latvijā 70% cilvēku nejūtas droši par savu finansiālo stāvokli

Pētījums: Latvijā 70% cilvēku nejūtas droši par savu finansiālo stāvokli pixabay.com

Vairāk nekā divas trešdaļas jeb 71,2% aptaujāto cilvēku nejūtas droši par savu finansiālo stāvokli, šodien, iepazīstinot ar Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas (LAFPA), biznesa augstskolas "Turība" un pētījumu kompānijas SKDS pētījumu "Nauda un cilvēks", sacīja biznesa augstskolas "Turība" docente Daina Škuškovnika.

Savukārt 28,8% aptaujāto norādīja, ka jūtas droši par savu finansiālo stāvokli.

Tāpat 22,1% respondentu ir pārliecināti, ka pensijā spēs sevi uzturēt, bet 43,3% uzskata, ka pensijas vecumā nepietiks naudas sevis uzturēšanai. Vienlaikus pētījumā secināts, lai nopelnītu vairāk, smagi strādāt gatavi 26,3%.

Pētījuma dati atklāj, ka 62,2% respondentu piekrīt apgalvojumam, ka nauda ir vara, savukārt 79% uzskata, ka nauda dod autonomiju un brīvību, savukārt 26,8% norādīja, ka nauda ir ļaunuma sakne.

Tostarp, vērtējot savu rīcību ar naudu pēdējā pusgadā, vairāk nekā puse jeb 59,2% respondentu atzina, ka rūpīgi plāno savus izdevumus, 49% veido uzkrājumus.

Škuškovnika par naudas novērtējumu sacīja, ka attieksme par naudu ietver emocionālo attieksmi, domas un rīcību. "Domas balstās pamatā uz bērnības pieredzi, tāpēc no tā ir atkarīgs psiholoģiskais finanšu modelis šodien," norādīja pētījuma autore.

Latvijas Universitātes docente Inese Muzikante sacīja, ka subjektīvais vērtējums par finansiālo stāvokli ietekmē laimi, kā mēs tagad dzīvojam. Balstoties uz pētījumā apkopoto, viņa papildināja, ka apmierināti ar savu finansiālo stāvokli ir vairāk nekā 40% aptaujāto.

LAFPA vadītājs Gints Āboltiņš sacīja, ka šis ir bijis laikietilpīgākais projekts, kurš sākts pirms gada. "Jau no 2008.gada krīzes ir finanšu nozares galvenais mērķis ir veicināt finanšu pratības iniciatīvu," norādīja Āboliņš.

Lai pievērstu iedzīvotāju uzmanību finanšu pratības jautājumiem, LAFPA ir uzsākusi izglītojošu kampaņu "Es un Mans Bruno". Kampaņas ietvaros interneta vietnē mansbruno.lv iedzīvotāji tiek aicināti noteikt savu finanšu personības tipu – Bruno Vērotājs, Bruno Patmīlis, Bruno Grāmatvedis, Bruno Labdaris vai Bruno Tērētājs. Katram finanšu personības tipam ir izstrādāti atbilstoši ieteikumi finanšu pratības uzlabošanai.

Pētījumu veica LAFP sadarbībā ar biznesa augstskolu "Turība" un SKDS 2017.gada decembrī, aptaujājot 679 respondentus vecumā no 18 līdz 74 gadiem ar dažādu ienākumu līmeni un nodarbinātības jomām.

LAFPA apvieno ārpus banku sektora esošus uzņēmumus, kas iedzīvotājiem Latvijā sniedz finanšu pakalpojumus. Asociācijas misija ir veidot uzticamu, atbildīgu un uz ilgtermiņa sadarbību vērstu nozares praksi, ko pozitīvi vērtē patērētāji un tirgu uzraugošās institūcijas, vienlaikus respektējot alternatīvo finanšu pakalpojumu sniegtās iespējas ikviena indivīda un sabiedrības brīvai un nodrošinātai attīstībai.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024