Logo
Drukāt šo lapu

No redakcijas arhīva: "Darba Balss" un "Rīgas Apriņķa Avīze" augustā Apriņķis.lv

“No 15.septembra par desmit santīmiem tiks palielināta maksa Rīgas piepilsētas maršrutos, RAA informēja Rīgas pašvaldības SIA “Rīgas satiksme”. Cenu kāpums tiek skaidrots kā pamata tarifa pielīdzināšana pilsētas sabiedriskā transporta maksai – 40 santīmiem – pašreizējo 30 santīmu vietā.” (2008.g. 29.augustā) “No 15.septembra par desmit santīmiem tiks palielināta maksa Rīgas piepilsētas maršrutos, RAA informēja Rīgas pašvaldības SIA “Rīgas satiksme”. Cenu kāpums tiek skaidrots kā pamata tarifa pielīdzināšana pilsētas sabiedriskā transporta maksai – 40 santīmiem – pašreizējo 30 santīmu vietā.” (2008.g. 29.augustā) arhīvs

Tuvojoties mēneša beigām, atskatījāmies, ko laikraksti "Darba Balss" un "Rīgas Apriņķa Avīze" saviem lasītājiem vēstīja augustā pirms desmit, divdesmit, piecdesmit un septiņdesmit gadiem.

Pirms 70 gadiem
“Siguldas vidusskolā vasarā izdarīti plašāki remontdarbi: vienai klasei pārlikti jauni griesti, skatuves telpai izmūrēta krāsns, kā ari ierīkota ieeja no zāles; pārmūrētas vairākas krāsnis, izbalsinātas sienas, ielikti iztrūkstošie logu stikli. Skolnieki un viņu vecāki sagatavojuši nepieciešamos būvmateriālus, kā arī sagādājuši kurināmo skolai.

Pēc remontdarbiem skolas jaunā direktrise b. Zalcmane noorganizēja skolas uzpošanas talku. Pagājušā nedēļā skolotāji un skolnieki iztīrīja telpas un sakārtoja skolas inventaru. Vēl jāizdaiļo telpas lozungiem, ģīmetnēm un jāapkopj skolas pagalms un apkārtne.” (1948.g. 19. augustā)

Pirms 60 gadiem
 “”Starmetis”, braukdams cauri Slokai, Jūras ielā gaišā dienas laikā nofotografēja šo idilli. Attēlā redzamie trīs spēka vīri bija tā “iešvunkojušies”, ka nevarēja pat nošļupstēt savus uzvārdus vai vārdus. Vienīgais, ko viņi vēl spēja darīt – iztukšot vēl vienu degvīna pudeli. Trīs draugus redzēja simtiem slocinieku (neviens milicis, diemžēl, nevēlējās viņus redzēt).” (1958.g. 10. augustā)

Pirms 50 gadiem
“Nav tāda mūsu rajona nostūra, kur neslietos spāres un saule neiemirdzētu jaunu logu ailēs. Zvejniekciemā, Ķekavā, Mālpilī, Salaspilī, Rāmavā, Siguldā, Olainē, Vangažos – tas vēl nav viss to vietu uzskaitījums, kur šogad jauni dzīvokļi piešķirti rajona darbaļaudīm. Olaines plastmasas pārstrādāšanas rūpnīcas strādnieki saņēmuši 90 jaunus dzīvokļus, Zinātņu akadēmijas darbinieki Salaspilī – 55, siguldieši – 24. Pavisam kopš gada sākuma mūsu rajonā nodotas ekspluatācijā 14 dzīvojamās mājas ar 392 dzīvokļiem un 12 500 kvadrātmetriem apdzīvojamās platības.” (1968.g. 11.augustā)

Pirms 40 gadiem
“Kā ik gadu, rajona skolotāji augusta apspriedē iztirzāja nākamā darba cēliena svarīgākos uzdevumus. Referātu “Par pedagoģisko kolektīvu uzdevumiem jaunās paaudzes komunistiskās audzināšanas tālāk pilnveidošanā, vadoties no PSKP XXV kongresa izvirzītiem noteikumiem” nolasīja LKP Rīgas rajona komitejas sekretāre L. Lasmane. Komjaunatnes rajona komitejas pirmais sekretārs M. Kalve norādīja skolu komjaunatnes un pionieru organizāciju uzdevumus PSKP XXV kongresa materiālu iepazīšanā, organizējot sabiedriski politiskos lektorijus, tikšanās ar kongresa delegātiem, pārrunas. Skolēnu komunistisko audzināšanu sekmēs sabiedriski politiskās prakses ieviešana devītajās – vienpadsmitajās klasēs.” (1978.g. 31. augustā)

“Pirms dažām dienām te vēl bija būvmateriālu un gružu kaudzes, bet pašlaik jaunajā Olaines vidusskolā rit pēdējie apdares darbi. Tas ir celtnieku un viņu palīgu – komjauniešu, skolēnu, vecāku – darba rezultāts. Ir uzcelta viena no vislielākajām skolām Rīgas rajonā ar 1248 vietām, ar plašām un gaišām zālēm, moderniem mācību kabinetiem, klasēm.” (1978.g. 31. augustā)

Pirms 30 gadiem
“Lilija Deniņa, Saulkrastu vidusskola: “Ik vasaru remonta termiņus mūsu skolā noteica te izvietotās pionieru nometnes. Šogad palaimējās – remontdarbus varējām uzsākt laikus, jo jau 10.augustā bērni no Jakutijas devās mājup, bet nometnes saimnieki – Jakutijas ģeologi par telpu izmantošanu skolai labi samaksāja. Ieguvām 7000 rubļus un piedevām vēl lietotu vieglo automašīnu mūsu skolēnu autoapmācības nodarbībam.

Šogad veicām tikai telpu kosmētisko remontu. Palaimējās, jo ar Tautas izglītības nodaļas atbalstu dabūjām gan balto, gan skaistu grīdas krāsu. Tagad palikusi mēbeļu izvietošana pa telpām, kabinetu sakārtošana, izdales un uzskates materiālu papildināšana.”” (1988.g. 23. augustā)

Pirms 25 gadiem
“Rajona pašvaldības struktūrvienību kopējā sanāksmē detalizētu pārskatu par likumpārkāpumu faktiem un to izmeklēšanu sniedza policijas šefa vietas izpildītājs V. Bārtulis. Astoņdesmit procentu no smagiem noziegumiem atklāti. Klupšanas akmens – rekets, ar kuru pārsvarā nodarbojas kulakos padevušies jaunekļi. Tiranizētie veikalnieki nav piedabūjami ne tikai oficiāli lūgt policijas palīdzību, bet baidās arī sniegt liecību.” (1993.g. 28. augustā)

Pirms 20 gadiem
 “Tas ir fascinējoši, kā šis krusts tumsā spīd! Tev pretī nāk un pavada lielā krusta gaisma, tagad dzird runājam ļaudis, kas garām tam mērojuši ceļu Saulkrastos. Arī dienas gaismā tas pārsteidz – ar saviem izmēriem... 2.augustā, svētdienā, to šeit iesvētīja – starptautiskā ceļa Rīga – Tallina – Sanktpēterburga malā pie jaunās Saulkrastu Romas katoļu Dieva Žēlastības baznīcas. [..]

Kāpēc šo krustu uzcēla Saulkrastos? Gribēja, lai tas būtu kaut kur pie jūras. Un – Saulkrastos ir jauna baznīca... Pie jūras, starptautiska mēroga ceļa malā, tas pasargās daudzus no ļaunuma – tāda ir ticīgo pārliecība.” (1998.g. 21.augustā)

Pirms 15 gadiem
 “Trešdien Garkalnes pamatskolā tikās Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas locekļi un Rīgas rajona pašvaldību vadītāju pārstāvji, lai debatētu par pieciem novadu veidošanas variantiem. [..] Mūsu rajona pārstāvji – Garkalnes pagasta padomes priekšsēdētājs Kārlis Cīrulis, Andrejs Ence (Babīte), Mārtiņš Bojārs (Mārupe) un Normunds Breidaks (Ādaži) – uzsvēra, ka Pierīgā ir atšķirīga situācija nekā pārējā Latvijā, jo pašvaldības šeit lielākoties ir pietiekami spēcīgas, turklāt rajona padome ir atbalstījusi 14 pašvaldību izveidi Rīgas rajonā līdzšinējo 23 vietā. Tāpēc izskanēja pārliecība, ka 33 un 40 novadu modeļi Latvijā Rīgas rajonam nešķiet pamatoti.” (2003.g. 8. augustā)

Pirms 10 gadiem
“No 9.augusta Pierīgas iedzīvotāji var biežāk izmantot interneta piedāvātās iespējas. Ar nodibinājuma “Rīgas reģiona attīstības aģentūra” (RRAA) atbalstu tapis vērienīgs publiski pieejamo interneta punktu tīkls Rīgas apkārtnē. Rīgas rajonā publiskie interneta pieejas punkti turpmāk būs Ādažu kultūras namā, Kadagas namu pārvaldē, divos Inčukalna novada dienas centros – “Sarma” un “Gauja”, Mālpils pagasta padomē un kultūras namā, Mārupes pagasta padomē, Mores bibliotēkā, Olaines pagasta padomē un sociālajā dienas centrā “Gaismas”, Jaunolaines sociālajā dienas centrā.” (2008.g. 12. augustā)

Saistītie objekti

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024