Menu
 

Adrija Kasakovska: Tiesneša amats ir jurista karjeras virsotne Apriņķis.lv

  • Autors:  Inese Helmane, LV portāls
Foto - no privātā arhīva Foto - no privātā arhīva

Tiesu sistēma attīstās, un problēmas – tiesvedības procesu un nolēmumu kvalitāte, lietu izskatīšanas termiņi – tiek risinātas, saka Latvijas Tiesnešu biedrības prezidente Adrija Kasakovska, uzsverot, ka tiesneša amats ir jurista karjeras virsotne. Nekad nebūs ideālas tiesas un ideāla tiesneša – tā ir nepārtraukta attīstība.

– Latvijas Tiesnešu biedrība ir neatkarīga bezpeļņas organizācija, kas apvieno Latvijas Republikas tiesnešus un iestājas par tiesnešu garīgo un sociāli materiālo interešu aizsardzību, kā arī tiesas prestiža un tiesu varas stiprināšanu valstī, rakstīts biedrības mājaslapā. Kāpēc vajadzētu iestāties Tiesnešu biedrībā?

– Tiesnešiem nav atļauts apvienoties arodbiedrībās vai kādās citās organizācijās. Latvijas Tiesnešu biedrība ir atjaunota 1992. gadā kā pirmskara Latvijas laikā, 1929. gadā, dibinātās biedrības tiesību pārņēmēja. Neatkarības pirmsākumos jutām nepieciešamību pēc šādas biedrības, lai stiprinātu tiesnešu kopību, cīnītos par tiesnešu neatkarību.

Biedrība apvieno 220 biedrus, kas ir apmēram 40% no vispārējās jurisdikcijas tiesnešiem. Astoņi no tiem ir pensionēti tiesneši. Jāatzīmē, ka ir nodibināta arī Administratīvo tiesnešu biedrība. Daži tiesneši ir abu biedrību biedri.

Biedrība ar padomdevēja tiesībām piedalās Tieslietu padomes, Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas, Tiesnešu disciplinārkolēģijas sēdēs. Tiesnesis var lūgt biedrības pārstāvi aizstāvēt viņa intereses. Biedrībai ir savstarpējās palīdzības nolikums, saskaņā ar kuru biedri saņem pabalstus svarīgākajos dzīves notikumos – gan priecīgos, gan bēdīgos. Biedrība organizē kultūras pasākumus, ceļojumus. Notiek starptautiskā sadarbība, īpaši starp Baltijas valstīm.

– Kādas šobrīd ir tiesnešu galvenās problēmas?

– Nevaru minēt neko jaunu, problēmas jau iepriekš ir apzinājusi un definējusi Tieslietu padome. Neatkarīgi no tā, cik tiesnešu ir biedrībā, piedalāmies visu tiesnešu un tiesu sistēmas problēmu risināšanā. Galvenā ir tiesvedības procesu un nolēmumu kvalitāte, lietu izskatīšanas termiņi.

Biedrība piedalās arī likumdošanas procesos, sekojot līdzi grozījumiem normatīvajos aktos. Laba sadarbība ir ar Saeimu – biedrības biedri piedalās gan Juridiskās komisijas, gan Tiesu politikas apakškomisijas sēdēs. Respektīvi – saņemam no šīm komisijām likumprojektus, tos apspriežam un nolemjam, kas ir aktuāli, kam pievērst uzmanību, izsakām savu viedokli. Tāpat sadarbojamies ar Tieslietu ministriju. Biedrība ir tiesu sistēmas dzīves vidū, ja tā var teikt.

– Kā piesaistīt jaunos profesionāļus?

– Par tiesnesi strādāju ļoti ilgi, man ir iespēja salīdzināt. Uz tiesneša amatu tagad piesakās daudz vairāk pretendentu, nekā tas bija kādreiz. Visi, protams, nenonāk līdz galarezultātam, bet tāds jau ir atlases kārtības mērķis – lai viņi būtu augsti kvalificēti juristi, ar nevainojamu reputāciju un atbilstošām prasmēm. Manuprāt, tiesas un tiesneša prestižs ir palielinājies. Tiesneša amats ir jurista karjeras virsotne. Arī tiesneša amatā var virzīties pa karjeras kāpnēm, tā ir laba motivācija sākt tiesneša karjeru.

Tiesas un tiesneša prestiža celšana ir gan valsts, gan tiesu sistēmas, gan katra paša tiesneša, tostarp arī Latvijas Tiesnešu biedrības, uzdevums un mērķis.

Pilnu interviju lasiet portālā “LVportals.lv”.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.