Menu
 

Karikatūra. Uz skolu ar testu vai sertifikātu Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Ozola
Karikatūra – Agris Liepiņš Karikatūra – Agris Liepiņš

Pēc gandrīz gada pārtraukuma, ko Latvijas skolēni pavadīja, mācoties attālināti, šobrīd ir cerības uzsākt skolas gaitas klātienē vispārējās un speciālās izglītības skolās. Taču tam ir nepieciešams vai nu vakcinācijas vai Covid-19 pārslimošanas sertifikāts, vai arī negatīvs Covid-19 tests. Nedēļu pirms mācību gada sākuma ir uzsākta skolēnu un skolas personāla masveida testēšana. Pirmais Covid-19 tests attieksies tikai uz 1. septembri, lai jau pirms skolas sākuma noskaidrotu asimptomātiskos gadījumus.

Sākoties skolai, testēšana notiks katru nedēļu un to segs no valsts budžeta līdzekļiem, taču vakcinētiem vai pārslimojušiem bērniem ar derīgu sertifikātu tests nebūs jāveic.

Savukārt bērnu testēšana speciālās izglītības iestādēs tiks sākta 1. septembrī. Organizējot testēšanu, tiks ņemtas vērā katra bērna individuālās vajadzības. Nepieciešamības gadījumā testēšanu veiks laboratorijas personāls vai skolas ārstniecības persona. Ja skolēns nevarēs veikt nevienu no testa veidiem, tiks meklēti individuāli risinājumi.

Plānots nedēļā testēt aptuveni 200 000 cilvēku, kas neapšaubāmi būs izaicinājums pakalpojumu sniedzējiem, izglītības iestādēm, bērniem un viņu vecākiem. Testēšanas veikšanai pamatā kā materiāls tiks izmantoti siekalu paraugi, bet, ja tas būs nepieciešams, testēšanai būs iespējams izmantot arī paraugus no rīkles un aizdegunes (nazofaringeāla iztriepe). Ja vecāki neļaus bērnam veikt siekalu testu, tad pašiem vecākiem mājās būs jānodrošina, ka skolēns iegūst pamatizglītību.

Jau šobrīd ir zināms, ka vecāki, kuri nevēlas veikt regulārus Covid-19 testus bērniem, meklē alternatīvas izglītības iespējas – mājmācību vai privātu mācību iestādi. Jau jūlijā ar Covid-19 saistīto ierobežojumu pretinieki lēma dibināt savu skolu, kurā nebūtu jāuztraucas par ierobežojumiem vai potēšanos pret Covid-19, jo bērni mācītos mājās pie datoriem. Īsi pirms mācību gada sākuma Izglītības un zinātnes ministrija informēja, ka ir saņemts “VisLatvijas tālmācības vidusskolas” pieteikums izglītības programmu licencēšanai un, ievērojot rindas kārtību, tiks izvērtēti iesniegtie dokumenti. Kamēr skolai nav licencētas mācību programmas, tā nevar uzņemt skolēnus.

Tikmēr skolas pārstāvji jau mudina interesentus pieteikt bērnus mācībām šajā iestādē, kur izglītību varēšot iegūt “pret Covid-19 nevakcinētie bērni”. Skolas vadību veidos Brīvdabas skolas dibinātāja Lelde Žuka, uzņēmējs Arvils Pekuless un fizikas skolotājs Mārtiņš Gulbis. Pēc Pekulesa vārdiem, skolas izglītības modelis būšot tāds, kas ir “draudzīgs bērnam, godā ģimenes vērtības, atbalsta brīvas izvēles tiesības un nodrošina licencētas mācību programmas apgūšanu”.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.