Logo
Drukāt šo lapu

100 000 eiro par tualeti – dārgi, adekvāti vai lēti? Apriņķis.lv

SIA "BK Māja" veiktā tualetes pārbūve Saulkrastos pie Baltās kāpas izmaksājusi vairāk nekā 100 000 eiro. Eksperti pauž viedokli, ka tas ir dārgi un ka šādus darbus var izdarīt lētāk, taču, neredzot projektu, nevar komentēt, kas tieši radījis sadārdzinājumu. SIA "BK Māja" veiktā tualetes pārbūve Saulkrastos pie Baltās kāpas izmaksājusi vairāk nekā 100 000 eiro. Eksperti pauž viedokli, ka tas ir dārgi un ka šādus darbus var izdarīt lētāk, taču, neredzot projektu, nevar komentēt, kas tieši radījis sadārdzinājumu. Saulkrastu novada dome; publicitātes

Pagājušās nedēļas beigās pie daudzu tūristu iecienītā apskates objekta – Saulkrastu Baltās kāpas – tika atklāta nule kā pārbūvētā sabiedriskā tualete. Kā liecina Saulkrastu novada interneta vietnē pieejamā informācija, SIA "BK Māja" veikto būvdarbu izmaksas ir 100 574,12 eiro, no kuriem 49 500 eiro ir Eiropas Jūrlietu un zivsaimniecības fonda finansējums, bet 51 074,12 eiro – Saulkrastu novada pašvaldības līdzfinansējums.

Jāpiebilst, ka šī ziņa, kas svētdien parādījās vairākos medijos, jau izraisījusi lasītāju neizpratni un komentārus sociālajos tīklos. Tālab "Rīgas Apriņķa Avīze" centās noskaidrot, kas veido šādas izmaksas un vai tās ir adekvātas.

"Izmaksas ir atbilstošas situācijai!"

Kā sarunā ar "Rīgas Apriņķa Avīzi" paskaidroja Saulkrastu novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Marika Grasmane, sabiedriskās tualetes būvniecības izmaksas esot atbilstošas pašreizējai situācijai: "Kā jau minēts, projektā veikto būvdarbu izmaksas uz pusēm sedza Eiropas Jūrlietu un zivsaimniecības fonda finansējums un Saulkrastu novada pašvaldības līdzfinansējums, turklāt pirms būvdarbu uzsākšanas tika izsludināts iepirkums, kurā pieteicās viens pretendents – SIA "BK Māja", kas arī veica tualetes pārbūvi." Domes pārstāve arī norādīja, ka visdārgāk izmaksājis ēkas apšuvums ar termo apdares dēļiem, ventilācija un apsilde. Ir uzstādīta kvalitatīva, pret triecieniem droša santehnika, LED spuldzes, kustību sensori, kas ļauj taupīt elektrību. Savukārt trešdaļa izmaksu ir par vecās ēkas demontāžu.

Ādažos līdzīga būve izmaksā trīsreiz lētāk

Papētot citu Pierīgas novadu pieredzi, "Rīgas Apriņķa Avīze" noskaidroja, ka, piemēram, Ādažos pirms pāris mēnešiem no jauna uzcelta līdzīga būve, kas izmaksājusi gandrīz trīsreiz lētāk – kā liecina Ādažu novada mājaslapā pieejamā informācija, SIA "Muiža A" darbus paveikusi par 36 058 eiro bez PVN. "Šī objekta būvniecība ir labs piemērs būvnieka un pašvaldības sadarbībai, kur daļu no darbiem un aprīkojuma nodrošināja būvnieks, daļu – pašvaldība, tādējādi samazinot būvniecības procesa izmaksas," var izlasīt Ādažu novada pašvaldības mājaslapā, uzzinot arī to, ka jaunbūve aprīkota ar apsildāmo grīdu, ko paredzēts izmantot rudens un ziemas periodā, un aprīkojumu pret vandāļiem (kā zināms, diemžēl aizvien atrodas cilvēki, kuriem, šķiet, tā vien nagi niez postīt dažādas publiskās būves).



Ādažos no jauna uzcelta līdzīga sabiedriskā ēka, taču tā izmaksājusi gandrīz trīsreiz lētāk – nedaudz vairāk par 30 000 eiro.

Nav vienīgais dārgais šāda veida projekts

Tiesa, arī citviet Latvijā šāda veida būves nav bijušas pārāk lētas. Piemēram, kā pērn vēstīja Latvijas Sabiedrisko mediju portāls "LSM", 2017. gadā Jēkabpilī, Kena parkā, par 85 tūkstošiem eiro uzbūvētā sabiedriskā tualete, ko vietējie jau nodēvējuši par zelta mazmājiņu un pilsētas jauno tūrisma galamērķi, visticamāk, tomēr nebūs dārgāk uzceltās labierīcības, un arī toreiz šis fakts izraisīja pamatīgu publisko rezonansi – tika izteikti viedokļi, ka šī būve ir teju privātmājas vērtībā. Savukārt aktualizētais Rīgas investīciju plāns 2017. gadā rādīja, ka galvaspilsēta par publiskās tualetes būvniecību Mežaparkā bija gatava tērēt pat 90 tūkstošus eiro. Tomēr budžetā naudas arvien ir par maz, lai Rīga nodrošinātu pietiekamu tualešu skaitu. Kā portālam atzina Mājokļu un vides departamenta direktors Anatolijs Aļeksejenko, izmaksas – 90 tūkstoši eiro par vienu tualeti – esot adekvātas: "Ja mēs ņemsim koka tualeti, tad būs zem desmit tūkstošiem. Mēs ņemsim modernu, kura kalpos ilgu laiku, un tās ražo ārzemēs – Čehijā vai Ķīnā. Pagājušajā reizē mēs izvēlējāmies čehu tualetes. Jūs redzat, tās ir skaistas un kalpo ilgi, neraugoties pat uz vandāļu uzbrukumiem."

Eksperti ir vienisprātis – izmaksas nav mazas, bet ir samērā adekvātas

Būvniecības izmaksu eksperts, kura uzņēmums specializējas vidēja apjoma būvniecības darbu veikšanā, vērtēja, ka šāda objekta izmaksas pāri par 100 tūkstošiem eiro vērtējamas kā salīdzinoši augstas, tomēr tas nav kaut kas fantastisks un neiedomājams: "Iespējams, ka sadārdzinājuma daļu veidojusi arhitekta mākslinieciskās ieceres izpilde un dizaina elementi. Kā saka – ko pasūta, to tāmējam... Tajā pašā laikā līdzīgu objektu ar nepieciešamo atbilstību sanitārijas normām varētu uzbūvēt arī par 40–50 tūkstošiem eiro."

Vēl kāds "Rīgas Apriņķa Avīzes" uzrunāts anonīms būvniecības eksperts norādīja, ka sadārdzinājumu varētu radīt arī speciālu prasību ievērošana kāpu zonā, tomēr, neredzot projektu, viņš atteicās komentēt, tajā pašā laikā nevērtējot konkrēto būvi arī kā ļoti lētu.

Līdzīgu viedokli pauda Būvniecības valsts kontroles biroja Kontroles departamenta direktors Māris Demme: "Jā, tas izklausās dārgi, bet ļoti iespējams, ka tāmē iekļauta arī, piemēram, ārējo tīklu būve vai tikušas mainītas komunikācijas. Tāpat šādās sabiedriskajās tualetēs bieži vien liek vandaļdrošu aprīkojumu – izlietnes, podus, spoguļus no nerūsošā tērauda ar īpašo pārklājumu. Šie priekšmeti un darbi to summu salasa, un droši vien, ka lēti šie objekti nav. Bet, protams, konkrētos objektus komentēt mēs nevaram. Taču, kad jūs mājās veicat remontu, vannas istabas vai virtuves pārbūve arī izmaksā vairāk nekā, piemēram, istabas remonts."

Starp citu, vēl viens sadārdzināšanās riska faktors – ja piesakās viens pretendents (kā šajā gadījumā), teorētiski viņu varētu noraidīt kā dārgu, taču tādā gadījumā pagarinās darbu realizācijas termiņi, kas savukārt var draudēt ar Eiropas fondu līdzfinansējuma zaudēšanu.

Iepriekš:

100 000 eiro tēriņus sabiedriskās tualetes pārbūvei Saulkrastu pašvaldība uzskata par samērīgiem

Saistītie objekti

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024