Logo
Drukāt šo lapu

Pētījums: Ceturtā daļa bērnu nobažījušies, ka vecāki sociālajos tīklos viņus var nostādīt neērtā situācijā

Pētījums: Ceturtā daļa bērnu nobažījušies, ka vecāki sociālajos tīklos viņus var nostādīt neērtā situācijā pixabay.com

"Tele 2" ar pētījumu aģentūru “Norstat” veicis Latvijā pirmo pētījumu, lai skaidrotu, kā vecāku klātbūtne sociālajos tīklos ietekmē viņu bērnus. Izrādās, ceturtā daļa bērnu ir nobažījušies, ka vecāki sociālajos tīklos viņu varētu nostādīt neērtā situācijā. Vienlaikus gandrīz 80% priecājas, ka viņu vecāki lieto sociālos medijus.

Bērnu un viņu draugu ierakstu nepiemērota komentēšana, dalīšanās ar viltus ziņām, pārlieku bieža ierakstu veikšana jeb tā saucamā “spamošana” – tās ir dažas parādības, kā vecāki var, paši neapzinoties, likt bērnam justies neērti vai nostādīt viņu nepatīkamā situācijā draugu priekšā. Pētījums atklāj, ka piektā daļa bērnu paši ir bijuši liecinieki situācijai, kurā sociālajos tīklos kādu viņam zināmu cilvēku vecāki vai vecvecāki nostādījuši neērtā situācijā. Desmitā daļa bērnu atzīstas – tas noticis ar viņu pašu. Arī puse aptaujāto vecāku atklāj – viņi ir domājuši un nedaudz satraucas, ka ar savu uzvedību sociālajos tīklos bērniem varētu radīt nepatīkamas emocijas vai situācijas.

Iespējamais neuzticēšanās iemesls ir abu paaudžu nesarunāšanās. 60% bērnu atzīst, ka nav vecākiem skaidrojuši sociālo tīklu uzvedības etiķeti, bet puse vecāku saka – nav arī to saviem bērniem lūguši.

”Tele 2” komercdepartamenta direktors Raivo Rosts stāsta: “Šobrīd pasaulē abu paaudžu satikšanās sociālajos tīklos radījusi sava veida laikmeta spriedzi un aktualizējusi jautājumus par savstarpējās komunikācijas kultūru. .. [Tomēr pētījums liecina, ka] mūsu bērni priecājas par vecāku klātbūtni sociālajos medijos un ir gatavi skaidrot to lietošanas kultūru, nereti gan norādot – viņi nezina, kā vislabāk to darīt. Arī vecākā paaudze apstiprina bērnu labo gribu – 42% saka, ka bērni savos skaidrojumos ir pacietīgi. Es, lai gan vairs neesmu tīnis, bērns saviem vecākiem esmu. Arī es atlicināju laiku mammai, izskaidrojot “viltus ziņu” lapeļu atsijāšanu, lai viņai nerodas nevajadzīgs uztraukums par notikumiem, kuri nav notikuši.”

Izveidotajā interneta vietnē tele2.lv/internetagimenem atrodami ģimenes konsultāciju centra “Līna” psiholoģes Aigas Ukstiņas padomi, kas jaunākajai un vecākajai paaudzei palīdzēs izvairīties no savstarpējiem pārpratumiem un nepatīkamām emocijām sociālajos tīklos nākotnē. Vietnē arī pieejams īpašs apņemšanās paraugs par cieņpilnām attiecībām sociālajos tīklos starp bērniem un vecākiem. Tas noderēs kā sarunas veidošanas un vienošanās materiāls, ko iespējams izmantot arī kā sociālo tīklu komunikācijas kultūras ceļvedi ikdienā.

Ģimenes psiholoģijas centra “Līna” psiholoģe Aiga Ukstiņa ikdienā strādā ar pusaudžiem, jauniešiem un viņu vecākiem. Viņa skaidro: “Sociālajos tīklos mums būtu jāievēro līdzīgi principi kā reālajā dzīvē. Piemēram, mēs neiejaucamies sava bērna sarunās ar draugiem, nekomentējam tās no malas un to nevajadzētu darīt arī sociālajos tīklos. Tāpat bērniem būtu svarīgi apzināties sarunāšanās nozīmi ar vecākiem klātienē, lai vecākiem nav jāsāk meklēt atbildes uz saviem jautājumiem bērna sociālajos tīklos, radot iespaidu, ka viņu mēģina izspiegot.”

Aptauja tika veikta sadarbībā ar “Norstat Latvija”. Laika posmā no 21. līdz 24. augustam tika aptaujāti 1016 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem. Izlase veikta, nodrošinot reprezentativitāti pēc dzimuma, vecuma, reģiona un tautības.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024